Copy
GrafiSIS & AdvieSIS Nieuwbrief nummer 8 - juni 2020

GrafiSIS & AdvieSIS


Big Sur / ARM / iOS 14 / Foto's delen / WIFI QR


 
Beste relatie,
 

 

macOS 11 Big Sur

 
Big Sur (Apple.com)

Bij de WWDC20 (World Wide Developers Conference) van Apple op 22 juni jongstleden is de nieuwste versie van macOS Big Sur aangekondigd. Aan de naam moeten we nog wel wennen. Je zou verwachten dat de nummering zou doorlopen en dat dit macOS 10.16 zou gaan worden maar zoals het er nu naar uitziet wordt dit macOS 11! Wat we zien is dat er wederom meer iOS achtige zaken zijn toegevoegd aan het systeem. Er is zelfs een control centre waar je, net zoals op je iPhone of iPad snel zaken kunt regelen als de helderheid, WIFI en dat soort zaken.

Zoals gebruikelijk vallen er weer wat oudere systemen buiten de boot. Met name systemen uit 2012 die nu nog wel met het laatste systeem Catalina overweg kunnen. De volgende generaties Macs kunnen Big Sur aan:
  • MacBook 2015 en later
  • MacBook Air 203 en later
  • MacBook Pro 2013 en later
  • Mac mini 2014 en later
  • iMac 2014 en later
  • iMac Pro 2017 en later
  • Mac Pro 2013 en later
De release datum is nog niet bekend, we verwachten dat dit september of oktober zal worden.

Meer informatie over macOS Big Sur vind je hier.
De hele aankondiging is via deze link terug te kijken.

 

Van Intel naar ARM


Op diezelfde WWDC20 is een nog veel belangrijkere mededeling gedaan, één met verregaande gevolgen. Voor de derde keer gaat de Mac over naar een ander type CPU (processor). De CPU is het brein van de computer. De iPhone en iPad draaien al zo lang ze bestaan op een andere CPU dan de Mac. Deze apparaten maken gebruik van een door Apple zelf ontwikkelde CPU gebaseerd op de ARM architectuur. Deze CPU's zijn goedkoper, heel erg snel en ze gebruiken weinig stroom, en nu vindt Apple het tijd om ze ook voor Macs toe te gaan passen.

Apple heeft al eerder met dit bijltje gehakt:
  • CPU overgang van Motorola 68k naar de PowerPC (1994 - 1996)
  • Overgang van Mac OS 9 naar Mac OS X (2001 - 2003)
  • CPU overgang van de PowerPC naar Intel (2006 - 2007)
Tijdens al deze overgangen is het systeem tijdelijk uitgerust geweest met een emulatielaag zodat nog niet aangepaste software gewoon bleef draaien. Dat is ook ditmaal het geval.

Ook dit wordt een transitie van enkele jaren. Apple verwacht voorlopig nog op Intel gebaseerde systemen uit te gaan brengen, het eerste op ARM gebaseerde systeem wordt eind dit jaar verwacht.

Het is nog niet duidelijk wat deze transitie precies gaat betekenen. Windows via Bootcamp of Parallels zal bijvoorbeeld problematisch worden, al is Parallels er mee bezig. Microsoft heeft zelf een speciale Windows versie voor ARM CPU's in ontwikkeling (voor de Surface Pro X) maar of deze ooit ook op ARM Macs zal gaan draaien is nog niet bekend. Microsoft zelf lijkt er voor als nog niet voor open te staan. We houden het in de gaten.

Mocht je uit nostalgie de Steve Jobs aankondiging van de vorige transitie, die van PowerPC naar Intel, nog eens terug willen zien: die vind je hier.

 

iOS 14


iOS, het systeem op de iPhone en iPad gaat ook weer op de schop. Ditmaal gaat zelfs de basis gebruikersinterface veranderen en krijgen we de mogelijkheid om het beginscherm op te leuken met widgets en dergelijke (op de iPad alleen in landscape mode). Meer informatie vind je hier. Deze nieuwe iOS release wordt in het najaar verwacht.
iOS 14 (Apple.com)
 

Foto's delen zonder locatie informatie
 

Wanneer je met je iPhone of iPad foto's maakt wordt de GPS locate waar de foto is gemaakt opgeslagen in de foto zelf. Sterker nog, wanneer je deze foto vervolgens deelt met iemand anders dan wordt deze locatie-informatie meegestuurd. Dat is niet altijd gewenst. iOS heeft tegenwoordig de mogelijkheid om deze informatie niet mee te sturen.

Voorbeeld:

Selecteer een foto en druk op de deel-knop. Druk op Opties in het scherm dat vervolgens verschijnt (links). Vervolgens kan je er voor kiezen om locatie-informatie wel of niet mee te sturen (rechts).
 
                         
 


Deel je gastennetwerk via een afgedrukte QR code
 

Heb je een WIFI gastennetwerk en wil je het je gasten makkelijk maken om hier verbinding mee te maken? Via de site qifi.org kan je op een veilige manier een QR code genereren die je gasten maar hoeven te scannen. Hoe? Bezoek de site, vul de gegevens in, genereer de QR code en druk deze af.

Voorbeeld:

Op de site (links) zijn de gegevens ingevuld en is de code gegenereerd. Daarna is deze afgedrukt en opgehangen (rechts). Start nu op een iPhone de camera en richt deze op de QR code. De code wordt automatisch als WIFI code herkend en hoef je alleen maar bovenin op de notificatie te drukken om verbinding te maken. Heel erg makkelijk vinden wij. Goed om te weten: ook andere QR codes kan je op deze manier met de camera scannen.
 
                


Vriendelijke groeten,
 
 
Het team,
 
Frank, Ernst, Kim en Jan
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2020 GrafiSIS & AdvieSIS, Alle rechten voorbehouden.


Voeg ons toe aan jouw adresboek.

Niet relevant? Werk je voorkeuren bij of schrijf je uit.
Voorkeuren aanpassen of Uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp