Copy


Voorste-kruisbandonderzoek
Nieuwsbrief 2, januari 2015 

Beste fysiotherapeut(e),

Allereerst voor iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar! Ik hoop op een mooi jaar waarin veel voorste-kruisband patiënten meedoen aan het onderzoek!

In deze nieuwsbrief wil ik jullie uitleggen wat er precies van jullie verwacht wordt tijdens het onderzoek. Dit is al kort uitgelegd tijdens het symposium in september 2014. Voor uitgebreide uitleg kun je ook kijken op mijn website www.nickyengelen.nl onder het kopje 'Voorste-kruisbandonderzoek Kliniek ViaSana'.

Wat verwachten wij van een praktijk die meedoet aan het onderzoek?
- Revalidatie volgens het KNGF Evidence Statement Revalidatie na voorste-kruisbandreconstructie (ook te vinden via mijn website onder het kopje 'Publicaties').
- Insturen van de patiënt op het moment dat de fysiotherapeut denkt dat de patiënt klaar is om weer terug te keren naar zijn of haar sport. Wij gaan er vanuit dat de fysiotherapeut dan zelf al een keer de testen aan het einde van fase 3 (return to sports) zoals beschreven in het Evidence Statement heeft uitgevoerd.
Insturen van de patiënt kan via n.engelen@viasana.nl. Ik plan dan in overleg met de patiënt een meetmoment bij Kliniek ViaSana. In overleg kunnen deze metingen ook bij u in de praktijk plaatsvinden als u meerdere patiënten heeft die ongeveer tegelijk gemeten moeten worden.

Terugkeer naar sport = het moment waarop normaal gesproken de patiënt ontslagen wordt bij de fysiotherapeut en weer volledig zelfstandig zijn of haar sport gaat beoefenen.

Wat is het voordeel voor de patiënt?
- De reguliere controles bij Kliniek ViaSana na 2 en 6 weken gaan gewoon door.
- De reguliere controle bij Kliniek ViaSana na 6 maanden wordt vervangen door de veel uitgebreidere meting op het moment van terugkeer naar sport.
- Uitgebreide bespreking van de testresultaten.

Wat is het voordeel voor de praktijk?
- Uitgebreide terugkoppeling van de testresultaten na de meting bij terugkeer na sport.
- De mogelijkheid om tussendoor te sparren over de revalidatie via n.engelen@viasana.nl

Mochten de testresultaten na de meting voor terugkeer naar sport bij Kliniek ViaSana niet goed genoeg zijn om veilig terug te kunnen keren naar sport, wordt er een extra trainingsperiode geadviseerd. Wanneer u als fysiotherapeut het idee heeft dat de patiënt nu wel een veilige terugkeer naar sport kan maken, mag de patiënt opnieuw ingestuurd worden voor een meting!

Het aantal geïncludeerde patiënten op dit moment is

42
 
  • Hiervan is 55% man en 45% vrouw.
  • 20 van hen zijn op dit moment al geopereerd en bij jullie aan het revalideren.
Wat bekend is uit recent wetenschappelijk onderzoek
De "Lever sign", bij velen bekend als de test van Lelli, werd onlangs onderzocht op sensitiviteit en specificiteit. Er werd een cohort van 400 patiënten onderzocht, die een -op MRI bevestigde- totale of partiële VKB-ruptuur hadden. Volgens de auteurs heeft de Lever sign een sensitiviteit en specificiteit van 100%. (Lelli A, Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 2014 dec 25). Ik wil hierbij opmerken dat er een grote bias in deze resultaten is, omdat bekend was dat elke patiënt een VKB-ruptuur had en het onduidelijk is of de onderzoeker op de hoogte was welk been het geblesseerde been was.
De Lever sign kan in elk geval toegevoegd worden aan de voorste schuiflade, lachman en pivot shift om de diagnose VKB-ruptuur te stellen.
Heeft u een interessant item voor deze nieuwsbrief of zijn er vragen?
Stuur me dan gerust een email: n.engelen@viasana.nl. De nieuwsbrief is ook terug te lezen op mijn website www.nickyengelen.nl. 

Hartelijke groet,

Nicky Engelen-van Melick
Fysiotherapeute
Sportfysiotherapeute i.o.
Bewegingswetenschapper
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
YouTube
YouTube
Website
Website
Email
Email
Deze nieuwsbrief verschijnt elke 2 maanden.
Copyright © 2015 KneeSearch, All rights reserved.


afmelden