Copy


Voorste-kruisbandonderzoek
Nieuwsbrief 9, maart 2016 


Beste collega,

We gaan hard richting de 200 inclusies! Daarna gaan we nog even door, want we streven naar een totaal aantal patiënten van 250 in onze studie. Als het goed is, moet dat lukken voor het einde van dit jaar.

Het is super om te merken hoe enthousiast alle fysiotherapeuten en patiënten zijn over het onderzoek! Jullie werken allemaal ontzettend goed mee en dat zorgt ervoor dat dit onderzoek gaat slagen. Ga zo door!

Zet maandag 11 april vast in je agenda! Op die dag organiseert Kliniek ViaSana een symposium over voorste-kruisbandreconstructies. Zowel de operatie als de revalidatie komen uitgebreid aan bod. Voor meer informatie of inschrijven kun je hier klikken.
Tot dan?!

Wat bekend is uit recent wetenschappelijk onderzoek
Er verschijnen veel onderzoeken die proberen te voorspellen wie er risico loopt op een re-ruptuur van de VKB-graft of een contralaterale VKB-ruptuur. Ook in het begin van 2016 zijn er weer 2 mooie studies verschenen:

- Een studie onder patiënten in het Zweedse voorste-kruisband register laat zien dat vooral jonge patiënten een groot risico lopen. Voor iemand jonger dan 16 jaar is het risico op een nieuwe VKB-blessure 4x hoger dan voor iemand van ouder dan 35 jaar, binnen 5 jaar na de eerste VKB-reconstructie.
(Fältström KSSTA, 2016;24:885-94)
- Een heel recente meta-analyse bevestigd deze resultaten. Deze studie laat zien dat patiënten jonger dan 25 jaar die weer terugkeren naar hun sport een risico van 23% hebben op een nieuwe VKB-blessure.
(Wiggins AJSM, 2016)
De factoren die hier genoemd worden, zijn natuurlijk allemaal intrinsieke factoren waar we als fysiotherapeut weinig aan kunnen doen. Wel kan dit onderzoek helpen bij het uitleggen van de risico's naar de patiënt toe.
Het aantal geïncludeerde patiënten op dit moment is

187
 
  • 183 van hen zijn geopereerd
  • 37 sporters hebben hun revalidatie al afgerond en een eindmeting gehad
Achter de schermen..
In deze rubriek zal elke keer een medewerker van Kliniek ViaSana zich voorstellen en uitleggen wat hij/zij doet voor het onderzoek. Deze keer is het woord aan Tony van Tienen.


Wie ben je? Ik ben Tony van Tienen, 42 jaar, getrouwd, heb een dochter en woon in Nijmegen.
Sport je zelf ook? Ja, vrij intensief. Nu vooral hardlopen en fietsen maar voorheen heel veel voetbal en tennis.
Heb je ervaring met knieblessures? Gelukkig niet zelf, maar natuurlijk wel door mijn werk. Ik heb me helemaal toegelegd op de chirurgie van de knie. Dit was een logische combinatie van voetbal en orthopedie: de knieblessure is de meest voorkomende blessure bij het voetbal. Zo is ook mijn eigen onderzoek naar de meniscus ontstaan: binnen de knie is meniscusletsel weer de meest voorkomende blessure. We maken nu een kunst meniscus die de meniscus kan vervangen indien deze teveel beschadigd is.
Wat is je functie bij Kliniek ViaSana? Ik ben sport orthopedisch chirurg gespecialiseerd in de knie.
Wat is binnen het onderzoek je functie? Gezien mijn focus op de knie includeer ik veel patiënten voor het kruisband onderzoek. Met de resultaten zullen we ook een artikel gaan schrijven en dat zal ik ook begeleiden.
Heeft u een interessant item voor deze nieuwsbrief of zijn er vragen?
Stuur me dan gerust een email: n.vanmelick@viasana.nl. De nieuwsbrief is ook terug te lezen op mijn website www.nickyvanmelick.nl

Hartelijke groet,

Nicky van Melick
Fysiotherapeute
Sportfysiotherapeute i.o.
Bewegingswetenschapper
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
YouTube
YouTube
Website
Website
Email
Email
Deze nieuwsbrief verschijnt elke 2 maanden.
Copyright © 2015 KneeSearch, All rights reserved.


afmelden