Copy
FSSMnytt 2017 / 08

Ledare

Om vad som ändrat sen sist. Och vad som inte ändrat

- Om nyanställningar, utbyte och kommunikation

När man jobbar i en ungdomsorganisation ändrar vissa saker mycket snabbt. T.ex. var alla studentarbetare på svenska sidan nya för mig när jag kom tillbaka på jobb efter två och ett halvt år som mammaledig. Och flera var dessutom på väg bort igen. En orsak är förstås att vi har så få procent att erbjuda våra anställda. Att välja framstående studerande blir nästan enda lösningen, och eftersom studietiden inte är mer än fyra fem år, så jobbar de flesta bara två tre år av den tiden.

När jag började jobba i februarí tänkte jag att jag skulle värva en medarbetare till Veritas Forums svenska arbete, och en ny studentarbetare till Jakobstad. Då hade jag ännu inte insett att Matti Aspvik fortsatt att jobba i Jakobstad också efter samarbetsförhandlingarna, men utan lön då, vilket vi naturligtvis är tacksamma för. Han jobbar heltid med annat men ger av sin fritid åt att lärjungaträna 10-12 studerande och unga vuxna. Han har tyvärr inte möjlighet att finnas på campus på dagtid, så vi funderar på fler medarbetare i Jakobstad i framtiden. Men vi får återkomma till det. (Och be gärna för detta!)

Angående Veritas Forum verkade det omöjligt att hitta någn lämplig kandidat för arbetet. En orsak var något som verkar ha fått stor genomslagskraft på sistone. Utbyte, eller det att man studerar ett halvår eller ett år i något annat land. Visst har detta funnits också förut, men varför måste plötsligt precis alla lämpliga kandidater för Veritas Forum åka på utbyte, nu just? Så som det ser ut nu kommer jag själv att jobba med Veritas Forum ett tag tills vi får tag i nån riktigt bra kandidat som hålls i landet ett tag... :-) (Be gärna för detta!)

Det blev alltså inga nya medarbetare i Jakobstad eller för Veritas Forum, ännu, men i stället visade det sig aktuellt att värva nya medarbetare till två andra ställen: Vasa och Åbo. Så efter en intensiv vår och sommar har vi två nya medarbetare att presentera: Simon Tallgren i Vasa och Robert Ojala i Åbo. Simon är nu på det sättet ”typisk” för sin generation studerande att han ska på utbyte på våren, men det får vi lösa på något sätt. Robert är på det sättet tacksamt atypisk att han är familjefar och relativt stationär, så i bästa fall får vi behålla honom i Åbo ett bra tag framåt. Välkomna båda! (Och tacka Gud och be för dem båda!) Det blir närmare presentationer av dem på vid ett senare tillfälle.

En annan, mindre sak som har ändrat under den tid jag varit borta är att ungdomar inte läser mail längre. Eller åtminstone kan man inte ta det för givet. Jag som gillar att skriva mail måste samtidigt skicka meddelande via telefonen eller Whatsapp eller facebook att ”nu ska ni läsa mail”, för annars vet man inte hur länge det tar innan man får svar. Det nya sättet att hålla kontakt (som ingen av mina vänner och bekanta som jag kollat med i sommar nånsin hört om) heter slack. Jag fick googla. Det är en slags plattform, där man tydligen kan integrera många andra medier.

Jag tvekar. Jag vet inte om jag vill vara aktiv och uppkopplad på alla dessa olika medier. Även om jag var en av de första på facebook (som jag vet om), så gillar jag inte att chatta i realtid med folk, utan sitter hellre i lugn och ro och skriver så att jag hinner tänka före jag uttrycker mig.

Och efter tre år med avbruten sömn har min hjärna hackats upp, så minns jag knappt hur man uppdaterar webben längre. Eller hur man bokar utrymmen via google kalendern. För att inte tala om att ha google hangouts. Vad är det för fel på skype? Eller gamla hederliga mail... Fast helt problemfritt är det inte med mail heller. Av nån anledning har Studmiss-mailen börjat hamna i skräpposten eller försvunnit ut i cyberrymden, och det gör ju inte saken enklare om man bestämmer sig för att ha e-postmöte om något viktigt, som en anställning tex, vilket vi gjorde angående Åbo. Det blir att skicka extra meddelanden och kolla att folk faktiskt fått mailen. Men nu har Studentmissionen gått in för ett nytt mailsystem, så vi hoppas att det ska börja funka bättre framöver.

