Copy
Daarom Open Overheid
Bekijk deze e-mail in je browser

Doe Open! Festival 

 

meer snoep dan je op kunt

Op 18 mei 2015 stond Pakhuis de Zwijger van 10.00 tot 22.00 uur in het teken van Open Overheid, financiële transparantie en democratische vernieuwing. Zo'n 800 geïnteresseerden van buiten en binnen de overheid deden gedurende de dag inspiratie op en gingen met elkaar in gesprek én aan de slag. "Meer snoep dan je op kunt" werd het Doe Open! Festival genoemd. "Veel inspiratie en nieuwe verbindingen" hoorden we meer dan eens. Voor ons smaakt het naar meer. Voor jou ook? 

Een indruk krijgen of terugblikken?
Wil je een indruk krijgen van het Doe Open! Festival? Bekijk dan de Storify, of kijk terug wat zich allemaal afspeelde in de Grote Zaal van Pakhuis de Zwijger via de diverse opnames die beschikbaar zijn. Je kunt ook de tweets bekijken die zijn verstuurd met de hashtag #DoeOpen. Op Twitter was #DoeOpen het gesprek van de dag: het is 11 uur lang trending topic geweest.
Bekijk de impressie
Tijdens het Doe Open! Festival werden zeer veel keynote speeches gegeven, werden workshops gegeven, vonden verschillende interactieve sessies plaats en was er een divers publiek. In deze video impressie krijg je een indruk van de dag als je er niet bij kon zijn, en kun je terugkijken naar wat zich zoal afspeelde in het pand van Pakhuis de Zwijger afgelopen maandag.    
Open Over Geld
Tijdens het Doe Open! Festival werd veel gesproken over financiële transparantie. Een veel gehoorde mening is dat transparantie alleen niet genoeg is. Het gaat ook om houding en samenwerking. Open Overheid is meer dan Open Data en documenten vrijgeven. Maar wat voor vormen kan dat dan krijgen? Lees meer over een breder perspectief op financiële transparantie Ook in de blog over het simulatiespel 'Aanvliegroutes voor Open Overheid' met 'Jan Bellaar' staan de vier aanvliegroutes centraal in een casus over ruimtelijke ordening. 
Doe Open! manifest
Tijdens het Doe Open! Festival is het #DoeOpen manifest opgesteld door een deel van de aanwezigen. Op Twitter kan iedereen die hier goede ideeën voor heeft reageren via de hashtag #openmanifest. Het manifest en de bouwstenen ervan vind je op Pleio. Ook daar kun je reageren. 
Data als 'sleutel' tot een Open Overheid

Stef van Grieken sprak als een van de 'Young Innovators' op het Doe Open! Festival. Stef werkt voor Google.org, de filantropische tak van Google. Daar werkt hij aan projecten als Google Elections en Google Crisis Response. Daarnaast is hij één van de oprichters van Hack de Overheid en de Open State Foundation en is zijn naam al jaren verbonden aan Open Overheid in Nederland. Ben je benieuwd hoe dit zo gekomen is? Lees het interview met Stef

Open Data en Provincies

Werk jij bij een provincie? Wil je weten hoe je Open Data zo beschikbaar maakt dat de kansen en mogelijkheden voor hergebruik zo groot mogelijk zijn? Ben je benieuwd naar de ervaringen van andere provincies? Dan ben je van harte welkom 1 juni. Meer informatie en aanmelden

Richtlijn hergebruik van overheidsinformatie
In samenwerking met Europa decentraal organiseert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) voorlichtingsbijeenkomsten over de nieuwe Europese richtlijn hergebruik van overheidsinformatie. In juli 2015 moet de richtlijn in de nationale regelgeving geïmplementeerd zijn en zal dan direct gevolgen hebben. Wil je weten wat er voor jouw organisatie verandert? Kom naar de gratis voorlichtingsbijeenkomsten op donderdag 18 juni in Zwolle of in Utrecht op 22 juniMeer informatie en aanmelden
Schrijf jij mee aan het nieuwe Actieplan Open Overheid?
Nederland is aangesloten bij het Open Government Partnership (OGP), de brede internationale beweging voor meer Open Overheid. In dit kader maakt Nederland een nieuw Actieplan voor de periode 2016-2017. Tijdens het Doe Open! Festival vond de aftrap plaats. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is nu op zoek naar stakeholders, inhoudelijk betrokkenen en visionairs die op 17 juni 2015 hun bijdrage willen leveren aan de richting en inhoud van het actieplan. Meer informatie en aanmelden
Open Government Awards
Draagt jouw Open Overheid initiatief bij aan betere publieke dienstverlening? Dan maak je kans om met jouw initiatief de internationale Open Government Award te winnen! Het Open Government Partnership (OGP) looft deze prijs vanaf 2014 jaarlijks uit om ‘excellente prestaties’ van overheidsorganisaties en het maatschappelijk middenveld op het gebied van Open Overheid te belonen. Elk land kan één project inzenden. Vorig jaar was dit het initiatief MijnWOZ uit de gemeente Tilburg, dat de vijfde plek veroverde op de internationale ranglijst. Het heeft daarmee zowel internationaal als nationaal in de schijnwerpers gestaan. Doe jij dit jaar mee?
Lees meer over de OGP Awards en doe mee!
Share
Tweet
Forward
Share
[Foto van Stef van Grieken en onderste twee foto's: CC BY-SA Sebastiaan ter Burg]
Je ontvangt dit bericht omdat je betrokken bent bij of interesse hebt getoond in Open Overheid.


Uitschrijven van deze mailinglijst   Mijn instellingen veranderen
 
Twitter
Twitter
Website
Website
YouTube
YouTube