Copy


Voorste-kruisbandonderzoek
Nieuwsbrief 4, mei 2015 

Beste fysiotherapeut(e),

We zijn 7,5 maanden onderweg met het onderzoek. Deze week waren de eerste 2 patiënten een half jaar geleden geopereerd. Zij zullen waarschijnlijk in de nabije toekomst weer terugkeren naar hun sport. Dat betekent dat er voor mij een drukke periode aan komt!
Op jullie sein zal namelijk iedere patiënt op het moment van terugkeer naar sport door mij gemeten worden! Ben je benieuwd welke metingen ik ga doen? Kijk dan eens op mijn website.

Terugkeer naar sport = het moment waarop normaal gesproken de patiënt ontslagen wordt bij de fysiotherapeut en weer volledig zelfstandig zijn of haar sport gaat beoefenen.

Het aantal geïncludeerde patiënten op dit moment is

89
 
  • Hiervan is 58% man en 42% vrouw.
  • 74 van hen zijn op dit moment al geopereerd en bij jullie aan het revalideren.
Wat bekend is uit recent wetenschappelijk onderzoek
Oostenrijkse onderzoekers beschrijven deze maand een nieuwe testbatterij voor patiënten na VKB-reconstructie.
Deze testbatterij bestaat uit:
- 2-benige en 1-benige stabiliteit (centraal houden lichaamszwaartepunt)
- 2-benige en 1-benige countermovement jump (zo hoog mogelijke sprong)
- plyometrie: 3 achtereenvolgende 2-benige sprongen (zo hoog mogelijke sprongen en zo kort mogelijk grondcontact)
- "quick feet test": een agility oefening waar met beide voeten afwisselend in een vakje gestapt moet worden (zo snel mogelijk 15 herhalingen maken)
- "speedy jump": een agility parcours dat zo snel mogelijk 1-benig afgelegd moet worden

De testen blijken een goede test-hertest betrouwbaarheid te hebben. Vervolgens worden deze testen toegepast in een cohort van 70 patiënten na VKB-reconstructie. Dan blijkt dat veel patiënten deze testbatterij -tot zelfs 8 maanden post-operatief- nog niet met een voldoende kunnen afleggen en dus nog niet veilig kunnen terugkeren naar sport.
(Hildebrandt C, Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 2015;23:1273-81 & Herbst E, Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 2015;23:1283-91)
Ik vind het mooi om te zien dat ook andere onderzoekers met dit onderwerp bezig zijn! Deze testbatterij bevat zeker ook interessante testen. Jammer genoeg wordt de kwaliteit van bewegen niet meegenomen in deze testbatterij.
Achter de schermen..
In deze nieuwe rubriek zal elke keer een medewerker van Kliniek ViaSana zich voorstellen en uitleggen wat hij/zij doet voor het onderzoek.
Wie ben je? Ik ben Yvette Pronk, bewegingswetenschapper.
Sport je zelf ook? Ja, ik hockey. Niet meer zo fanatiek als vroeger, maar ik sta nog graag op het veld om training te geven en zelf een potje te hockeyen. Daarnaast doe ik zo af en toe een les bootcamp mee of ga ik een rondje hardlopen.
Heb je ervaring met knieblessures? Ja, helaas heb ik ervaring met knieblessures. In 2012 heb ik tijdens een hockeywedstrijd mijn linker VKB opgerekt en begin 2014 ben ik met een zaalhockeywedstrijd door mijn rechter knie gegaan. Beide keren ben ik door middel van het conservatieve traject er weer bovenop gekomen, maar nog steeds probeer ik ervoor te zorgen dat ik mijn spieren getraind houd om te voorkomen dat ze me voor een derde keer het hockeyveld af mogen dragen.
Wat is je functie bij Kliniek ViaSana? Onderzoeker
Wat is je functie binnen het onderzoek? Ik coördineer het onderzoek in ViaSana. Hierin zorg ik dat al het betrokken personeel de puntjes op de i blijft zetten. Dit betreft het includeren en informeren van de patiënten, het laten invullen van de goede vragenlijsten door patiënten, de logistiek in de kliniek en de beschikbaarheid van benodigde materialen. Daarnaast houd ik de gehele kliniek op de hoogte door middel van een soortgelijke nieuwsbrief als deze. Verder heb ik namens ViaSana wekelijks contact met Nicky. Op dit moment ben ik vooral bezig met de voorbereidingen voor de metingen die Nicky in ViaSana gaat doen op het moment dat jullie bij haar hebben aangegeven dat de patiënt klaar zou zijn voor terugkeer naar sport. Ik hoop met zijn allen een mooie studie met hopelijk een mooi resultaat neer te zetten!
Heeft u een interessant item voor deze nieuwsbrief of zijn er vragen?
Stuur me dan gerust een email: n.engelen@viasana.nl. De nieuwsbrief is ook terug te lezen op mijn website www.nickyengelen.nl

Hartelijke groet,

Nicky Engelen-van Melick
Fysiotherapeute
Sportfysiotherapeute i.o.
Bewegingswetenschapper
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
YouTube
YouTube
Website
Website
Email
Email
Deze nieuwsbrief verschijnt elke 2 maanden.
Copyright © 2015 KneeSearch, All rights reserved.


afmelden