För jag vill ju inte att alla FSSMnytt ska hamna i skräpposten hos folk. :-) För en sak som jag i alla fall gick in för att lära mig när jag kom tillbaka på jobb var att skicka FSSMnytt via mailchimp. Ett enkelt sätt att skicka mail, med möjligheten att layouta lite och att använda en färdig mall som man sätter in texter i. Att skicka pdf och layouta med InDesign kändes bara för invecklat. Även om jag nog kunde det för tre år sedan.

Men livet i en ungdomsorganisation håller en vaken och på alerten, och som tur är får man ju själv välja vilka medier man går med i, till viss del i alla fall. Man måste bara komma ihåg att kolla vilka ställen andra är med på så att man får tag på dem när det behövs.

Och så kan man konstatera att svåra frågor löser man kanske bäst ansikte mot ansikte, där det inte finns så många möjligheter att missförstå och läsa in fel saker, även om missfrstånd förstås händer också IRL, eller i det verkliga livet. ”Var det verkligen det vi sade?” tänker man när man läser protokollen. Och så får man ta upp saken till diskussion igen, på ett eller annat sätt.

Sen finns det förstås saker som inte ändrat på de senaste tre åren. Vår uppgift i Studentmissionen är densamma som förr, att göra Kristus känd bland studerande och skolelever och att kalla de unga att helhjärtat följa Honom ut i hela världen. Och visionen, att vara en rörelse av fängslande gemenskaper där vi undervisar Bibeln kvalitativt och uppmuntrar till att växa som Jesu efterföljare och att leva ett missionalt liv. Be att vi alla tillsammans skulle få bidra till detta! För vi behöver fortsatt stöd och understöd av såna som är med i verksamheten och såna som varit med tidigare. Trots alla förändringar i sättet att kommunicera, trots alla utbyten och nyanställningar, men också tack vare dessa, får vi be att arbetet ska få bära frukt, frukt som består.

Lilian Lindén, ledare för svenska verksamheten

Lilian Lindén
Ledare för svenska verksamheten
050 526 5318
lilian.linden@studentmissionen.fi
www.studentmissionen.fi


Studentmissionens insamlingskonto
FI66 8000 0710 2297 93
BIC DABAFIHH


Ref.nr för
Sv verksamheten 9108
Helsingfors: 9108 15
Jakobstad: 9108 57
Vasa: 9108 31
Åbo: 9108 28
Veritas Forum sv 9399


För mer info
www.studentmissionen.fi/stod-oss
Insamlingstillstånd POL-2014-13477 för tiden 17.3.2015-31.12.2019. 
 
Lokalföreningsnytt

Learning Community är ett sätt att utveckla lokalföreningen – kom med i processen i höst!

Vill du bygga en föreningskultur där studerande är subjekt och inte objekt? Deltagare och inte bara besökare? Längtar du efter att se en livskraftig växande förening som vill leva efter Jesu exempel?

I våras fick man smaka på en första omgång av Learning Community processen, men det är ännu möjligt att komma med med ett nytt team. Studerande i lokalföreningarna, vill ni vara med så prata med er studentarbetare!

Learning Community är en tvåårig process som ger församlings- och föreningsledare och team verktyg att:

• leda lokala församlingar och föreningar i en mera missional riktning

• att röra sig från rekrytering av frivilliga till lärjungaträning och tillväxt

• leda de aktiva mot ett hållbart, trovärdigt och gemensamt sätt att nå människor med evangeliet

Under den tvååriga processen ordnas fyra 3-dagars träffar för ledare och team. Genom träffarna får vi ta del av undervisning, höra exempel från församlingar som hunnit längre på resan och vi får stöd i de processer som är på gång. Träffarna är också en chans att dela erfarenheter och insikter med de andra och växa och bli uppmuntrade tillsammans. Lär dig:

• utvärdera det nuvarande och kommande läget i din församling eller din gemenskap

• göra upp en plan för hur ni kan träna överlåtna- och mogna Jesu lärjungar och växa som gemenskap

• målinriktat ledarskap. Hur man rör sig från plan till verklighet och ser till att arbetet är fokuserat och långsiktigt.

Learning Community är en globalt använd process som under flera år gett olika rörelser och församlingar verktyg att utvecklas och hjälp att höra Guds röst tydligare och skärpa visionen. Församlingar som varit del av processen har fått se tillväxt både andligen inom församlingen och genom att allt fler kommit till tro.

Learning Communityn är tänkt för alla bekännande kristna rörelser och organisationer. Processen passar även väl för de församlingar som hunnit långt i lärjungaträning och utveckling av arbetet. Ni kommer att få fördjupa er kunskap och dela med er till de andra deltagarna av den erfarenhet och vishet ni har.

Processen leds och förverkligas av Petrus församling i samarbete med Finlands Ev.Luth. Student- och Skolungdomsmission.

VAR? Samlingarna kommer att ordnas i Månsas kyrka i Helsingfors (Skogsbäcksvägen 15) 5-7.10 med start torsdag kl. 18:00

VEM? Processen är för team på 2-5 personer. Vi önskar att teamledaren och minst en annan medlem är de samma under den tvååriga processen. Det här garanterar kontinuitet och målmedveten utveckling. LC-samlingarna är intensiva och för bästa möjliga teamarbete rekommenderar vi inte större team än fem personer.

Vi har ett begränsat antal platser och vi ber därför er teamledare att anmäla er senast 4.9 till: learningcommunity.petrus@gmail.com. Anmälan är bindande. Inför varje träff skickar vi ut ett skilt anmälningsformulär där vi ber om mera detaljerad info gällande ert team.

Nyheter

Nya medarbetare i Vasa och Åbo

Studentmissionen har två nyanställningar i höst. Vi välkomnar Simon Tallgren till Vasa, och Robert Ojala till Åbo! Samtidigt passar vi på att tacka Josef Bengtsson i Vasa och Oscar Rudnäs i Åbo, som redan jobbat för Studentmissionen några år. Tack till er! 

Du som får det här mailet

Du som får det här mailet är med på någon av Studentmissionens e-postlistor, som når över 1200 personer sammanlagt. Om du vill skicka feedback eller idéer om innehållet, maila lilian.linden at studentmissionen.fi.
Några gamla och nya medlemmar i Pro Studentmissionens styrelse i juni 2017. Fr.v. Johanna Byggmästar, Tom Smeds, Elisabet Lindén och Malena Ahlskog.
Tiina Oinonen, ekonomichef

Vad har varit dina mål i sommar?

Att få göra praktik? Att ha semester? Att uppleva världen? Eller att tjäna ihop till det dagliga brödet nästa vinter? Vad du än längtar efter, vad du än behöver, kan du berätta om det för Gud. Lätt blir det så att vi ger en lista till Gud att ”det här behöver jag, det här skulle jag vilja ha och tack för det och det”. Men vad betyder det att leva helhjärtat för Gud i världen?

Gud är den som har skapat världen och allt som finns i den. Han som är Herre över himmel och jord bor inte i tempel gjorda av människohand. Han låter sig inte heller betjänas av människohänder som om han behövde något, han som åt alla ger liv och anda och allt.
” (Apostlagärningarna 17:24-25)

Ett konkret sätt att lära känna Gud och hans rikedom är att göra som Gud: att ge. Inte för att Gud skulle behöva våra inkomster, eller ens någon procent av dem, men för att vi själv behöver givande. Vi behöver öva oss att ge, och att skapa något tillsammans med det Gud ger. Tänk att få se Guds rike växa med något som jag har fått vara med och bidra till. Därför har det behagat Gud att kristen verksamheten ska vara beroende av givande. Skulle du vilja testa i år? Vill du vara med och se lokalföreningen på din ort blomstra? Kunde det vara din tur att stöda Studentmissionen ekonomiskt?

Tiina Oinonen, ekonomichef

"Känn ingen oro.
Tro på Gud, och tro på mig
."
Jesus i Joh. 14:1
Som synes behöver vårt understöd öka rejält. Vi behöver ca 4000 e per månad för att klara årets utgifter. Ekonomigraf: Tiina Oinonen.
Stöd vårt arbete - info här!
En del av OPKO/Studentmissionens medarbetare samlade på Enä-Seppä i maj i år. Foto: Ilkka Kontturi.
Studentmissionen på nätet:
Copyright © 2017 FSSM, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp