Copy

CAPS-i-PUNTES
Butlletí informatiu del Museu del Suro
Núm. 1, Palafrugell, gener-maig de 2017
Fer caps-i-puntes fa referència a aquell treball domiciliari que manufacturava fragments de suro petits que no es podien industrialitzar. Aquest és el nom triat per al nou butlletí en línia  del Museu del Suro, on es publicaran "retalls" d'activitats que es realitzen, que són importants i que molt sovint no surten a la llum a través de les agendes, tot i que val la pena donar-les a conèixer.


 
"SURO EN DANSA", UN NOU TALLER PEDAGÒGIC DEL MUSEU DEL SURO
 
Des del Servei Pedagògic del Museu s'aposta per diversificar les activitats amb l'ànim d'incrementar-ne l'interès. Des d'una perspectiva de dinamització i de crear una proposta lúdica, s'ha generat, en col·laboració amb la ballarina Blanca Vélez, el taller  "Suro en Dansa". Es tracta de donar a  conèixer el suro i la seva història  mitjançant  la dansa i la música, establint connexions i associacions entre els moviments que es generen en el procés de transformació del suro i els moviments propis dels infants
"PALAFRUGELL+" QUAN EL TOT ÉS MÉS IMPORTANT QUE LA SUMA DE LES PARTS

L'Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell, l'Àrea de Cultura, el Museu del Suro (Museu, Dipòsit modernista de Can Mario i Torre de guaita de Sant Sebastià), la Fundació Vila Casas, la Fundació Pla i els Jardins de Cap Roig han creat una entrada conjunta molt econòmica per promoure la important oferta cultural, patrimonial i paisatgística de Palafrugell. A més, cada mes, hi haurà propostes gratuïtes per als usuaris del PALAFRUGELL+. Només cal una petita empenta més per integrar la Fundació Cuixart.
 

 
REPRESA DE LA DOCUMENTACIÓ D'OBJECTES AL MUSEU
 
Durant l'any 2016 s'ha recuperat una de les funcions imprescindibles de qualsevol Museu: la documentació del seu fons d'objectes, que havia estat interrompuda per la crisi (el tancament de les línies de subvenció tradicionals del Servei de Museus) i per haver hagut de prioritzar els aspectes relacionats  amb l'obertura del nou Museu a Can Mario (a partir del juny de 2012). L'historiador Gerard Buxeda ha abordat la descripció detallada dels més de 300 objectes que formaran part de la futura exposició permanent i, gràcies a una altra subvenció aconseguida a través de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona,  es catalogaran també al voltant d'un centenar d’objectes de l’antic taller de ferrer Puig de la plaça del Tambor de Palafrugell
EL MUSEU DEL SURO I L'AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL PARTICIPEN EN LA CREACIÓ DE L'EXPOSICIÓ "LA INDUSTRIALITZACIÓ A L'EMPORDÀ"

El Museu del Suro ha participat en la creació de l’exposició "La industrialització a l'Empordà", comissariada per Eusebi Casanelles, antic director del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, i produïda pel MNACTEC, l'Ecomuseu-Farinera, el Museu del Suro i els ajuntaments de Castelló i Palafrugell.  Després de la seva inauguració a Castelló d'Empúries es preveu el seu trasllat a Palafrugell i a Terrassa.
 
DES DEL SERVEI DE MUSEUS ES COL·LABORA EN L'ADQUISICIÓ DE NOVES COL·LECCIONS PER ALS MUSEUS CATALANS
 
Per primera vegada, l'any 2016, la Generalitat de Catalunya va posar a disposició de tots els museus de Catalunya una partida pressupostària per a l’adquisició objectes. S'exigia tenir una política d'adquisicions clara. El Museu del Suro s'hi va poder adherir. Esperem que, a mig i llarg termini, ens aporti objectes que cobreixin els forats que hi ha en determinades col·leccions.
 

"LA RUTA DEL SURO", UNA NOVA PROPOSTA DE DESCOBERTA DEL PATRIMONI SURER CATALÀ 

Conjuntament amb els ajuntaments d'Agullana, Cassà de la Selva i Maureillàs-Las Illas, el Museu del Suro de Palafrugell està treballant  una nova ruta temàtica a partir del Projecte de cicloturisme Pirinexus al seu pas per les poblacions sureres del sud de França, de l'Alt i el Baix Empordà i  del Gironès.  Aquest treball conjunt ha de servir també per potenciar més el coneixement específic associat al suro de cada un dels nuclis.

