Copy
FSSMnytt 2017 / 10
Elin Prather, född Weckström, bor med sin familj i USA. Elin var aktiv i Åbo under sin studietid och jobbade som tf ledare för svenska verksamheten våren 2013. Samma sommar gifte hon sig med Matt och nu har de barnen Macy och Aron.

Ledare

Att hålla fokus på rätt saker

Som kristna är det lätt att tappa fokus i dagens värld. Under de perioder då våra tankar och känslor riktas in på olika aktuella samhällsdebatter samt andra ”här och nu”-frågor, kan vi snabbt börja känna oss utmattade, irriterade och förvirrade. Att engagera sig i vår värld på olika sätt är visserligen inte fel, men vi behöver ha fokus på rätt ställe så att vårt perspektiv och våra prioriteringar överensstämmer med Guds ord. Var skall vårt fokus då vara?

Gud kallar oss till att fästa vår uppmärksamhet på himmelriket, Guds eviga rike som redan nu finns ibland oss och som en dag kommer att fullbordas i all sin härlighet (och givetvis på detta rikes kung, Jesus Kristus!). Den här världen med alla dess riken är kortvariga, men Guds rike har inget slut. Guds frälsningsplan är vad all historia i sista hand handlar om: Fadern sänder sin Son till världen för att frälsa ett folk åt sig, och den helige Ande tillämpar Jesu frälsningsverk till oss. Men vi, från alla folk, stammar, språk och länder som tillhör Guds folk är inte bara kallade att vara mottagare av Guds nåd, utan också de som når andra med evangeliet.

Studentmissionen arbetar för att sprida Guds rike i studievärlden, för att nå studeranden med evangeliet om Jesu liv, död och uppståndelse. Studentmissionen vill hjälpa studeranden att fokusera på det centrala och det eviga. För att detta arbete skall kunna fortsätta behövs ekonomiska resurser, och vi som är Studentmissionens vänner, många av oss dessutom nuvarande eller tidigare studentmissionärer, kan ära Gud och hjälpa att främja Hans rike genom att ge en gåva till Studentmissionen. Eller varför inte bli en regelbunden understödjare?

Det härliga med Guds rikes logik är dessutom att vårt givande inte bara gagnar andra, utan också blir till välsignelse för oss själva. Jesus lär oss att vårt givande kommer att leda till att vårt fokus hålls på Guds rike. Samla er inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla er skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl. För där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara” (Matt. 6:19-21).

Vi vet således var vårt fokus skall vara, och också hur vi kan stanna på rätt kurs. ”Vår Far i himlen... Låt ditt rike komma”!

Elin Prather

Lilian Lindén
Ledare för svenska verksamheten
050 526 5318
lilian.linden@studentmissionen.fi
www.studentmissionen.fi


Vår mission är
att göra Kristus känd bland studerande och skolelever och att kalla de unga att helhjärtat följa Honom ut i hela världen.

Visionen för 2020 är
att vara en rörelse av fängslande gemenskaper där vi undervisar Bibeln kvalitativt och uppmuntrar till att växa som Jesu efterföljare och att leva ett missionalt liv.
Oscar Sundman, vår studentarbetare i Helsingfors, delar ut broschyrer på universitetet tillsammans med studerande. 
Måndagssamlingar och annat

- Vad händer i Helsingfors?

Helsinfors Studentmission är en verkligt aktiv förening.

 • Måndagssamlingar varannan vecka med ca 25-30 deltagare. Som talare fungerar ofta någon av studerandena själva.

 • Outreach på Arcada samma dag där folk bjuds in till måndagssamlingen.

 • Varannan måndag hemgrupp, där ett mindre gäng på ca 15 personer samlas.

 • Tre cellgrupper för tjejer och en för killar, 5-7 personer i varje.

 • Gemenskapskväll då och då på fredagar med lättare program som frågesport.

 • Social sports, dvs man testar på olika gemenskapssporter.

 • Spontana get-togethers via facebook gruppen.

 • Fester någon gång i terminen.

