Copy
Nyhetsbrev från Skolmatsakademin.


Nyhetsbrev
 
juni 2022
 

Hälsning från verksamhetsledaren

 
Tack för mig!  

Det är med blandade känslor jag skriver denna sista krönika som verksamhetsledare. Jag har haft fyra fantastiska år i Skolmatsakademin och på RISE, och jag är så glad att ha fått lära känna er ute i verksamheterna. Ni inspirerar mig varje dag med ert driv, kreativitet och mod att testa nytt!  

Men allt har sin tid. Det är dags för mig att flyga vidare, och för en ny person att sätta prägel på Skolmatsakademin. Och oroa er inte, ni kommer att vara i goda händer😊  

Läs hela Elsas sommarhälsning på Skolmatsakademins hemsida

Hösten på Skolmatsakademin!


Skolmatsakademin erbjuder varje termin ett smörgåsbord av olika kompetenshöjande och inspirerande aktiviteter för våra medlemmar. 

Vi varvar nätverksträffar och dialogmöten med digitala och fysiska utbildningar som rör matgäster med särskilda behov samt om värdskap och bemötande. Aktiviteterna är kostnadsfria för dig som arbetar i en kommun, stadsdel eller utbildningsaktör som är medlem i nätverket.

Läs mer

Save the date –

Dialogmöte kring de ökade livsmedelspriserna – Hur gör vi nu?


Skolmatsakademin och Måltid Sverige planerar ett digitalt dialogmöte om de ökade livsmedelspriserna i början av september.

Tanken är att varva dialog med goda exempel från kommuner som berättar om HUR man kan tänka kring menyskrivning, tillagningsmetoder och hur man tar kontakt med lokalpolitiker kopplat till de ökade priserna. Vi kommer även få höra Upphandlingsmyndigheten och Länsstyrelsen berätta om DIS - dynamiskt inköpssystem som ska hjälpa lokala leverantörer att komma in i offentliga kök.

När: Den 7 september kl 13.30 - 15.30

Läs mer

MATtanken: Kvaliteten på offentliga måltider kan påverkas när matpriserna stiger


Frågan med de stigande matpriserna engagerar verkligen och skapar dialog just nu. I slutet av april deltog mer än 260 deltagare i Studio MATtankens studiosamtal om kostnadsökningarna i livsmedelskedjan och hur dessa påverkar de offentliga måltiderna.

Kostnaden för livsmedel till offentlig sektor har ökat med 10-16 procent på grund av de prishöjningar som vi ser just nu, skriver Eva Sundberg, projektledare för MATtanken i ett inlägg i Jordbruksverkets blogg Den svenska maten – om livsmedelsstrategin där hon berättar om mötet i april. 

Läs mer

Mod att förändra, testa nytt och våga misslyckas. 


I mitten av maj samlades Skolmatsakademin sina medlemmar i Skövde kommunhus för att tillsammans bli ännu modigare än vi redan är.

Temat för dagen var ”Framtid och mod” där även modiga misstag fick den plats det förtjänar. För att kunna skapa något nytt måste vi vara modiga och kasta oss ut i det okända och ibland blir det inte helt som man tänkt sig.  På vår hemsida finner du ett inspirerande referat från dagen med en slutkläm som är värd att reflektera lite extra över!

Läs mer
 

Hallå där Gunilla Martinsson!


För oss som varit med i Skolmatsakademin ett tag så känner vi ju igen dig sedan tidigare. Främst som Måltidschef i Munkedals kommun men också som en av våra styrgruppsmedlemmar. Nu är det klart att du kommer ta över efter Elsa som verksamhetsledare för Skolmatsakademin. Hur känns det?

"Det ska bli så roligt! Jag har varit en deltagare i Skolmatsakademins nätverk sedan starten och har medverkat i styrgruppen i många år också. Det ska bli spännande att se verksamheten från insidan och att utveckla nätverket vidare!"

Läs hela intervjun med Gunilla på Skolmatsakademins hemsida

Grattis Orust kommun - Sveriges ekologiska spjutspets 2022!


Orust kommun har nu nått upp till 60 % ekologiska matinköp och är utnämnda till spjutspetskommun av Ekomatsligan. I år var det H.K.H. prins Carl Philip som var diplomutdelare så det var lite extra festligt, berättar Orust på sin hemsida.

- Det kändes extra roligt att dela dagen med några av våra duktiga kockar som har ansvar för inköpen. Utan dem och deras insats hade vi inte kommit såhär långt säger Charlotte Odhe som är verksamhetschef för kost och lokalvård.

Läs mer
 

Beredskapshandbok för offentliga måltider


Livsmedelsverket arbetar med att ta fram en handbok som ska underlätta framtagandet av beredskapsplaner för måltider inom skola, vård och omsorg. Nu har Livsmedelverket publicerat det utkast av handboken som var ute på samråd i slutet av år 2021 och som därefter justerats något. Orsaken är coronapandemin och kriget i Ukraina. 

Handboken vänder sig primärt till chefer för måltidsorganisationen och ska ge vägledning och praktiskt stöd för framtagande av egna beredskapsplaner. Vill du ta del av utkastet så finns den tillgänglig på Livsmedelsverkets hemsida. På sidan hittar du även flera exempel på hur kommuner och regioner redan valt att arbeta med krisberedskap.

Läs mer

Pep-rapporten 2022 – Tydligt samband mellan stillasittande och psykisk ohälsa


I april släpptes Pep-rapporten, en enkätundersökning av hur mycket svenska barn och ungdomar i åldrarna 4–17 år rör på sig, vad de äter och hur faktorer runt omkring barnen hänger samman med levnadsvanorna.

I årets undersökning fick barn och unga svara på frågor kring psykisk ohälsa. Rapporten visar att psykisk ohälsa verkar vara vanligare för barn som rör på sig mindre, har mer stillasittande skärmtid, som i lägre utsträckning äter enligt kostråden och är barn och unga i familjer med lägre socioekonomisk status.

Läs mer

Mat för en levande planet – en kurs för hållbara matval 


Nu bjuder #Eat4Change och WWF in till en kurs som vänder sig till dig som vill lära dig mer om hur vi kan äta mer planetsmart!

Eat4Change – mobilizing youth for sustainable diets – är ett EU-finansierat projekt där WWF tillsammans med flera samarbetspartners arbetar för att engagera främst unga för en mer hållbar livsstil kopplat till sina matval. 

Läs mer
Logo Skolmatsakademin
www.vgregion.se/skolmatsakademin
Skolmatsakademin och GDPR
Skolmatsakademins nyhetsbrev skickas ut via nyhetsbrevtjänsten MailChimp. Det är även hos MailChimp din mailadress är sparad som prenumerant. MailChimp följer lagen i enlighet med GDPR och med enda syfte att skicka ut nyhetsbrev till dig från Skolmatsakademin. 
Läs mer om deras hantering av dina personuppgifter via deras integritetspolicy samt deras villkor.
Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
RISE och Västra Götalandsregionen logos
Skolmatsakademins nyhetsbrev 2022
Avregistrera mig   |  Prenumerera


This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Skolmatsakademin · Västra Götalandsregionen · Västra Götaland 40226 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp