Copy
Over moed, erkennen en groeien in 2017

Zonnewiel nieuwjaarsbrief 2017

moed, erkennen en groeien

Wat kreeg ik vorige week een prachtige brief van E. meisje van 13 jaar. Deze mag en wil ik graag met jullie delen, onderaan de nieuwsbrief kun je hem helemaal lezen. In haar brief schrijft ze een helder advies. Durf aandacht te geven aan wat je moeilijk vindt. Vindt de moed om dit te erkennen en uiten, om hulp te aanvaarden. Juist dat maakt je zoveel sterker. Prachtig voor mij om te lezen dat ze dit in haar coaching-traject heeft ontdekt. En zo waar ook.

Zonder erkenning is groei niet écht mogelijk. Steeds wegdrukken wat je lastig vindt, moeilijke dingen ontkennen, de andere kant op kijken brengt je geen vooruitgang. Het komt vaker voor dat iemand zich in eerste instantie schaamt voor het vragen van coaching of counseling, het ziet als falen. Dat zie ik nog niet bij de jonge kinderen, maar soms al wel bij de kinderen vanaf een jaar of 9, regelmatig bij jongeren en nog het allermeest bij ouders. Ze denken dat ze het allemaal zelf zouden moeten kunnen en weten op te lossen. Zien het als een tekortkoming van hen als dat niet lukt. Zo zonde! Want het is volkomen normaal dat je het niet altijd weet, samen kan je en zie je altijd meer.

Vanuit een open en zachte mildheid naar jezelf zet je ontwikkelingsprocessen minder op slot, creëer je openingen. De basis van een coachtraject is voor mij altijd om eerst toe te bewegen naar die milde acceptatie van wie je nu bent, met alles wat je nu voelt, beleeft en denkt. Vanuit deze basishouding gaan we vervolgens gerichte en positieve aandacht geven aan alles wat je belemmert en kun je ook écht gaan groeien. De weerstanden zijn dan minder aanwezig. 
Laten we in 2017 de schoonheid van onze imperfectie zien.
Onszelf omarmen in alles wat er is. In wat er (nog) lastig voor je is.  En in wat er wel goed gaat. Want ook dat veel verdient aandacht. Imperfectie maakt het leven interessant. Maakt dat je kan groeien, reflecteren, leren en ontwikkelen.

En misschien mag deze jonge meid van 13 jaar je daarbij inspireren, want dat schreef ze in de bijgaande mail, is haar hoop. Dat anderen wat aan haar verhaal kunnen hebben. Het gedichtje van 'Lief leven' had ze daar zelf ook aan toegevoegd.

"Lieve Greetje,

Ik kwam naar jou als een onzeker meisje ik dacht te veel na over dingen en vond alleen thuis blijven bijvoorbeeld erg lastig. Toen kwam mijn moeder op het idee om eens met een kindercoach te gaan praten, kletsen kun je het ook wel noemen in dit geval. Toen dacht ik tja wie doet dit nou dat is toch raar! Op dat moment denk je dat je de enige in de hele wereld bent die dat doet maar dat is natuurlijk echt niet zo. Achter ieder mens schuilt wel een onzeker persoon zelfs bij de mensen waarvan je denkt dat ze populair zijn! Dat heb jij mij geleerd dat iedereen uniek is en dat je nooit helemaal perfect kan zijn! Dat is maar goed ook want dan zou de wereld zo saai zijn! Je kon heel goed uitleggen hoe ook andere mensen zich voelen en je gaf een voorbeeld van jezelf, dat gaf mij heel veel kracht, zo liet je zien dat ik echt niet de enige ben. Jij zei altijd als ik iets niet durfde: ‘IK GELOOF IN JE’. En iedere keer als ik het dan even moeilijk heb dacht ik aan die woorden die je tegen mij zei! Niet iedereen vindt  je leuk maar ja het belangrijkste zijn die mensen die jou wel leuk vinden. Alles wat je aandacht geeft groeit zo ging het ook bij mij. Door er aandacht aan te geven en te durven zeggen wat je moeilijk vind ben je zoveel sterker dan wanneer je niks doet!! Lieve Greetje ontzettend bedankt voor al je hulp en wat ik nog even wil zeggen is, je hebt een hart van goud! 

Liefs, E. 13 jaar"

Ik bedacht me nog even om de laatste zin van de brief van E. weg te halen, ik wil niet pocherig doen. Maar toen dacht ik aan wat ik hier zelf boven schreef: “En in wat er wel goed gaat. Want ook dat verdient aandacht.” De complimenten die je krijgt, dat iemand blij met je is mag ook helemaal binnenkomen, er zijn. Dus ik heb het lekker laten staan ☺. Een liefdevol, waarachtig, écht 2017 gewenst vol mogelijkheden om te erkennen, uiten en groeien..!
Greetje Welten
Vriendelijke groetjes en
heel graag tot de volgende nieuwsbrief!

't Zonnewiel
Praktijk voor Kinder-, Jongeren- en Oudercoaching
Copyright © 2017 't Zonnewiel, Alle rechten voorbehouden