 • Styrelsen deltar i Learning Community där man utvärderar verksamheten och försöker förbättra den.

Kolla in Helsingfors Studmiss på facebook här!
Startfest i klubbrummet i Arabia i Helsingfors i höst.

"Operation Oscar"

Oscar Sundman har jobbat för Studentmissionen i Helsingfors redan några år. Han gör ett bra jobb och vi vill gärna behålla honom. Utmaningen är att han bara jobbar på 20%, och efter att han blev klar med sina studier i akutvård i våras lever han inte längre på sin lön. Han försökte få ett deltidsjobb som akutvårdare efter sommarens heltidsjobb, men branschen vill inte ge den typen av jobb. Dethär läsåret går Oscar Transform bibelskola Petrus församling, men den är två dagar i veckan och ger ju heller inga pengar. Oscar är gift med Anna som ännu kommer att studera några år, så studentarbete passar för familjen i detta skede.

Arbetaren är värd sin lön

Det här är ju ingalunda en utmaning bara för Helsingfors. Vår årsbudget på ca 50 000 e räcker till 120 % arbetstid sammanlagt för hela Studentmissionen. Istället för att ha en medarbetare anställd på heltid har vi valt att dela procenterna så, att Lilian jobbar på 60% med ledande, information, seniorarbete och Veritas Forum, samt Robert och Oscar och Simon på 20% vardera på sina orter.

Det ultimata skulle förstås vara att kunna anställa nån på heltid på varje ort, men vi har en bit dit. I och med att Robert nu blev anställd för både finska och svenska sidan av Studentmissionen i Åbo har han sammanlagt 50%. I Österbotten försöker vi kombinera Vasa och Jakobstad för att också där få till en 50% tjänst. Återstår då Oscar, där målet är att vi kunde få upp understödet så att hans anställning skulle räcka till 40% först och främst. Det skulle räcka till att betala hyran, som Oscar uttrycker det. Om han ännu fick deltidsjobb någon annanstans skulle han kunna leva på det.

Telefonkampanj

Men vår utmaning i nuläget, från Studentmissionens sida sett, är alltså att försöka få upp Oscars procent från 20 till 40. Hur ska detta gå till? För att få hjälp tänkte vi ringa runt och fråga våra seniorer om tips, speciellt i Nyland, men kanske också såna som själva varit med i Studentmissionen i Helsingfors. Om du blir uppringd, hör vi gärna vad du själv minns från din studietid och hur ni samlade in pengar då. Studentmissionen är ju nästan helt beroende av bidrag från privatpersoner: 3/4 kommer direkt från privatpersoner och 1/4 via stiftskollekten i Borgå stift.

Utmaningen

För att höja anställningen från 20 till 40% behövs 600 e i månaden, vilket blir 7200 e i året. Om tolv personer beslöt sig för att bidra med 50 euro i månaden utöver det de redan ger, så skulle vi klara saken. Om någon är beredd att ge en engångssumma är det också hemåt, eller om någon har lust att bidra med hela årsbidraget på en gång, så är det bara att meddela oss så föreslår vi en höjning av Oscars % för förbundsstyrelsen redan från början av nästa år. :-) Ingenting går förlorat, utan allt används till medarbetarens lön. Följ med hur ”Operation Oscar” framskrider i FSSMnytt. Om du vill stödja arbetet i Helsingfors, använd kontonummer FI66 8000 0710 2297 93 och ref nr 9108 15.

Tack ännu till de som redan stöder arbetet, utan er skulle vi inte finnas! En stor eloge också till studerandena i Helsingfors som vann Student challenge ifjol och som fortfarande ger av sina resurser för arbetet så att det räcker till en 20% anställning. Fortsätt med det! Nu är det seniorernas tur att visa att ”vi också kan”. :-)


Lilian Lindén

Tacka och be för Helsingfors med oss !
 • Tack för Oscar Sundman som jobbat som studentarbetare i Helsingfors under sin studietid! Be att han kunde fortsätta jobba med oss ännu några år även om han blev klar med sina studier i våras
 • Tack för den aktiva styrelsen och alla studerande som är med i Helsingfors!
 • Tack för samarbetet med Petrus församling där många av våra medlemmar går i Transform bibelskola.
 • Tack för att Student challenge gick så bra ifjol, och be att studerande skulle fortsätta att ge av sina resurser, både vad gäller tid, engagemang och pengar. Be att också seniorerna skulle se vikten av Studentmissionens och stöda arbetet ekonomiskt.
 • Be att telefonkampanjen för arbetet i Helsingfors skulle ge god frukt!
Tack vare stiftskollekten pekar den kumulativa kurvan uppåt igen. Vår största inkomstkälla är ändå bidragen från privata givare som ger direkt till Studentmissionen. Kom med som månadsgivare, se info nere!

Studentmissionens insamlingskonto
FI66 8000 0710 2297 93 (BIC DABAFIHH)

Referensnummer för sv verksamheten: 9108
Helsingfors:  9108 15
Jakobstad: 9108 57
Vasa: 9108 31
Åbo: 9108 28
Veritas Forum svenska: 9399

För mer info: www.studentmissionen.fi/stod-oss
Insamlingstillstånd POL-2014-13477 för tiden 17.3.2015-31.12.2019. 
Stöd vårt arbete - info här!
Bjud med dina vänner via Veritas eventet på facebook - tryck här!
Nyheter


Veritas Forum i Vasa 17.11 kl 14.30 - Bjud med dina vänner! 

Frågan om Guds existens har lockat och förbryllat människor i alla tider. Finns det förnuftiga skäl att tro på Gud? Det anser Mats Selander, medan Marcus Rosenlund säger att det inte alltid är det mest förnuftiga att vara ateist, men att det är det mest ärliga för honom. Hör dessa två diskutera ämnet, och ställ dina egna frågor efter debatten.
 

Ateist eller kristen – vad är förnuftigast? Marcus Rosenlund, vetenskapsredaktör, och Mats Selander, teolog och religionsfilosof, diskuterar Guds existens på Veritas Forum fredagen 17.11 kl 14.30-16.30 på Academill i Vasa, Strandgatan 2, Akademisalen, vån. 3. Som moderator fungerar studerande Leo Byskata.

Marcus Rosenlund, vetenskapsredaktör, mest känd för radioprogrammet Kvanthopp som han startade på Radio Vega för tio år sedan. Han blev tilldelad Topeliuspriset 2015 för konsten att presentera vetenskap på ett begripligt sätt. Rosenlund har studerat journalistik på Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet, samt en del naturvetenskaper på fritiden. Specialintressen: kosmologi och meteorologi.

Mats Selander, teolog och religionsfilosof från den rikssvenska föreningen Apologia – Centrum för Kristen Apologetik. Selander har läst teologi vid Nordiska Bibelinstitutet i Säffle och Örebro Missionsskola, samt har en magisterexamen i filosofi och etik från Talbot School of Theology, Biola University, Los Angeles. Han är redaktör och medförfattare till boken "Gud och hans kritiker - en antologi om nyateismen", samt författare till "Utan Jesus ingen mobil i fickan - om hur kristen tro lade grunden för modern vetenskap".

Veritas Forum är ett nätverk som ordnar akademiska diskussionstillfällen kring livets stora frågor på universitetscampus och högskolor runt om i landet.


Intresserad av deltidsjobb i Vasa?

Gillar du att umgås med unga vuxna? Vill du se dem växa som mänskor och i sin tro på Jesus? Har du ett coachande arbetsgrepp och klarar att organisera stora och små happenings? Då är du kanske personen vi söker! Kolla in vår annons och sänd in en ansökan före 10.11.2017! Mer info här:
https://studentmissionen.fi/verksamhet/aktuelt/studentmissionen-soker-medarbetare-till-osterbotten

 
Kolla in annonsen för Vasa-anställningen här!
Studentmissionen på nätet:
Copyright © 2017 FSSM, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp