Copy

[5hek] DIY Budilka / delavnica

KDAJ: 10.05.2021 od 17.00-20.00
KJE: Likozarjeva 1, 4. nadstropje
KDO: 
Otroci in mladi, stari med 9 in 15 let.
KAKO: Potrebna je predhodna prijava na 5hek@kersnikova.org

Cirkadiani* ali dnevno-nočni ritem je eden od bioloških ritmov, ki so značilni za živa bitja in predstavljajo način prilagajanja organizmov na okolje. Temu 24-urnemu ciklu se podrejajo biokemijski, fiziološki in vedenjski procesi. V telesu imamo tako centralne ure, ki se dnevno ponastavljajo s svetlobo, ter druge biološke periferne ure. Izvedeli bomo več o cirkadianih ritmih in cirkadiani uri, poleg tega pa bomo spoznali, zakaj je pomemben uravnovešen ritem in kakšne so posledice njegovih motenj.
 
Potem ko bomo usvojili osnovno znanje o biološkem ritmu, se bomo lotili 'hands-on' dela! Iz elektronskih komponent in lesenega ohišja bomo izdelali budilko, ki se bo sprožila ob jutranji svetlobi, tako da se bomo zbudili skupaj s soncem, kar nam bo pomagalo vzpostaviti konstanten ritem. Na poseben način pa bomo budilko lahko opremili tudi z dremežem.


*Izraz izhaja iz latinščine - circa diem pomeni približno en dan.

Delavnico bosta vodila Eva Pondrk in Lovrenc Košenina.
 


[5HEK] Petkova akademija na Kersnikovi je serija razburljivih in navdihujočih raziskovanj, učenja in ustvarjanj, da bi bolje razumeli najsodobnejša dognanja v znanosti, umetnosti in družbi.
Program Petkove akademije omogoča Mestna občina Ljubljana – Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje.

[Vzornice] Osnove e-tekstila / delavnica

KDAJ: 15.05.2021 od 17.00-20.00
KJE: Likozarjeva 1, 4. nadstropje
KDO: 
Otroci in mladi, stari med 9 in 14 let.
KAKO: Potrebna je predhodna prijava na 5hek@kersnikova.org

Nosljive tehnologije (angl: wearables) se v vsakdanjem življenju vse pogosteje uporabljajo, saj dajejo prednost uporabnosti in prilagodljivosti uporabniku/ci in njenemu/njegovemu telesu. Pogosto obstajajo v obliki pametnih oblačil in dodatkov, ki nam pomagajo spoznavati in spremljati lastnosti lastnega telesa in njegovih zmogljivosti. 

Na delavnici bodo udeleženci/ke spoznali/e osnove e-tekstila in nosljivih tehnologij. Spoznali/e se bodo z raznovrstnimi uporabami in materiali, ki jih potrebujemo za izdelavo nosljivih naprav (prevodno blago, prevodni sukanci in elektronska vezja). Raziskali/e bodo različne načine in senzorje, s katerimi jih lahko prilagodimo našemu telesu (senzor upogiba, nagiba ali pritiska, stikala).
Nazadnje bodo izdelali/e mehki senzor oz stikalo ter prototip, s katerim bodo skozi igro lahko preverili/e delovanje izdelanih senzorjev. 

Za delavnico nas je navdihnilo delo kolektiva Kobakant, znotraj katerega umetnici igrivo raziskujeta in hekata nosljive tehnologije in e-tekstilije.


Delavnico bosta vodili Eva Pondrk in Sanja Hrvaćanin.
 

Vzornice je program, znotraj katerega udeleženke in udeležence v okviru delavnic informiramo o dosežkih žensk v znanosti, tehnologiji in umetnosti.
Program Vzornice omogoča Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.

KonS: Tehnološko umetniški tabor: 4.07. - 9. 07.21

V času tabora bodo udeleženci sami izdelali različna znanstvena orodja, ki jih pri svojem delu uporabljajo sodobni umetniki – baterijo iz blata, naredi-sam zvočilo in spektrometer.


Več: KonS

 

Žičke, gumbi, klaviatura / delavnica za otroke // 18.5.21

Vas zanima kako iz klaviature izvabimo zvok? Kako lahko sami določimo kako glasno bo zvenel določen zvok in kakšna bo višina določenega tona? Pridruži se nam pri izdelavi preprostega zvočila.


Več: Rampa

MORITZ SIMON GEIST: ‘MR-808 Interactive’ / razstava // 23.3.21

Na ogled bo robotska naprava za bobnanje, namenjena skupnostnemu ustvarjanju glasbe, ki vabi k igrivemu raziskovanju zvoka, digitalizacije in zvočnih tehnik naredi-sam.


Več: Galerija Kapelica

 
Pridruži se nam na Facebooku: Laboratorij Rampa  | Galerija Kapelica | BioTehnaKlub K4
RAMPA je laboratorij za hekanje znanosti, umetnosti in družbe. Na Rampi soustvarjamo intermedijske projekte in organiziramo izobraževanja. Deluje pod okriljem Zavoda Kersnikova.
Zavod KERSNIKOVA  | Kersnikova ulica 4  | 1000 Ljubljana | info@kersnikova.org | www.kersnikova.org
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zavod Kersnikova · Kersnikova 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by Mailchimp