Copy

OPERACIJSKI SISTEMI ZA VSAK ŽEP

Delavnica za otroke in mlade

 

Mentor: Kristijan Tkalec
Kersnikova 4, Ljubljana, 20. februar 2015, 17h-20h


Računalniški strojni opremi bomo na delavnici vdahnili dušo. Z računalniškimi deli bomo oblikovali in spoznavali njihov karakter in se seznanili z različnimi operacijskimi sistemi. Pobliže bomo spoznali odprtokodni operacijski sistem Linux ter različna grafična okolja, da bo pomlad, ki prihaja še bolj pisana in živa.

Na delavnico lahko prinesete svoje računalnike. Tiste, ki jih ne uporabljate več, bomo v sodelovanju z Vez-jem podarili otrokom in mladim, ki si svojega računalnika ne morejo privoščiti.

Zaradi omejenega števila mest je potrebna predhodna prijava. Delavnica je za udeležence brezplačna.

PRIJAVA NA DELAVNICO

Zimska akademija na Kersnikovi predstavlja:

GrafiDIY – elektronski DIY (naredi sam) zvočni sistem

Zimska akademija naznanja pomlad na Kersnikovi. Vabimo mlade navdušence za elektroniko, glasbo in plesne ritme, da združijo moči in v tednu dni zgradijo elektronsko glasbilo za domačo (in malo manj domačo) rabo.

Na enotedenski delavnici bodo otroci (9-13 let) pod mentorstvom razvijalcev DIY (naredi sam) elektronike Monike Pocrnjić in Kristijana Tkalca ter asistentke za glasbeno ustvarjanje Anamarije Pocrnjić, razvijali eksperimentalno glasbilo, ki smo ga poimenovali GrafiDIY (sestavljanka iz grafit in DIY). Glasbila bodo sestavljena iz lepenke, grafita in elektronskega vezja, s pomočjo njih pa bo mogoče manipulirati z zvokom. Na delavnicah se bodo otroci učili osnov elektronike, spajkanja, programiranja Arduino Mini Pro mikrokontrolerja (ki omogoča, da grafitne tipke sprožajo točno določene tone) in razvijali uporabniški vmesnik v obliki klaviature. Spoznavali bodo, kaj je zvok, ton in harmonija, kaj je frekvenca, ritem, bas in kateri elementi sestavljajo preprost zvočni sistem. Svoje grafitne klaviature bodo preizkusili na profesionalnem zvočnem sistemu v Klubu K4, za nadaljnje umetniško ustvarjanje pa vsak udeleženec dobi svoj GrafiDIY v trajno last.

Zimska akademija bo potekala od 23.-27. februarja 2015, med 8.30 in 16. uro na Kersnikovi 4 v Ljubljani.
Cena tedenske delavnice, ki zajema materiale, dopoldansko in popoldansko malico ter kosilo je 150 EUR.
Za podrobnejše informacije in prijave pišite na: 5hek@kersnikova.org ali pokličite 040 248 099.

Kako zveni GrafiDIY lahko prisluhnete in si ogledate TUKAJ.

Naslovna fotografija: Posnetek z delavnice 'Upri se! zvočilo' iniciative za ženske s čutom za tehnologijo, znanost in umetnost ČIPke, ki jo je oktobra 2014 v Rampa Lab-u vodila Monika Pocrnjić, foto: Hana Jošić.

PRIJAVA NA ZIMSKO AKAKDEMIJO

Spletne modelarke in modelarji 'Crafty builders'

Serija brezplačnih delavnic 3D modeliranja in naprednega digitalnega izdelovalništva za mlade.

Mentorji: Nadav Sagir in Yishai Damari, CtrlArt, Kristijan Tkalec, Rampa Lab in ekipa RogLab-a
Rampa Lab, Kersnikova 4, Ljubljana, 4. marec-3. junij 2015, 15.30-17h
(delavnice 3D modeliranja in 3D animacije)
RogLab, Petkovškovo nabrežje 67, Ljubljana (nadaljevalne ustvarjalnice izdelave otipljivih predmetov)

V laboratoriju za hekanje znanosti, umetnosti in družbe Rampa bo v letu 2015 potekala nova serija delavnic 3D modeliranja animiranih likov 'Crafty builders' in spoznavanja celotnega produkcijskega procesa v ozadju izdelave 3D animacij. V nizu dvanajstih delavnic bodo mlade modelarke in modelarji vstopili v napredni 3D virtualni svet ter se pobliže spoznavali z njim. V odprtokodnem grafičnem računalniškem programu Blender bodo ustvarjali 3D objekte, okolja, like in animacije ter gradili svoje virtualno mesto prihodnosti. Vse skupaj bo začinjeno z angleškim jezikom. Letos se bomo iz virtualnega podali še v otipljivi svet digitalnega izdelovalništva. Najbolj vnete modelarke in modelarji, ki jih navdušujejo t.i. 'hands-on' pristopi, bodo imeli priložnost spoznavanja in ustvarjanja s stroji za napredno digitalno produkcijo. V RogLab-u bodo pod mentorstvom tehnične ekipe s pomočjo 3D tiskalnika, laserskega rezalnika in CNC rezkalnika izdelali svoje virtualne 3D kreacije.

Delavnice so namenjene osnovnošolkam in osnovnošolcem (12-15 let), ki vas privlači svet 3D animacij. Ne pričakujemo nobenega predhodnega znanja ali izkušenj, zaželena je uporaba lastnega prenosnega računalnika ter velika želja in nekaj časa, ki ga želite nameniti učenju in skupnemu ustvarjanju.

Zaradi omejenega števila mest je obvezna predhodna prijava.

Spletne modelarke in modelarji smo začeli modelirati že jeseni 2014 in pripravili kratek VIDEO (snemanje in montaža: Hana Jošić). V RogLab-u pa je skupina učencev in učenk OŠ Toneta Čufarja v nizu ustvarjalnic jeseni 2014 ustvarila kratki animirani film 'Kolo', ki si ga lahko ogledate TUKAJ.

Naslovna fotografija: Spletne modelarke in modelarji 'Crafty builders' 2014, Rampa Lab, foto: Hana Jošić.

Partnerji projekta:
RAMPA, laboratorij za hekanje znanosti, umetnosti in družbe | Zavod Kersnikova
Kersnikova 4 | 1000 Ljubljana | info@rampalab.org
CtrlArt, 3D Animation&motion design studio
Gornji trg 5 | 1000 Ljubljana | info@ctrlart.com | www.ctrlart.com | www.craftybuilders.com
RogLab - MGML
Petkovškovo nabrežje 67 | 1000 Ljubljana | info@roglab.si | www.roglab.si

PRIJAVA NA SPLETNE MODELARKE IN MODELARJE
 
Pridruži se nam na Facebooku:  BioTehna  |  RAMPA Laboratorij  | Galerija Kapelica | Klub K4
PETKOVA AKADEMIJA na KERSNIKOVI [5HEK] je serija delavnic za otroke, mladostnike ter druge radovednice in radovedneže. Skupaj se navdušujemo, raziskujemo in ustvarjamo, da bi bolje razumeli najsodobnejša dognanja v znanosti, umetnosti in družbi.
Dogajanje na Petkovi akademiji poganjamo:  BioTehna, RAMPA Lab in Galerija Kapelica
Zavod KERSNIKOVA
  | Kersnikova ulica 4  | 1000 Ljubljana | info@kersnikova.org | www.kersnikova.org