Copy

Les associacions que formen part de la Coordinadora d’Entitats Salut Mental Catalunya-Terres de Lleida han registrat un increment d’atencions del 65% respecte l’any passat i han atès gairebé un miler de persones durant el confinament

Mira aquest mail al teu navegador
 
NOTA DE PREMSA

Les associacions que formen part de la Coordinadora d’Entitats Salut Mental Catalunya-Terres de Lleida han registrat un increment d’atencions del 65% respecte l’any passat i han atès gairebé un miler de persones durant el confinament

  • La dada demostra segons la coordinadora “la necessitat de dotar de més mitjans a les associacions que fan atenció comunitària, que durant la pandèmia de la Covid-19 han fet de parallamps per contenir el sistema sanitari”

  • El 83% de les atencions han estat per angoixa i estrès, el 65,5% de dones i un 47% de les consultes han estat de persones en situació de vulnerabilitat

  • En motiu del Dia Mundial de la Salut Mental que es commemora el 10 d’octubre i que enguany se celebra el 8, la Coordinadora presenta una campanya a Facebook i a Twitter amb testimonis reals que expliquen les seves experiències per conscienciar de la importància d’una #salutmentalperatothom, lema el Dia Mundial

Vídeo de la campanya 'L'experiència dels familiars dels afectats'
NOTA DE PREMSA
FOTOS Josep Lavín, president de la Coordinadora
FOTOS: Coordinadora / Making of vídeos
TALL DE VEU Josep Lavín, president de la Coordinadora
VÍDEOS en HD per descarregar

Lleida, 6 d’octubre de 2020.- Les nou entitats que formen part de la Coordinadora d’Entitats Salut Mental Catalunya-Terres de Lleida han atès 947 persones de març a juliol (durant els mesos de confinament). La dada més significativa però són les atencions, que han registrat un augment del 65% respecte al mateix període de l’any passat. La gran majoria de demandes (un 87,5%) han estat per angoixa i estrès i en un 65,5% dels casos provenien de dones. Una de les estadístiques més preocupants és que un 47% de les peticions han estat de col·lectius en situació de vulnerabilitat. En la seva gran totalitat, els casos atesos han requerit suport emocional i psicològic. Respecte les atencions, un 65% s’han fet online i la resta presencials, ja que el 37% de les persones ateses no tenia accés a internet.

Aquest escenari, segons asseguren des de la Coordinadora, demostra la necessitat de dotar de més mitjans l’àmbit comunitari de la salut mental, no només el sanitari, ja que el primer ha actuat com a dic de contenció de l’atenció sanitària durant aquest període. 

En el marc d’aquestes reivindicacions, la Coordinadora d’Entitats Salut Mental Catalunya - Terres de Lleida ha engegat una campanya en motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que es commemora el dia 10 d’octubre i enguany se celebra el 8. Els protagonistes de la iniciativa són una desena de persones afectades i les seves famílies que expliquen la seva experiència durant el confinament i mostraran les accions que porta a terme la Coordinadora així com un primer vídeo sobre l’estigma a partir de testimonis reals.

Pla local antiestigma a l'Urgell i La Segarra

Cal afegir que a les comarques de l’Urgell i La Segarra s’està portant a terme un pla local antiestigma des de l’any 2018 que consisteix en una sèrie d’accions de conscienciació i que és un grup motor a Catalunya per la lluita contra l’estigma en salut mental.

 

Vídeos amb testimonis a les xarxes socials

La campanya es presentarà en format de vídeos curts que es penjaran a les xarxes socials Facebook i Twitter, un cada setmana, a partir d’avui dia 6 d’octubre i al llarg de tot el mes, on es tractaran diferents temes de la mà de testimonis, com ara: l’estigma en salut mental, l’experiència dels familiars dels afectats de les diferents entitats, l’impacte de la Covid-19 en les patologies explicat en primera persona, així com l’equip que integra els serveis. 


La campanya es podrà seguir a:
 
Facebook: Salut Mental Catalunya. Coordinadora Terres de Lleida @SMCTLLEIDA
Twitter:  @SMC__TLLEIDA
 

Vídeo de la campanya 'L'impacte de la Covid-19 en les patologies'

Necessitat de reforçar les entitats
 
El president de la Coordinadora, Josep Lavín, recorda que “moltes de les demandes, un 87%, que ens hem trobat durant el confinament, han estat provocades per l’angoixa i l’estrès. A més, un 40% de les consultes s’han vinculat a l'aïllament social. D’aquesta manera, les persones han buscat acompanyament emocional en un moment especialment dur”. Per això, la petició de Lavín és “oferir més mitjans per la salut mental en l’àmbit comunitari, no tan sols al sanitari, per seguir treballant i reforçant l’atenció de persones vulnerables i reduir els ingressos hospitalaris”.
 
Més inversió i un accés universal de totes les persones a una bona salut mental. Aquesta és la reclamació on posa el focus enguany la Coordinadora. Una petició que adquireix més sentit que mai, després que la pandèmia del coronavirus hagi destapat el caràcter essencial de tenir cura del benestar emocional de les persones.
 
 
Sobre la Coordinadora d’Entitats Salut Mental Catalunya - Terres de Lleida
 
La Coordinadora d’Entitats de Salut Mental i Addiccions Terres de Lleida està integrada per nou entitats que treballen en l’àmbit de la salut mental i les addiccions a la província. Té una massa social aproximada d’uns 6.000 socis. Està formada per les associacions Salut Mental Ponent, Salut Mental Pla d’Urgell, Salut Mental La Noguera, Associació d’Afectats de Discapacitat Derivada de Malaltia Mental Terraferma (AADDMM-Terraferma), Salut Mental Ondara-Sió, Associació Alba, Sol del Solsonès, Associació Talma i Salut Mental Pallars.
 
Nascuda fa 10 anys, sorgeix de la necessitat d’unió de diferents associacions de famílies i de persones afectades per una malaltia mental per tal d’unir esforços i treballar problemàtiques comunes i específiques del territori lleidatà. Així com per establir un treball en xarxa molt més eficient, on una única entitat coordinadora vetlli per contribuir a la millora de la salut mental i per generar noves oportunitats i una disminució real de desigualtats socials envers aquest col·lectiu.
 
Vídeo de la campanya 'L'estigma en salut mental'
Vídeo de la campanya 'Associacions salut mental'

Més informació i entrevistes:
COMUNICANT | BONA PREMSA

Berta Palau | T. 676 638 598 | berta.palau@comunicantbp.cat
Mireia Tena | T. 638 049 855 | mireia.tena@comunicantbp.cat


 
Copyright © 2020 Comunicant Bona Premsa, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list