Copy
View this email in your browser
Over gebed, bidden, mediteren raken we niet uitgeschreven. Wat ons drijft is een verlangen te ontdekken hoe God mysterievol aanwezigheid is in ons.

In deze serie schrijven onze auteurs openhartig over hun gebedsleven. Niet over hoe het zo moeten zijn, maar over hoe het werkelijk is. En dan komt alles voorbij.

We hopen dat het je inspireert je zoektocht voort te zetten.

‘Een geordend gebedsleven: mooi, maar het was mij niet gegeven’


Bidden is voor Dries van den Akker SJ altijd een worsteling geweest. Wat hij ook probeerde, niets leek te bevredigen. Tot hij plotseling tot een inzicht kwam.

Kanker veranderde het gebedsleven van Evelien


Evelien voelt enige huiver om te schrijven over haar gebedsleven. Is het niet te intiem? “Ik bracht mijn diepe verlangen steeds maar weer bij de Eeuwige. Ik kon niet anders, ‘het bidt in mij’ dacht ik vaak.”

‘Zorgvuldig in de stilte verblijven’

 

Als monnik bad hij trouw de getijden, als priester is het missaal voortdurend binnen handbereik, toch vormen gebedenboeken niet de kern van het gebedsleven van Ben Frie SJ.

“Zachtjes vang ik het licht op”

 

Dominee Corinne Groenendijk ontmoet God vaak zomaar. Dan staat ze op het balkon en kijkt ze de nacht in, of houdt ze even halt en ademt diep in en uit. “Ik weet inmiddels dat het er niet om gaat dat ik dichter bij God kom.”

Het oproepen en uitrazen van gevoelens

 

Speciale verwachtingen koesteren voor het gebed? Beter van niet, ondervindt Wouter Blesgraaf SJ. Paradoxaal genoeg leidt juist die open houding tot bijzondere ervaringen.

Ignis is een webmagazine van de jezuïeten over geloof, spiritualiteit, kunst en samenleving. We zijn afhankelijk van giften. Ignis is Latijn voor ‘vuur’. Help jij ons het geloofsvuur te ontsteken?

Dankjewel!

Ik wil Ignis financieel steunen

De afdaling is ingezet


De Geestelijke Oefeningen hielpen Jan Christiaens de weg naar zijn hart te vinden. Tot zijn eigen verbazing. “Mijn hart ging immers uit naar de monastieke spiritualiteit.”

Geen oase van spirituele genietingen, maar een woestijntocht

 

Pieter-Paul Lembrechts SJ ging in zijn gebed steeds meer verlangen naar stilte en leegte. Toen zen geen uitkomst bood, ontdekte hij de Contemplatieve Oefeningen.

Bekijk alle afleveringen uit deze serie
Ken je ons boek al?
Copyright © 2021 Jezuïeten in Nederland en Vlaanderen, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.