Copy
Versterk je Metaal element
VERSTERK JE METAAL ELEMENT
Chi Nei Tsang Self Healing - Metaal
Zelfbehandeling op 4 drukpunten:
Je kan je Immuunsysteem ondersteunen door regelmatig te drukken (masseren) op deze 4 drukpunten: 
Hartgouverneur 6 - Longpunt 9 - Dikke Darm 4 (behalve bij zwangerschap) - Milt 6.
>> video vind en masseer de 4 drukpunten
Zelfbehandeling - video
Chi self massage (Do-in) en Cleaning of the Temple:
Start je dag met het algeheel stimuleren van je energie of op elk moment dat je spanningen voelt en/of vermoeidheid. Doe de actieve zelfmassage vóór je van start gaat met oefeningen zoals Meridiaan Chi Kung, Taoyin Yoga en de Tao meditatie. Voor het versterken van je Metaal element kan je specifieker kloppen en masseren op het traject van de Long en Dikke Darm meridiaan.
Het 2e deel van deze video neemt je mee in Cleaning of the temple, dit werkt meer rustgevend en is ideaal om na afloop van je oefeningen en/of meditatie te doen 
>> video Chi self massage
Do In - Cleaning of the Temple - video
Tao meditatie
De 6 helende geluiden is een eenvoudige Tao meditatie die je helpt om stress en spanningen om te buigen naar harmonie en vitaliteit. Via deze video kan je de meditatie met het Helende longgeluid (Ssssssss) mee doen (leren). Deze klank brengt meer ontspanning en ruimte in je Longen, helpt om je emoties te harmoniseren en je gedachten te kalmeren. >> video helende geluid longen
Helende klank longen - video
Meridiaan Chi Kung:
Meridiaan Chi Kung is een set van staande oefening die de doorstroming bevorderen in je meridiaan netwerk, je helpen gronden en meer vitaliteit te ontwikkelen.
Via deze video kan je de Meridiaan Chi Kung Basisoefening voor Long en Dikke Darm meridiaan mee volgen (leren) >> video Meridiaan chi kung Long en Dikke darm 
Voor zij die geen of weinig ervaring hebben met (Meridiaan) Chi Kung is het aangeraden om te beginnen met de 1e oefeningen van deze reeks en het rustig op te bouwen, stop regelmatig de video om de oefening op je eigen tempo te herhalen.

Volg onze wekelijkse les op dinsdag om 19u >> meer info
Chi Kung Long en Dikke Darm - video
Taoyin Yoga:
Dit is een rustige vorm van Yoga met vooral liggende en zittende oefeningen. In deze video kan je een korte les mee volgen met oefeningen gericht op het ontspannen van de onderrug, bekken en heupen, ze bevorderen ook de doorstroming in de Dikke Darm. >> video Taoyin Yoga
Voor zij die geen ervaring hebben met Taoyin Yoga is het aan te bevelen om de oefeningen zeer rustig uit te voeren, goed te luisteren naar de signalen van je lichaam, vermijd je te forceren, stop regelmatig de video en herhaal de oefening een paar keer op je eigen tempo.

Volg onze wekelijkse les op dinsdag om 20u15 >> meer info
Taoyin Yoga - video
Tip 1: indien je voorkeur uitgaat naar een langere oefenreeks, kan je de oefeningen vaker herhalen of je kan verschillende sessies meteen na elkaar doen. Je start bv. met de video van de Chi Self massage, schakelt door naar de Meridiaan strekking en sluit af met de Tao meditatie. Je kan ook kiezen om na de Chi self massage (actieve deel) door te gaan met de Meridiaan Chi Kung of met de Taoyin Yoga. Veel combinaties mogelijk.

Tip 2: Alle vormen van oefeningen waarbij je heel goed let op je ademhaling zijn deugdzaam. Ook gewoon wandelen (fietsen) in de natuur is heel heilzaam voor je ademhaling en het stimuleert tegelijkertijd de transit in je dikke darm, zo activeer je ook je Metaal energie.

Gezonde basisvoeding:
Eet volle, ongeraffineerde granen, volle rijst. Voeg wat meer scherpe smaken toe zoals gember, radijs, daikon, mieriekswortel, koolrabi, paksoi, pompoen, radijs, waterkers, gebruik gember, koriander, kruidnagel, oregano, peterselie, rozemarijn, look, lente-ui, linzen, aduki bonen, erwten en andere peulvruchten, wasabi, mosterd, rauwe fijn gesneden ui of prei. Eet ook meer witte groenten zoals rapen, daikon, pastinaak, bloemkool, kliswortel, knolselder. Vermijd geraffineerde suikers en zuivel, minimaliseer melk, kaas, boter, yoghurt, zeker als je last hebt van verslijming, ook tropisch fruit, bananen, witte meelproducten, fast en junk food.
Aanrader! Lang getrokken kippensoep met kruiden (salie, tijm, venkel, maggikruid=lava) is goed voor de spijsvertering en zeer voedend. Langzaam eten en goed kauwen zijn essentieel!


