Copy
Use your own custom HTML

Newsletter 2016 (3)

Bedankt voor alweer een geslaagd symposium !

Donderdag 2 juni 2016 waren er opnieuw ongeveer 160 aanwezigen op het symposium en onze infosessie (ondanks de treinstakingen) !

De volgende editie zal plaatsvinden op donderdag 1 juni 2017.

Wellicht zullen we dan opnieuw een oproep doen aan de transfusiecomités van de ziekenhuizen om ervaringen met verbeteracties te delen (via hetzelfde concept: abstractenboekje - posters - symposium - prijs).
Op onze website kan u de presentaties van het symposium en de infosessie terugvinden (klik hier !)
Graag willen we het referentiekader elektronisch voorschrift transfusie laten valideren door enkele voorzitters van de transfusiecomités. Interesse? Contacteer onze projectcoördinator (jana.vandenbroeck@health.belgium.be). 
Imelda ziekenhuis wint de eerste BeQuinT award
8 van de 18 ingediende abstracts (zie Newsletter 2016 (2)) werden geselecteerd om voor te stellen tijdens het symposium op 2 juni 2016. De presentatie van Dr. J. Moerman van het Imelda ziekenhuis werd beloond met de eerste BeQuinT award ter waarde van 500 EUR.

De doelstelling was het evalueren van post-transfusie Hb waardes als een tool om de compliance aan transfusierichtlijnen te verbeteren.
Het percentage van patiënten met een post-transfusie Hb > 10.5 g/dL werd gecommuniceerd aan de voorschrijvers van elke ziekenhuisdienst. Na deze feedback was er een daling van het aantal toegediende erytrocyentconcentraten (EC) (21,0%) en een daling van het aantal patiënten met transfusie (13,7%). Dit is een mooi voorbeeld van een interventie om het verbruik van EC in een ziekenhuis te optimaliseren!

De ingediende abstracten kan u terugvinden op onze website (klik
hier).
Derde enquête BeQuinT:
transfusiebeleid in de Belgische ziekenhuizen
De voorzitters van de transfusiecomités ontvingen de link naar de derde enquête van BeQuinT. Zoals aangekondigd tijdens de infosessie werd er niet veel veranderd aan de enquête. Dit zijn de voornaamste veranderingen:
 
  • Hoofdstuk 3: Voorschrift: Er wordt gevraagd sinds wanneer de procedure massaal bloedverlies bestaat in uw ziekenhuis.
     
  • Hoofdstuk 6: Patient Blood Management (PBM): Het betreft 3 nieuwe vragen over de implementatie van PBM in uw ziekenhuis (perioperatief). Graag willen we aftoetsen in welke mate PBM wordt toegepast in de Belgische ziekenhuizen. Dit zal een aanzet vormen voor verdere acties van BeQuinT dus we doen een warme oproep om deze vragen te beantwoorden.
     
  • Hoofdstuk 7: Evaluatie:  Er wordt gevraagd om kort te beschrijven welke verbeteracties u heeft uitgevoerd en/of gepland m.b.t. bloedtransfusie.
Deze nieuwe items zullen niet meetellen bij de berekening van de scores.
 
De deadline voor het indienen van de enquête is 30 September 2016.
Nieuwe website BeQuinT
U kan nog altijd de link www.bequint.be gebruiken om de website van BeQuinT te raadplegen. U zal dan terecht komen op het volgende keuzemenu:
Op onze website kan u o.a. de voorgaande nieuwsbrieven, de presentaties van het symposium (2 juni 2016) en de opleidingsmodules m.b.t. transfusie (PPT) terugvinden.
 
Workshop incidentanalyse
In oktober 2015 werd met de steun van BeQuinT een succesvolle workshop georganiseerd voor referentiepersonen hemovigilantie m.b.t. de retrospectieve analyse van transfusie incidenten.

De bedoeling was om deze workshop jaarlijks te herhalen. Deze workshop zal plaatsvinden in het najaar van 2016. De exacte datum zal nog gecommuniceerd worden.

De uitnodiging zal ook gericht worden aan de voorzitters van de transfusiecomités. Hierbij zijn alle geïnteresseerden welkom. De PRISMA en SIRE methodes zullen uiteengezet worden met voorbeelden van transfusie incidenten. Er worden tips gegeven m.b.t. het meldsysteem, communicatie, hiërarchie en leadership, methodiek incidentanalyse en ook m.b.t. het opstellen en opvolgen van verbeteracties.
Update contactgegevens
Voor opmerkingen of vragen kan u terecht bij:
jana.vandenbroeck@health.belgium.be
 
Copyright © 2016 BeQuinT Newsletter, All rights reserved.


This email was sent to <<E-mailadres - Adresse e-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
BeQuinT · Victor Hortaplein 40 b10 · Brussels 1060 · Belgium

Email Marketing Powered by MailChimp