Copy


Voorste-kruisbandonderzoek
Nieuwsbrief 11, juli 2016 


Beste collega,

De zomervakantie staat voor de deur. Daarom deze maand een kortere nieuwsbrief dan jullie gewend zijn. Natuurlijk gaat in de zomer het voorste-kruisbandonderzoek gewoon door. Dus mocht je de revalidatie van een sporter uit het onderzoek stop zetten, laat het mij dan even weten, zodat ik hem/haar kan oproepen voor de eindmeting!

Het aantal operaties zal in de zomer wel minder zijn. Vanwege een verbouwing, om de luchtkwaliteit en veiligheid naar een nog hoger niveau te brengen, zijn de operatiekamers van Kliniek ViaSana dicht van week 30 t/m week 32 en is er maar één operatiekamer open van week 33 t/m week 36.

Ik wens iedereen een hele fijne zomer en (alvast) een goede vakantie!

Wat bekend is uit recent wetenschappelijk onderzoek
De onderzoeksgroep van Erik Witvrouw volgde in Qatar een groep van 158 professionele mannelijke pivoterende sporters na een VKB-reconstructie. Vooraf aan return-to-sport voerden ze een testbatterij uit om te bepalen of terugkeer naar sport mogelijk was. Deze testbatterij bestond uit 3 isokinetische krachttesten, 3 hoptesten en een agility t-test. In de follow-up periode liepen 26 sporters een re-ruptuur van de graft op.
Voor de sporters die voldeden aan de criteria van de testbatterij (LSI > 90% voor kracht- en hoptesten en < 11s op de t-test) was het risico op een re-ruptuur 10.3%, maar voor de sporters die niet voldeden aan de criteria en toch weer gingen sporten, was het risico 33.3%!
(Kyritsis, BJSM, DOI:10.1136/bjsports-2015-095908)
Dit onderzoek bewijst duidelijk hoe belangrijk het is om te streven naar een LSI van 90% of meer op kracht- en hoptesten. Met ons onderzoek kunnen we over een paar jaar ook vertellen of de kwaliteit van bewegen van invloed is op het ontstaan van een re-ruptuur.
Het aantal geïncludeerde patiënten op dit moment is

235
 
  • 219 van hen zijn geopereerd, 29% van hen is een vrouw
  • 62 sporters hebben hun revalidatie al afgerond en een eindmeting gehad
Heeft u een interessant item voor deze nieuwsbrief of zijn er vragen?
Stuur me dan gerust een email: n.vanmelick@viasana.nl. De nieuwsbrief is ook terug te lezen op mijn website www.nickyvanmelick.nl

Hartelijke groet,

Nicky van Melick
Fysiotherapeute
Sportfysiotherapeute i.o.
Bewegingswetenschapper
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
YouTube
YouTube
Website
Website
Email
Email
Deze nieuwsbrief verschijnt elke 2 maanden.
Copyright © 2015 KneeSearch, All rights reserved.


afmelden