 
Celebrem que l'Ajuntament de Palafrugell torni a formar part, des del 2016, de la XATIC  (Xarxa de municipis per a la promoció del turisme industrial a Catalunya), de la qual n'era membre fundador i que les mesures d'estalvi per afrontar la crisi econòmica havien obligat a abandonar.
www.xatic.cat

 

VISITMUSEUM
Aquesta aplicació per als dispositius mòbils, promoguda per la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de cada centre,   permet obtenir gratuïtament més continguts en la visita al Museu del Suro així com  informació rellevant de tots els museus de Catalunya.

S'ESTÀ TREBALLANT EN EL CENTRE DE DESCOBERTA PATRIMONIAL I PAISATGÍSTICA DE LA MUNTANYA DE SANT SEBASTIÀ DE LA GUARDA 

L'objectiu d'aquest centre és el d'estimular de forma molt atractiva el descobriment del patrimoni de la muntanya de Sant Sebastià a un públic general (de diverses nacionalitats, edats i interessos). Vol potenciar la seva identitat històrica i el gaudi de les seves vistes panoràmiques; incrementar qualitativament i quantitativa els valors de la visita de l'indret disposant d'un espai per informar dels valors de la muntanya i del far; així com redistribuir els fluxos dels visitants (fins ara especialment centrats a la part del mirador Joaquim Turró). No cal oblidar que també es pretén contribuir a la dinamització del municipi des d'una òptica patrimonial i cultural.  El projecte, adjudicat a l'empresa DIGIT, Enginyeria de Sistemes Audiovisuals, té un termini de lliurament de quatre mesos, fet que significa que estarà operatiu la propera temporada turística.
 
CONSCIÈNCIA AMBIENTAL PER A UN MUSEU MÉS SOSTENIBLE
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya va atorgar el distintiu de garantia de qualitat ambiental a quatre museus del Sistema del Museu de la Ciència i de la Tècnica, entre ells el Museu del Suro de Palafrugell. Aquest certificat té com a objectiu promoure i reconèixer l’ecoeficiència i la sostenibilitat en la planificació, projecció i gestió dels centres. 
A més de fer tota la feina perquè el Museu es pogués acreditar amb el distintiu de garantia de qualitat ambiental, es pretén entrar en un procés continu de millora. El Museu aprofita l'energia fotovoltaica de l'espai Bòbila Vella.  A més, totes les làmpades de la sala d’exposició permanent s'han canviat per leds  i s'ha instal·lat una bateria de condensadors per eliminar l'energia reactiva i reduir els costos.
ELS FONS ARXIVÍSTICS DEL MUSEU JA ES PODEN COMENÇAR A CONSULTAR EN LÍNIA

El Centre de documentació del Museu del Suro "Ramir Medir" conserva i difon, entre d'altres temes,  el patrimoni documental de la indústria surera, amb la finalitat de fomentar la recerca d’estudis surers per  augmentar-ne el coneixement i l’ús social. El centre conserva importants fons documentals dels segles XIX i XX, tant sectorials, com d'empreses.
Gràcies a una subvenció del Servei d'Arxius dins el fons d’arxius i gestió documental de la Generalitat de Catalunya, s’ha inclòs el Fons Manufacturas de Corcho Armstrong SA (un dels més rellevants en la història del món surer) a la base d'arxius consultables a través de la Generalitat de Catalunya. També es podrà consultar des de la base de dades de l'Arxiu Municipal de Palafrugell i del Museu del Suro a través de la web www.museudelsuro.cat  

 
Museu del Suro de Palafrugell
Placeta del Museu del Suro s/n

T. + 00 34 972 307 825
http://museudelsuro.cat/ 
Vols deixar de rebre aquest mail?
esborra'm d'aquesta llista

Pensa't si realment necessites imprimir aquest e-mail. Fem un món més sostenible!


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Museu del Suro · Placeta del Museu del Suro s/n · Palafrugell, Girona 17200 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp