Copy


Voorste-kruisbandonderzoek
Nieuwsbrief 3, maart 2015 

Beste fysiotherapeut(e),

Inmiddels zijn we ruim vier en een halve maand bezig met het includeren van patiënten voor het onderzoek. De planning is om in totaal minimaal 200 patiënten mee te laten doen, zodat er achteraf ook betrouwbare uitspraken gedaan kunnen worden. Op dit moment hebben we al ongeveer een derde van het totale aantal patiënten geïncludeerd.

Sinds de start van het onderzoek zijn er veel nieuwe praktijken die hebben aangeboden om mee te werken, waardoor er op dit moment maar liefst 118 praktijken deelnemen! Super dat iedereen zo enthousiast is!

Revalidatie volgens KNGF Evidence Statement
Veel patiënten hebben (misschien ongemerkt) de overgang van fase 1 naar fase 2 gemaakt. Enkele patiënten zullen in maart al van fase 2 naar fase 3 in de revalidatie overstappen.
Afgelopen maand had ik contact met een collega, omdat het niet helemaal duidelijk was wat jullie moeten doen met de metingen aan het einde van fase 1 en 2. Deze metingen doe je alleen voor jezelf om te bepalen of de patiënt klaar is om naar de volgende fase door te stromen. De resultaten hiervan hoeven niet naar mij gestuurd te worden!
Denk er wel aan om de patiënt, zodra deze terugkeert naar sport (einde fase 3), naar mij te sturen voor de eindmeting. Dat kan door een mail te sturen. Ik zal de patiënt daarna oproepen.

Terugkeer naar sport = het moment waarop normaal gesproken de patiënt ontslagen wordt bij de fysiotherapeut en weer volledig zelfstandig zijn of haar sport gaat beoefenen.

Het aantal geïncludeerde patiënten op dit moment is

65
 
  • Hiervan is 52% man en 48% vrouw.
  • 55 van hen zijn op dit moment al geopereerd en bij jullie aan het revalideren.
Wat bekend is uit recent wetenschappelijk onderzoek
De onderzoeksgroep van het UMC Groningen verricht baanbrekend onderzoek naar het verschil tussen interne en externe focus bij het aanleren van kwalitatief goede vaardigheden.
Hun studies tonen aan dat leren met een externe focus beter werkt en effectievere resultaten geeft (Gokeler A. Phys Ther Sport 2014 July 2). Vaak zijn we als fysiotherapeuten geneigd om veel vanuit de interne focus te werken. Het vereist daarom behoorlijk wat creativiteit om over te stappen naar de externe focus methode.
In een heel recente studie geven de Groningse onderzoekers ideeën om met de externe focus te werken. Een voorbeeld voor de single-leg squat: "Ga op 1 been staan en buig je knie, terwijl je je knie boven je voet houdt" (interne focus), wordt "Ga op 1 been staan en reik met je knie naar de pilon, terwijl je je knie buigt" (externe focus). Voor meer voorbeelden, zie het artikel (Bejanminse A, JOSPT 2015;45:170-182).
Heeft u een interessant item voor deze nieuwsbrief of zijn er vragen?
Stuur me dan gerust een email: n.engelen@viasana.nl. De nieuwsbrief is ook terug te lezen op mijn website www.nickyengelen.nl

Hartelijke groet,

Nicky Engelen-van Melick
Fysiotherapeute
Sportfysiotherapeute i.o.
Bewegingswetenschapper
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
YouTube
YouTube
Website
Website
Email
Email
Deze nieuwsbrief verschijnt elke 2 maanden.
Copyright © 2015 KneeSearch, All rights reserved.


afmelden