Copy


Voorste-kruisbandonderzoek
Nieuwsbrief 6, september 2015 


Beste collega,

Ik hoop dat je een heerlijk vakantie achter de rug hebt!
Ook de orthopeden die meewerken aan het voorste-kruisbandonderzoek zijn op vakantie geweest. Dat is te merken aan het beperkte aantal mensen dat de afgelopen maanden geïncludeerd is in het onderzoek. Sinds begin september wordt er echter weer volop geïncludeerd!

Komende week zijn we één jaar bezig met het onderzoek! In eerste instantie was de planning om tot en met december van dit jaar door te gaan met includeren van patiënten. Omdat we dan echter het benodigde aantal van 250 patiënten niet halen, hebben we besloten om langer door te gaan.

Belangrijk voor de eindmeting:
De laatste weken krijg ik regelmatig een email of telefoontje van een collega die niet precies weet wanneer hij de patiënt in moet sturen voor de eindmeting.
Ik wil de patiënt graag meten op het moment van terugkeer naar sport. Terugkeer naar sport wordt hierbij gedefinieerd als het moment waarop normaal gesproken de patiënt ontslagen wordt bij de fysiotherapeut en weer volledig zelfstandig zijn of haar sport gaat beoefenen. Voor de goede orde: het maakt daarbij niet uit of de patiënt zijn of haar oorspronkelijke sport weer oppakt of tevreden is met hardlopen!
Heb je nog vragen? Mail me dan via n.engelen@viasana.nl

Wat bekend is uit recent wetenschappelijk onderzoek
Het meten van kracht in de bovenbenen is voor veel fysiotherapeuten lastig, omdat het aanschaffen van goede apparatuur een grote kostenpost is.
- Het onderzoek van Zwolski et al. maakt het ons makkelijker. Zij beschrijven dat een patiënt met een score boven 94.8 op de IKDC Subjectieve Vragenlijst naar alle waarschijnlijkheid voldoende quadricepskracht heeft om weer te kunnen terugkeren naar sport. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de vragenlijst de krachtapparatuur kan vervangen, maar bij gebrek aan beter is dit een goede indicatie. (Zwolsky et al. AJSM 2015;43:2242-2248)
- Koutras et al. vergelijken het testen van de isokinetische hamstringkracht bij patiënten na VKB-reconstructie in 2 posities: zittend en in buiklig. Zij laten zien dat er in buiklig grotere krachtsverschillen aanwezig zijn tussen het geopereerde en niet-geopereerde been dan zittend. Veel patiënten in hun onderzoek halen de grens van 90% zelfs niet na 9 maanden. Het testen in buiklig bootst volgens hen meer de 'normale' functie van de hamstring na, gezien de neutrale positie van de heup. (Koutras et al. J Sci Med Sport juli 2015. doi: 10.1016/j.jsams.2015.07.018)
Tijdens de eindmeting testen we de hamstringkracht ook in buiklig, maar dan met een hand-held dynamometer. Wil je weten hoe je dit kan doen? Klik hier voor filmpjes met uitleg.
Het aantal geïncludeerde patiënten op dit moment is

143
 
  • Hiervan is 66% man en 34% vrouw
  • 125 van hen zijn al geopereerd
  • 10 sporters hebben hun revalidatie al afgerond en een eindmeting gehad
Achter de schermen..
In deze rubriek zal elke keer een medewerker van Kliniek ViaSana zich voorstellen en uitleggen wat hij/zij doet voor het onderzoek. Deze keer is het woord aan Bas Rutten.


Wie ben je? Mijn naam is Bas Rutten, 40 jaar en één van de orthopedisch chirurgen werkzaam in Kliniek ViaSana
Sport je zelf ook? Ik heb jaren intensief gewielrend. Door gebrek aan tijd en motivatie ben ik nu met name op de spinningbike of de sportschool te vinden.
Heb je ervaring met knieblessures? Ik heb zeer veel ervaring met knieblessures. Gezien mijn werkzaamheden kom ik dagelijks in aanraking met diverse knieletsel en blessures. Zelf heb ik gelukkig nooit een ernstige blessure gehad, wielrennen is dan ook een veilige sport voor de knieën.
Wat is je functie bij Kliniek ViaSana? Ik ben sinds 6 jaar werkzaam als orthopedisch chirurg in Kliniek ViaSana, een organisatie waar ik ontzettend graag werkzaam ben. Mijn voornaamste aandachtsgebieden zijn de knie- en voet-enkelchirurgie. Uiteraard is een belangrijk deel hiervan de sportletsels die dagelijks voorbij komen op het spreekuur. Naast het plaatsen van knieprothesen is de voorste kruisbandreconstructie een van de meest uitgevoerde ingrepen die ik uitvoer. Het mooie aan mijn werk is de kwaliteit van leven die ik de mensen weer kan teruggeven na een succesvolle behandeling. Bijvoorbeeld een gewone pijnvrije wandeling is na het plaatsen een knieprothese of een eerste succesvolle voetbalwedstrijd na een lange revalidatie van een kruisbandreconstructie.
Wat binnen het onderzoek is je functie? Als orthopedisch chirurg zie ik de patiënten met een mogelijk kruisbandletsel op de polikliniek. Indien de kruisband inderdaad gescheurd is en de klachten dermate ernstig zijn dat uiteindelijk besloten wordt tot een operatieve behandeling dan includeer ik, indien mogelijk, de patiënten in het onderzoek. Uiteraard voer ik dan ook de kruisbandreconstructie uit in onze kliniek waarna de revalidatie kan beginnen.
Heeft u een interessant item voor deze nieuwsbrief of zijn er vragen?
Stuur me dan gerust een email: n.engelen@viasana.nl. De nieuwsbrief is ook terug te lezen op mijn website www.nickyengelen.nl

Hartelijke groet,

Nicky Engelen-van Melick
Fysiotherapeute
Sportfysiotherapeute i.o.
Bewegingswetenschapper
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
YouTube
YouTube
Website
Website
Email
Email
Deze nieuwsbrief verschijnt elke 2 maanden.
Copyright © 2015 KneeSearch, All rights reserved.


afmelden