Copy


Voorste-kruisbandonderzoek
Nieuwsbrief 7, november 2015 


Beste collega,

Afgelopen weekend was ik met een aantal collega's op het eerste internationale sportfysiotherapiecongres in Bern, Zwitserland. Het onderwerp was, hoe toepasselijk, return-to play. Het congres was erg goed georganiseerd en er waren top sprekers van over de hele wereld aanwezig, ook op het gebied van VKB-revalidatie. Met het VKB-onderzoek van Kliniek ViaSana kunnen we aansluiten bij die top, want zo'n grootschalig onderzoek is nog nooit eerder gedaan!

Belangrijk voor de eindmeting:
Ik wil de patiënt graag meten op het moment van terugkeer naar sport. Terugkeer naar sport wordt hierbij gedefinieerd als het moment waarop normaal gesproken de patiënt ontslagen wordt bij de fysiotherapeut en weer volledig zelfstandig zijn of haar sport gaat beoefenen. Voor de goede orde: het maakt daarbij niet uit of de patiënt zijn of haar oorspronkelijke sport weer oppakt of tevreden is met hardlopen!
Heb je nog vragen? Mail me dan via n.engelen@viasana.nl.

Wat bekend is uit recent wetenschappelijk onderzoek
Eind september is een onderzoek van onze eigen onderzoeksgroep geaccepteerd voor publicatie. In dit cross-sectionele cohortonderzoek vergelijken we verschillende groepen sporters met elkaar: 1) mannen met een bone-patellar tendon-bone (BPTB) graft met mannen met een semitendinosus/gracilis (STG) graft, 2) vrouwen BPTB met vrouwen STG, 3) geopereerde mannen met gezonde mannen en 4) geopereerde vrouwen met gezonde vrouwen. Alle geopereerde sporters zijn inmiddels 2-9 jaar na hun VKB-reconstructie. We meten kracht, hoptesten en kwaliteit van bewegen (dezelfde testen als we nu uitvoeren bij ViaSana).
De belangrijkste conclusies uit dit onderzoek:
- 16% van alle geopereerde sporters kan niet deelnemen aan het onderzoek, vanwege klachten aan de onderste extremiteit. Een kwart hiervan heeft een nieuwe blessure aan de geopereerde knie.
- De kwantiteit van bewegen (kracht en hoptesten) verschilt niet tussen BPTB en STG of tussen geopereerd en gezond.
- Bij het meten van de kwaliteit van bewegen blijkt een dynamische knievalgus vaker op te treden bij de geopereerde sporters dan bij de gezonde sporters.
Uit dit onderzoek blijkt hoe belangrijk de kwaliteit van bewegen is, niet alleen als onderdeel van de revalidatie, maar ook als criterium voor terugkeer naar sport!
(Engelen et al., KSSTA,
DOI 10.1007/s00167-015-3801-7. Wil je graag de full-tekst van dit onderzoek hebben? Mail me dan via n.engelen@viasana.nl)
Het aantal geïncludeerde patiënten op dit moment is

159
 
  • Hiervan is 70% man en 30% vrouw
  • 147 van hen zijn al geopereerd
  • 17 sporters hebben hun revalidatie al afgerond en een eindmeting gehad
Achter de schermen..
In deze rubriek zal elke keer een medewerker van Kliniek ViaSana zich voorstellen en uitleggen wat hij/zij doet voor het onderzoek. Deze keer is het woord aan Michel Scheenloop.

Wie ben je? 
Mijn naam is Michel Scheenloop en ik ben werkzaam als fysiotherapeut bij ViaSana en Fysiosupport.
Sport je zelf ook? Ik zaalvoetbal, tennis en trim ten minste 1 keer per week.
Heb je ervaring met knieblessures? Ondanks al die jaren zaalvoetbal heb ik nooit een knieblessure gehad.
Beroepsmatig heb ik veel ervaring met knieblessures: meer dan 80% van mijn patiëntenbestand heeft knieklachten.
Wat is je functie bij Kliniek ViaSana? Ik ben 7 jaar werkzaam als fysiotherapeut bij ViaSana ter ondersteuning van de orthopeden met diagnostiek/adviezen en controles na schouder- en knieoperaties. Het laatste jaar heb ik vanwege tijdgebrek de diagnostiek van patiënten met schouderklachten en controles na schouderoperaties overgedragen aan collegae.
Wat is binnen het onderzoek je functie? Samen met collega Mario Hermens doe ik de controles 2 en 6 weken na de VKB-operatie. Na 2 weken worden de hechtingen verwijderd en wordt er vooral gescreend op aanwezigheid van complicaties. Na 6 weken kijken we of er voldoende strekking aanwezig is, bekijken we de mate van zwelling, de passieve stabiliteit en het loop- en bewegingspatroon.
Heeft u een interessant item voor deze nieuwsbrief of zijn er vragen?
Stuur me dan gerust een email: n.engelen@viasana.nl. De nieuwsbrief is ook terug te lezen op mijn website www.nickyengelen.nl

Hartelijke groet,

Nicky Engelen-van Melick
Fysiotherapeute
Sportfysiotherapeute i.o.
Bewegingswetenschapper
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
YouTube
YouTube
Website
Website
Email
Email
Deze nieuwsbrief verschijnt elke 2 maanden.
Copyright © 2015 KneeSearch, All rights reserved.


afmelden