Copy

[5hek] Solarni robotki / delavnica v živo

KDAJ: 23.03.2021 ob 17h
KJE: Likozarjeva 1, 4. nadstropje
KDO: 
Otroci in mladi, stari med 9 in 14 let.
KAKO: Potrebna je predhodna prijava na 5hek@kersnikova.org

Iz delov starih računalnikov in mobitelov bodo udeleženci in udeleženke izdelali/e preproste solarne robotke različnih oblik. Solarni robotki se bodo premikali, brneli in zaletavali s pomočjo svetlobe. Na delavnici se bodo otroci in mladi spoznali tudi z obnovljivimi viri energije in spajkanjem električnih elementov. Za delavnico nas je navdihnilo delo Ralfa Schreiberja in Christiana Faubla.

[5hek] Sluzovedneži / delavnica v živo

KDAJ: 30.03.2021 ob 17h
KJE: Likozarjeva 1, 4. nadstropje
KDO: 
Otroci in mladi, stari med 9 in 14 let.
KAKO: Potrebna je predhodna prijava na 5hek@kersnikova.org

Sluzavke (angl. Slime molds) so enocelični organizmi, ki se zaradi potrebe po hrani organizirajo v večcelične strukture in med seboj funkcionirajo kot eno, saj so tako bolj učinkovite. Čeprav nimajo možganov, bi lahko rekli, da so zelo pametne! Imajo spomin, se odločajo in predvidijo spremembe, zato znanstvenike spodbujajo, da preizprašujejo splošno inteligentno vedenje. Sluzavke so enostavne za preučevanje, saj zelo hitro rastejo, hranimo jih lahko z ovsenimi kosmiči, najdemo jih tudi v naših gozdovih, le svetlobe nimajo najraje.

Na delavnici se bodo udeleženci in udeleženke spoznali/e z njihovimi posebnostmi, ogledali/e si bodo raznovrstne poskuse in razjasnili/e, zakaj pravimo, da so tako pametne. Vsak udeleženec/ka bo zasnoval/a svoj labirint, s pomočjo kuhinjskih pripomočkov pripravil/a podlago iz agarja, po kateri se lahko sluzavke premikajo, nato pa v svoj labirint naselil/a sluzavke. Nato bomo skupaj opazovali in odkrivali, kako hitro bodo premagovale ovire in nas morda celo presenetile s svojo iznajdljivostjo ob iskanju najkrajšjih poti do cilja!


[5HEK] Petkova akademija na Kersnikovi je serija razburljivih in navdihujočih raziskovanj, učenja in ustvarjanj, da bi bolje razumeli najsodobnejša dognanja v znanosti, umetnosti in družbi.

Program Petkove akademije omogoča Mestna občina Ljubljana – Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje.

[AILab] + [5HEK] 'Sluzologi'

Video poročilo s sklopa delavnic Petkove akademije: Sluzologi, kaj in kako so raziskovali te pametne enoceličarje brez možganov, izvajali zanimive poskuse, jih celo vključili v elektronska vezja in z njimi proizvajali zvoke!

Več: Kersnikova

πpi - skač / delavnica za otroke in mlade

Pipiskač je naprava, ki uporabnika opozarja na nepravilno držo. Udeležnci/ke se bodo poigrali s kodo, spoznali/e žiroskop in se podali/e v svet e-tekstilij.

Več: Rampa

 

MORITZ SIMON GEIST: ‘MR-808 Interactive’ / razstava // 23.3.21

Na ogled bo robotska naprava za bobnanje, namenjena skupnostnemu ustvarjanju glasbe, ki vabi k igrivemu raziskovanju zvoka, digitalizacije in zvočnih tehnik naredi-sam.

Več: Galerija Kapelica

 
Pridruži se nam na Facebooku: Laboratorij Rampa  | Galerija Kapelica | BioTehnaKlub K4
RAMPA je laboratorij za hekanje znanosti, umetnosti in družbe. Na Rampi soustvarjamo intermedijske projekte in organiziramo izobraževanja. Deluje pod okriljem Zavoda Kersnikova.
Zavod KERSNIKOVA  | Kersnikova ulica 4  | 1000 Ljubljana | info@kersnikova.org | www.kersnikova.org
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zavod Kersnikova · Kersnikova 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by Mailchimp