Copy
GrafiSIS & AdvieSIS Nieuwbrief nummer 7 - april 2020


iPhone SE / Affinity / Mail / Covid19 / Teams


 
Beste relatie,
 

 

iPhone SE 2020

 
Apple heeft een opvolger uitgebracht voor de destijds redelijk populaire iPhone SE. Een goedkoper model maar nog steeds een echte iPhone. De nieuwe iPhone SE model 2020 is al verkrijgbaar vanaf € 489 inclusief BTW (€ 404,13 ex. BTW) voor het basismodel met 64 GB opslag. Verkrijgbaar in zwart, wit en in het rood.

De nieuwe iPhone SE heeft een mooi Retina display, dezelfde snelle chip als de iPhone 11 Pro en werkt met de oude vertrouwde vingerafdruksensor. Ook mooi, de nieuwe SE is in tegenstelling tot het vorige model wel waterdicht (tot 1 meter diep en 30 minuten lang).

Wat zijn dan de voornaamste verschillen met de veel duurdere iPhone 11 en de 11 Pro? Ondanks dat deze iPhone dezelfde chip bevat is hij toch iets trager, de luxere modellen hebben betere camera's, hebben gezichtsherkennig en zijn nog beter waterbestendig dan deze nieuwe SE. Desondanks denken we dat dit nieuwe model voor veel gebruikers een uitstekende keuze is.

 

Affinity
 

Een partij is in het gat gesprongen dat door de gestegen prijzen van Adobe's Creative Cloud is ontstaan. Serif heeft een reeks met Adobe concurrerende producten gemaakt: Affinity Photo, Designer en Publisher. Affinity Photo, een fotobewerkingsprogramma, was het eerste op de markt. Daarna volgden het vector tekenprogramma Designer en als laatste opmaakpakket Publisher. Het zal even wennen zijn als je voorheen met de Adobe pakketten heb gewerkt maar alle drie zijn ze goed geïntegreerde serieuze pakketten met alles erop en eraan. Sinds kort kent Publisher zelfs de mogelijkheid om InDesign IDML documenten in te lezen.

Door de huidige coronacrisis is nu ook nog eens de proefperiode verlengd naar 90 dagen en zijn de prijzen tijdelijk gehalveerd. Voor de desktop-varianten betaal je nu € 27,99 per app, inclusief BTW. Deze actie loopt vooralsnog tot 20 mei. Houdt dat in het oog bij een eventuele aanschaf. Naast de webshop van Serif zijn al deze programma's ook verkrijgbaar via de Mac App Store en zijn er speciale versies te koop voor de iPad.

 

Beveiligingslek Apple Mail
 

Ook willen we het nog hebben over het recent boven water gekomen beveiligingsprobeem in Apple Mail op iOS apparaten (Apple Mail op de Mac valt hier buiten). Het nu ontdekte probleem speelt ook nog eens al heel lang, zeker al vanaf iOS 6. Moeilijke technische uitleg over het probleem is hier te vinden. Hoe groot de mogelijke impact echt is is niet duidelijk. Apple onderkent het probleem maar claimt zelf dat het allemaal wel mee valt, en natuurlijk komt er binnenkort een update die het probleem oplost voor iOS apparaten waar nog software updates voor uitkomen. Er lijkt dus geen direct gevaar te zijn voor de gebruikers.

Mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen en staan er gevoelige gegevens in de e-mail dan is het misschien verstandig om, tot de update uitkomt, het Mail pakket van Apple zelf op iOS tijdelijk niet te gebruiken.

 

Covid19


Ook ons werk is vanzelfsprekend veranderd door de crisis. We werken vanuit huis waar dat kan, maar zorgen er wel voor dat één van ons op kantoor aanwezig is. Natuurlijk zijn we nog steeds te bereiken via telefoon en e-mail en we proberen zoveel mogelijk op afstand op te lossen. Mocht je toch naar ons toe willen komen, dan graag op afspraak. Hulp op afstand doen we via onze eigen Teamviewer client.

Het (half)jaarlijkse onderhoud plegen we de komende tijd zoveel mogelijk op afstand. Onderhoud kan ook bij ons op kantoor als je de machine bij ons kunt binnenbrengen. Dit heeft natuurlijk niet onze voorkeur omdat we dan de manier waarop de systemen daadwerkelijk gebruikt worden uit het oog zouden kunnen verliezen, maar het kan nu even niet anders.

Zijn er naar aanleiding hiervan nog vragen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

 

Microsoft Teams


Daarop aansluitend, we hebben de laatste weken natuurlijk veel vragen over de verschillende programma's die worden gebruikt om op afstand overleg te kunnen voeren. Bekende programma's zijn natuurlijk Skype, vooral bedoeld voor kleinzakelijk- en privégebruik; Zoom, gratis maar de veiligheid laat schijnbaar nogal te wensen over; en natuurijk Microsoft Teams. Dit programma is onderdeel van de zakelijke Microsoft 365 abonnementen en er is geen gratis versie voor particulieren (als je de gratis versie probeert te downloaden kom je op de site van Skype terecht).

Mocht iemand zelf meetings willen gaan organiseren via Teams dan is in ieder geval een abonnement vereist. Als een deelnemer uitgenodigd wordt voor een Teams-meeting is er geen abonnement nodig, dat kan zelfs zonder Microsoft account.

Mogelijk komt Microsoft binnenkort wel met een Teams mogelijkheid voor particulieren, lees bijvoorbeeld deze geruchten op Tweakers. Voor zakelijke klanten zonder Teams abonnement bestaat tijdelijk de oplossing om een gratis Microsoft 365 E1 (6 months trial - COVID-19) contract af te nemen. Daar zitten wel een paar haken en ogen aan. Neem voor meer informatie en/of vragen hierover contact met ons op.

Praktisch probleem met Teams op de Mac
Een van onze klanten kwam met het probleem dat Microsoft Teams op een MacBook als het ware op hol sloeg, met snel ontladen van de batterij tot gevolg, zelfs met aangesloten lader. Dit blijkt een bekend probleem te zijn lazen we op verschillende discussieplatformen. We gaan er van uit dat Microsoft snel met een oplossing hiervoor komt. Eventueel is het te omzeilen door niet op de laptop maar met een iPad met Teams aan de slag te gaan.

Om een keuze te kunnen maken tussen de verschillende manier van videobellen heeft de Autoriteit Persoonsgegevens een keuzehulp gemaakt. Sterke aanbeveling om Zoom (nog) niet te gebruiken, houdt daar de media eventueel voor in de gaten. De keuzehulp is via deze link te bekijken.

Vriendelijke groeten,
 
 
Het team,
 
Frank, Ernst, Kim en Jan
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2020 GrafiSIS & AdvieSIS, Alle rechten voorbehouden.


Voeg ons toe aan jouw adresboek.

Niet relevant? Werk je voorkeuren bij of schrijf je uit.
Voorkeuren aanpassen of Uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp