Copy

Možda Vam je sadržaj maila lakše pogledati na webu? Kliknite ovdje.

HRVATSKI ZBOR SPORTSKIH NOVINARA
facebook twitteryoutubegoogle postani član arhiva

 Sabor32_web-1.jpg

LAUREATI HZSN-a: Večernjakovac Tomislav Dasović novinar godine 2019., Kosijeru nagrada za životno djelo, Olimpu priznanje za izdavaštvo

Tomislav Dasović je glavni reporter i vodeći komentator sportske rubrike Večernjeg lista, a nagradu je zaslužio neposrednim, atraktivnim i nepretencioznim tekstovima, bilo kojom se žanrovskom formom bavio. Dasović je već dva desetljeća u Večernjem listu i poglavito je stručnjak za nogomet, a nagradu mu je uručio državni tajnik za sport Tomislav Družak.

Jovan Joca Kosijer je dobitnik nagrade za životno djelo, a gotovo cijelu karijeru proveo je u Sportskim novostima, gdje se tijekom gotovo četiri desetljeća afirmirao kao jedan od najistaknutijih sportskih novinara. Pisao je o različitim sportovima, izvještavao s pet olimpijskih igara, no iznimne vrijednosti dosegao je pišući o košarci. Uz bogat novinarski opus nalazio je vremena i za aktivan i vrlo značajan angažman u struci, pa je tako utemeljitelj i prvi predsjednik Kluba sportskih novinara Zagreba i sekcije novinara skijaša. Kosijer je u mirovini od 2002. godine.

Priznanje za komentar dobio je glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko, a priznanje za reportažu pripala je Dubravku Miličiću iz 24 sata za reportažu iz općine Draganić pokraj Karlovca. Iz tog mjesta potječu baka i djed Billa Belichicka, koji je ušao u povijest NFL-a osmim naslovom pobjednika Super Bowla.

Silvijo Škrlec iz T-portala dobitnik je priznanja za seriju intervjua s Nenadom Bjelicom, Danijem Olmom, Brunom Petkovićem, Mislavom Oršićem, Arijanom Ademijem, sa „srebrnim“ izbornikom Zlatkom Dalićem i Andrejom Kramarićem, ali i s Domagojem Vidom koji te godine nije govorio ni u jednom drugom hrvatskom mediju.

Priznanje za fotografiju u publicistici pripalo je Dragu Sopti, fotoreporteru Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), a HNS je prošle godine imao i najbolju press-službu. Priznanje za lokalno novinarstvo dobio je Gordan Tomičić iz Radio Mrežnice, a priznanje za izdavaštvo časopisu Hrvatskog olimpijskog odbora OLIMP, koji je prošle godine napunio dva desetljeća izlaženja pod neprekidnim uredničkim ravnanjem Ante Drpića.

HZSN je dodijelio i priznanje za suradnju s medijima treneru Dinama Nenadu Bjelici.

Program je vodio novinar Hrvatskog radija i član Izvršnog odbora HZSN-a Lovorko Magdić.

Svečanosti u Novinarskome dome nazočili su predsjednik Hrvatskoga olimpijskoga odbora Zlatko Mateša, glavni tajnik HOO-a Josip Čop, bivši nogometni izbornik Miroslav Ćiro Blažević i brojni uzvanici iz sportskog života Hrvatske.

OBRAZLOŽENJA

Priznanje za izdavaštvo - OLIMP (glavni urednik Ante Drpić)
Časopis Hrvatskog olimpijskog odbora Olimp jedinstveno je glasilo koje promovira hrvatski sport, ne samo kroz aktualne domaće i međunarodne događaje, nego i kroz iznimno zanimljiv sociološko-kulturološki aspekt. Tromjesečnik, utemeljen odlukom Vijeća HOO-a 1999., napunio je prošle godine dva desetljeća izlaženja, i to pod neprekidnim uredničkim ravnanjem Ante Drpića. Za časopis Olimp pisali su i pišu novinarski autoriteti i uglednici javne riječi kao i povijesti sporta, a rubrikom Žene i sport Olimp kontinuirano promiče borbu za ravnopravnost spolova u sportu.

Priznanje za fotografiju u publicistici – DRAGO SOPTA (HNS)
Fotoreporter HNS-a Drago Sopta živio je svoje snove na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. O tome svjedoči i zadnja knjiga u izdanju HNS-a, „Ljeto najljepših snova“. Ona govori na insiderski način o kovanju srebra i ljudima koji su dali tome svoj doprinos. Nisu zaboravljeni ni navijači, ni atmosfera u kojoj se to sve odvijalo. U takvoj koncepciji Drago Sopta je morao puno „igrati“ i izvan terena, kao i u različitim „produžecima“ snimati trenutke koje druge kamere nisu uočile. Rezultat je takva kvaliteta koja jednostavno navodi čitatelja da prvo pogleda fotografije, a zatim krene čitati ...

Priznanje za intervjue - SILVIJO ŠKRLEC (T-portal)
Intervjuima koje objavljuje na T-portalu Silvijo Škrlec daje osebujnu dimenziju. Pokretač ankete „Kapetani biraju“ u 2019. svojim je čitateljima predočio razgovore s vodećim protagonistima Dinama: Nenadom Bjelicom, Danijem Olmom, Brunom Petkovićem, Mislavom Oršićem, Arijanom Ademijem, sa „srebrnim“ izbornikom Zlatkom Dalićem i Andrejom Kramarićem, ali i s Domagojem Vidom koji te godine nije nastupio ni u jednom drugom mediju. U službi aktualnosti pred njegovim mikrofonom bili su i Stjepan Lamza, Mario Stanić, Mladen Mladenović.

Priznanje za reportažu - DUBRAVKO MILIČIĆ (24 sata)
Već godinama svojim osebujnim stilom novinar 24sata Dubravko Miličić prikazuje ono što se događa na sportskim terenima, ali i izvan njih. Tako mu za dobru reportažu nije bio problem sjesti u auto i otputovati od Zagreba do općine Draganić pokraj Karlovca. Iz tog mjesta potječu baka i djed Billa Belichicka, koji je ušao u povijest NFL-a osmim naslovom pobjednika Super Bowla. Miličić je provjerio je li u Draganiću zavladala euforija kao i u Bostonu. Živopisna je to priča o malom mjestu i njegovim stanovnicima, u čiji je život htjeli to oni ili ne ušao i američki nogomet, ali i Dudi Miličić….

Priznanje za lokalno novinarstvo - GORDAN TOMIČIĆ (Radio Mrežnica)
Gordan Tomičić intenzivno prati lokalni sport Karlovačke županije i uređuje sportsku rubriku te radijske postaje, uz to radi i kao voditelj marketinga. Kao nekadašnji sportaš - odbojkaš, ljubav prema sportu prenio je i na izvještavanje sa sportskih događaja pa ćete ga vikendom najčešće susresti na „Čavleku“ ili u sportskoj dvorani kraj Korane - s fotoaparatom u jednoj, a kemijskom u drugoj ruci. U 2019. godini na portalu Radio Mrežnice objavio je 727 sportskih vijesti, najviše iz rukometa, nogometa, odbojke i košarke. Tomičić je ujedno i predsjednik Sekcije HZSN Karlovac.

Priznanje za suradnju s medijima – NENAD BJELICA (trener GNK Dinamo)
Trener Dinama Nenad Bjelica bio je dostupan doslovce u svako doba dana, nerijetko su ga kolege „budile nakon neprospavane noći”, čitao je sve poruke i ako ne odmah, u najbrže moguće vrijeme odgovarao pisanom ili audio porukom, uzvraćenim pozivom ili dogovorom kad ga je najbolje nazvati. Intervjui, foto-seanse, posjet njegovoj obiteljskoj kući u Klagenfurtu, na sve je pristajao, nije bilo tabu-tema, otvoreno je razgovarao o svemu, od svoje suradnje sa Zdravkom Mamićem do odnosa s agentima pojedinih igrača koji su na njega radili pritisak preko tih istih medija. Ne možemo zaobići prošli tjedan i utakmicu u Osijeku, nakon koje je Bjelica drugo jutro poslao svim medijima pristojnu ispriku, na razini dobitnika Priznanja za suradnju s medijima…

Priznanje za komentar - MARIO ZORKO, glavni urednik SN
Glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko često u komentarima secira aktualne teme iz sporta, bez zadrške i dodvoravanja, a mi smo za ovo Priznanje izdvojili jedan iz 2019. Uoči gostovanja Vatrenih na Poljudu, u kvalifikacijskom dvoboju protiv Mađara, Zorko je je glasno pitao: „Što će biti sljedeći ultimatum Torcide? Da u sastavu ne smiju biti Modrić, Lovren ili bilo tko iz Dinama?“. Osvrnuo se na nesudjelovanje Hajduka u organizaciji te utakmice, stavu gradonačelnika Splita i očitim prijetnjama Torcide, pogodio misli većine Hrvata. Da je nogomet puno više od igre i zakulisnih igrica pokazali su na kraju samo navijači koji su popunili Poljud do posljednjeg mjesta.

Nagrada za životno djelo - JOVAN KOSIJER
Jovan Kosijer nakon završene gimnazije u Novoj Gradiškoj i studija na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu počinje 1963. surađivati u Sportskim novostima , gdje se tijekom gotovo četiri desetljeća afirmirao kao jedan od najistaknutijih sportskih novinara. Pisao je o različitim sportovima, izvještavao s pet olimpijskih igara, no iznimne vrijednosti dosegao je pišući o košarci. Baš na tom području uvodi u sportsko novinarstvo stalne kolumne: „Sedam dana među koševima“ pisao je punih dvadeset i pet godina, a „Korake devetnaest“, fascinirajući načinom iznalaženja uvijek novih, svježih i iznimno zanimljivih tema, ali i vrhunskim stilom. Te vrijednosti pisanja dolaze do punog izražaja u njegovim knjigama – dvije o KK Trešnjevka, „Šezdeset godina košarke u Zagrebu“ i „Ružica Meglaj Rimac“ koje su ne samo vrlo zanimljivo štivo nego i vrijedan doprinos povijesti košarke u nas. No, u svom pisanju nije samo okrenut košarci u nas nego prati i sve ono vrijedno u svijetu (posebice u najjačoj NBA ligi). Uz bogat novinarski opus nalazio je vremena i za aktivan i vrlo značajan angažman u stuci, pa je tako utemeljitelj i prvi predsjednik Kluba sportskih novinara Zagreba i Sekcije novinara skijaša, te angažman u redakciji Novinara. U mirovini je od 2002. i otada je uglavnom neprisutan u medijima.

Priznanje za najbolju Press službu – HNS (Tomislav Pacak)
Iako u 2019. godini nije bilo velikih natjecanja, hrvatska nogometna reprezentacija odrađivala je kvalifikacije za Euro 2020. Domaće utakmice doprvaci svijeta igrali su izvan Zagreba: u Osijeku, Rijeci i Splitu. I upravo na toj potonjoj, povijesnom povratku Vatrenih na „naš najljepši stadion”, HNS na čelu s Tomislavom Packom napravio je najveći posao. Klub domaćin, HNK Hajduk, nije pristao sudjelovati u organizaciji utakmice protiv Mađara te je HNS bio prisiljen sve organizirati „ab ovo”. Međutim, sve je savršeno štimalo, a osim naših kolega sasvim ugodno su se osjećali i gosti iz Mađarske.

Novinar godine - TOMISLAV DASOVIĆ (Večernji list)
Tomislav Dasović je glavni reporter i vodeći komentator sportske rubrike Večernjeg lista. Status za kakav se može izboriti samo novinarski as. Borbe, dakako, nije bilo jer ne radi se o ratu, nego o mačevanju riječima kao vještini usmjerenoj informiranju, javnom dobru kojega nogomet uvijek tangira. Dasoviću je posve svejedno kojom se žanrovskom formom bavi. Bitno je da prezentira Istinu i Stav. Lako i neposredno, atraktivno. Nepretenciozno, premda kategorički. Kombinacijom odlučne jednostavnosti i jednostavne odlučnosti. Bez paradiranja emocijama i kad hvali i kad kudi. Ničim opterećen pa stoga čista obraza, s jasnom argumentacijom, dragocjenom porukom. Naime, tako da mu se vjeruje. Da ga se čita i cijeni, spontano traži. Traje to već dva desetljeća. Isprva na kiosku, za novije ere također na internetu. Sad je u najboljim godinama. Zasluženi laureat 2019. u kojoj Srebrni nisu imali velikog natjecanja, ali su i zbog njegovih tekstova bili u opravdanom fokusu. I oni i maksimirski Modri. I toliki kojima je meritornu točku udaralo izoštreno pero zlatnog traga!

... više vijesti na www.hzsn.hr ...
HRVATSKI ZBOR SPORTSKIH NOVINARA     
Perkovčeva 2, 10000 Zagreb, Hrvatska     
Tel: +385 1 482 8333 Fax: +385 1 482 8332     
hzsn@hzsn.hr     
kontakt
NAŠA putnička agencija :
BTravel
Prijatelji HZSN-a
atlantic vagor Studentski centar Karlovac Hostel Bedem select grawe TD sitotisak vivatip cotrullis zak oryx tpr lin svezakucuidom maing karlovacko korana badel sportska hrvatska


This email was sent to <<Email Adresa>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Hrvatski zbor sportskih novinara · Perkovčeva 2 · Zagreb 10000 · Croatia