Copy
GrafiSIS & AdvieSIS Nieuwbrief nummer 6 - oktober 2019


Apple’s laatste macOS: “Catalina”


 
Beste relatie,
 
Eerder deze week heeft Apple de nieuwste versie van macOS, 10.15 “Catalina” uitgebracht. Met Catalina heeft Apple extra aandacht geschonken aan het nog veiliger maken van het systeem. Een prima initiatief vinden wij, maar omdat de wijzigingen achter de schermen deze keer vrij extreem zijn heeft het gevolgen voor u als gebruiker. Vandaar dat wij aanraden om op productiemachines voorlopig nog af te zien van  de update naar Catalina.
 
We zijn zelf al aan het experimenteren gegaan en hebben de technische forums op Internet goed in de gaten gehouden. Daarmee kunnen we een overzichtje maken van de tot nu toe bekende aandachtspunten.

Let vooral op als u Software-update uitvoert op uw Mac. De update naar Catalina staat tussen de updates met een knopje "Werk nu bij". Overige systeemupdates zitten verstopt onder “Er is een andere update beschikbaar.” Ook blijft Systeemvoorkeuren met een rode badge aangeven dat er toch echt een belangrijke update klaar staat...
 

Installatie

 
De upgrade van een van onze eigen systemen naar Catalina ging niet van een leien dakje. De machine moest tijdens de upgrade twee maal geforceerd worden herstart nadat de installatie langere tijd volledig hing. Zo’n geforceerde herstart heeft altijd een risico (bijvoorbeeld een helemaal niet meer opstartend systeem). Zorg van te voren dus voor een degelijke back-up.
 

Toestemmingen

 
Het eerste dat opviel toen het systeem de eerste keer opstartte in Catalina is dat het hele scherm vol stond met programma’s (tegenwoordig ook in macOS Apps genoemd) die toestemming wilden hebben voor van alles en nog wat. Ze moeten allemaal worden afgehandeld en kies je ergens de verkeerde optie dan werkt dat programma niet naar behoren. Dit is natuurlijk een prima beveiliging als je systeem eenmaal draait en een stuk malware bij je documenten probeert te komen, maar na de eerste herstart na installatie ben je er wel even zoet mee.
 

iTunes is verdwenen

 
Apple heeft iTunes nu eindelijk de das omgedaan (en daar zijn we best blij mee). Het programma is opgesplitst in Muziek, TV en Podcasts. Je iOS apparaat bedienen (back-ups maken bijvoorbeeld) doe je met Catalina in de Finder. Je muziekbibliotheek over het netwerk delen doe je nu via Delen in de Systeemvoorkeuren.
 

Rare weergave van mappen

 
Ons systeem heeft er last van dat een groot aantal mappen z’n icoontje kwijt is. In plaats van een map-icoon zie je een generiek documenten-icoon. Wij zijn niet de enige lezen we in diverse forums. En er is nog geen oplossing voor.

 

Zelf geïnstalleerde software starten

 
Als je zelf software installeert die nog niet door Apple is “goedgekeurd”, een proces dat waarschijnlijk ergens in 2020 echt afgedwongen wordt, dan krijg je een waarschuwing te zien. Als je zeker weet dat je het programma toch wil uitvoeren dan kan dat door het programma met de rechtermuisknop aan te klikken en Open te selecteren. Dan krijg je eenmalig een soortgelijke waarschuwing te zien maar nu wel met de mogelijkheid het programma toch te openen.
 

Software die het niet meer doet


32-bit programma’s
Catalina ondersteunt geen zogenaamde 32-bit programma’s meer. Hierbij gaat het vooral om oudere software. Apple waarschuwt hier al jaren voor maar nu is het echt afgelopen met oudere software. Ook enkele minder oude programma’s ondervinden problemen met Catalina. Bij GrafiSIS kunt u eventueel een script krijgen die een lijst van alle op uw systeem aanwezige 32-bits programma’s levert.
 
Adobe CC
Er zijn problemen gemeld met Photoshop en Lightroom. Adobe zelf vraagt gebruikers om voorlopig nog niet bij te werken naar Catalina.
Zie: https://helpx.adobe.com/photoshop/kb/photoshop-and-macos-catalina.html#Knowncompatibilityissues
 
Oudere Adobe pakketten
Het doek is nu definitief gevallen voor Adobe CS5 en CS6.
 
FontExplorer
Versie 4.2.4 start niet meer op. Andere versies hebben we nog niet kunnen testen.

iPhoto, Aperture, iWork ’09, iWeb, iDVD
Deze programma’s werken niet meer onder Catalina. iPhoto is sinds macOS 10.10 opgevolgd door Foto’s. iWork door de losse gratis pakketten Pages, Numbers en Keynote.
 
Achter de schermen
Als extra veiligheidsmaatregel heeft Apple achter de schermen de harde schijf in twee delen gesplitst, een tegen schrijven beveiligde “Macintosh HD” met de systeemsoftware en een beschrijfbare “Macintosh HD – Gegevens” voor de data van de gebruiker. Daar zie je in de Finder niets van, in Apps zie je programma’s van Apple en wat je zelf hebt geïnstalleerd door elkaar heen. In werkelijkheid staan Apple’s programma op een andere plek. De systeemsoftware is hiermee tegen malware beveiligd. Wat precies de gevolgen zullen zijn van deze wijziging weten we nog niet, maar we voorzien problemen met back-up software en met programma’s die er van uit gaan bepaalde zaken op vaste plekken te vinden.
 

Samengevat

 
Gebruikt u uw systeem voor productie? Voorlopig nog niet bijwerken naar Catalina. Wacht liever tot de eerste problemen opgelost zijn door Apple en de software leveranciers. Verder kunt u zich voorbereiden op de update door nu al al uw 32-bit programma’s bij te werken naar versies die blijven werken onder Catalina.
 
Vriendelijke groeten,
 
 
Het team,
 
Frank, Ernst, Kim en Jan
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2019 GrafiSIS & AdvieSIS, Alle rechten voorbehouden.


Voeg ons toe aan jouw adresboek.

Niet relevant? Werk je voorkeuren bij of schrijf je uit.
Voorkeuren aanpassen of Uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp