Copy


Voorste-kruisbandonderzoek
Nieuwsbrief 10, mei 2016 


Beste collega,

Begin april had ik een goed overleg met de 'VKB-orthopeden' van ViaSana over het onderzoek. We hebben hierin onder andere besproken wat de eerste resultaten van de eindmetingen zijn, hoe het gaat met het includeren van patiënten en waar we ons in een eerste publicatie op gaan richten. Samen gaan we voor een mooi resultaat!

Dezelfde dag was het symposium "Voorste-kruisbandreconstructie en revalidatie". Het symposium werd goed door jullie bezocht en de reacties achteraf waren erg enthousiast. Bedankt voor jullie aanwezigheid daar! Mocht je mijn presentatie nog (terug) willen lezen, dan kan dat hier.

Wat bekend is uit recent wetenschappelijk onderzoek
Een mooi prospectief cohort onderzoek van patiënten uit Amerika en Noorwegen geeft een aantal simpele 'regels' om het risico op een re-ruptuur van de voorste-kruisband graft te verminderen. Heel opvallend is het volgende:
- Return to sport uitstellen tot 9 maanden na de voorste-kruisbandreconstructie geeft een vermindering van het risico op een re-ruptuur van maar liefst 51%.
- De patiënten die de return to sport criteria halen, hebben een risico van 5,6% op een re-ruptuur, terwijl degenen die de criteria niet halen en toch weer gaan sporten een risico van 38,2% hebben! De testbatterij bestond in dit onderzoek uit een isokinetische quadricepsmeting en de hoptesten van Noyes. Het criterium om weer te gaan sporten was een Limb Symmetry Index van > 90% op alle testen.
Ik denk dat deze 'regels' heel goed overeenkomen met wat we hier in Nederland aanraden in het KNGF Evidence Statement Revalidatie na VKB-reconstructie.
(Grindem, Br J Sports Med, doi: 10.1136/bjsports-2016-096031)
 
Het aantal geïncludeerde patiënten op dit moment is

200
 
  • 191 van hen zijn geopereerd, 29% van hen is een vrouw
  • 47 sporters hebben hun revalidatie al afgerond en een eindmeting gehad
Achter de schermen..
In deze rubriek zal elke keer een medewerker van Kliniek ViaSana zich voorstellen en uitleggen wat hij/zij doet voor het onderzoek. Deze keer is het woord aan Klaartje Pijnappels.


Wie ben je? Ik ben Klaartje Pijnappels, onderzoeksassistente bij ViaSana.
Sport je zelf ook? Ja, ik rijd paard. Ik heb een eigen paard waarmee ik dressuur rijd en vind het heerlijk om na een drukke werkdag even lekker te ontspannen op de rug van Puk.
Heb je ervaring met knieblessures? Gelukkig heb ik zelf geen ervaring met knieblessures, maar ik zie in de kliniek wel veel data van patiënten met knieblessures.
Wat is je functie bij Kliniek ViaSana? Ik ben onderzoeksassistente op de afdeling Kwaliteit & Veiligheid. Mijn taken zijn onder andere het beheren van het systeem dat vragenlijsten verstuurd naar patiënten over hun behandelresultaat, het registreren van knie-, schouder- en heupprotheses in een landelijke database en het verzamelen en aanleveren van gegevens aan de inspectie voor de gezondheidszorg. Daarnaast ben ik betrokken bij de (wetenschappelijke) onderzoeken binnen ViaSana.
Wat is binnen het onderzoek je functie? Ik verstuur de vragenlijsten voor het voorste-kruisband onderzoek op de juiste momenten naar de deelnemende patiënten, verwerk binnen gekomen vragenlijsten en beantwoord intern de vragen van collega’s met betrekking tot dit onderzoek. Zo hoop ik mijn steentje bij te dragen aan een goed resultaat van dit onderzoek.
Heeft u een interessant item voor deze nieuwsbrief of zijn er vragen?
Stuur me dan gerust een email: n.vanmelick@viasana.nl. De nieuwsbrief is ook terug te lezen op mijn website www.nickyvanmelick.nl

Hartelijke groet,

Nicky van Melick
Fysiotherapeute
Sportfysiotherapeute i.o.
Bewegingswetenschapper
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
YouTube
YouTube
Website
Website
Email
Email
Deze nieuwsbrief verschijnt elke 2 maanden.
Copyright © 2015 KneeSearch, All rights reserved.


afmelden