Loslaten en opruimen:
Naast loslaten via een gezonde stoelgang is ook opruimen van je spullen heel deugdzaam. Durf eens kritisch te kijken naar alles wat je verzameld hebt en wat daarvan weg kan. 
Een opgeruimde kamer/huis/zolder/kelder/tuinhuis/garage/... brengt meer ruimte, lichtheid, rust. Opruimen van spullen is ook opruimen en verhelderen van je geest. 
Opgelet! Deze tips zijn bedoeld als aanvullende ondersteuning en geen vervanging van een medische behandeling van gelijk welke klacht. 
HET METAAL ELEMENT
Metaal - Seizoen - Levensfase
Metaal - Herfst is het overgangsfase die ons na de zomer meeneemt naar het meest yinne seizoen van het jaar, de winter met een maximale terugkeer van de energie naar binnen. In de grote levenscyclus van de mens komt Metaal overeen met de periode van 45-60 jaar. 
Vrouwen bereiken in deze fase de overgang en ook bij de mannen neemt de jang kracht af, al is dit proces voor hen vaak geleidelijker dan de abrupte val van de vrouwelijke hormonen na de menopauze (= laatste menstruatie).
De herfst is een fase van afscheid nemen en snoeien en het verwelkomen van een nieuw levensritme en interne ruimte. Voor de ene brengt dit verdriet en spijt over het verlies, teleurstelling over tegenslagen, anderen zijn dan net tevreden en genieten van de vrije ruimte (kinderen het huis uit, overschakelen naar 4/5 werkuren, ...) en van wat ze al gerealiseerd hebben in hun leven.
Metaal - Organen - Meridianen - 24u klok
De Longen en Dikke darm zijn verbonden met Metaal. In de 24u meridiaanklok beleven je longen hun piekmoment tussen 03u00-05u00, wakker worden op dit moment in de vroege ochtend kan ten gevolge zijn van een disbalans in je Long energie.
Je Dikke Darm is op haar hoogtepunt tussen 05u00-07u00, wat volgens de oude Chinezen het ideale moment is om naar het toilet te gaan. Bij disbalans in de organen kunnen de klachten toenemen tijdens zowel het piekmoment als tijdens het dalmoment.
De Long Meridiaan
De Longen zijn onze primaire bron van postnatale energie via de ademhaling en zijn eveneens van belang voor het zuiveren van het lichaam. Zij spelen een belangrijke rol voor je afweersysteem en helpen je te beschermen tegen invloeden van buitenaf (virussen, perverse energieën zoals koude, hitte, wind, droogte, ...). Verkoudheden of griep zijn vaak signalen van verminderde weerstand en een nood aan rust. Ook de kwaliteit van onze huid wordt bepaald door de longen, bij verzwakking zien we droge huid, kloven, droge lippen, eczeem optreden.
Andere tekenen van disbalans van de long chi zijn vermoeidheid, bleke gelaatskleur, kortademigheid, hoesten, zwakke stem (heesheid), ook de neiging tot zwaarmoedigheid, verdriet, zelfbeklag, spreken met klagelijke stem.
De Dikke Darm Meridiaan
De Dikke Darm is de jange meridiaan verbonden met het Metaal en helpt de longen met eliminatie en zuivering. De longen doen dat via de ademhaling op fijnstoffelijk niveau, de dikke darm doet dat via de stoelgang op grof stoffelijk niveau. Het betreft hier het afvoeren van wat niet langer meer nodig is en dit zowel op fysiek als op emotioneel mentaal niveau. De dikke darm ondersteunt de long in haar afweerfunctie en helpt ook bij het verspreiden en verdelen van de energie over het hele lichaam.
Een verstoorde darmfunctie toont zich vaak via constipatie en/of diarree. Ook het voorkomen van puisten en acne kunnen wijzen op disbalans van de Dikke Darm die de afvalstoffen onvoldoende kan elimineren. 
Opgelet! Wie klachten ervaart of herkent zoals hierboven beschreven, blijft er best niet te lang mee doorlopen, zeker wanneer je luchtwegklachten hebt in combinatie met koorts boven 38 graden Celsius doe je er goed aan om per direct (telefonisch) contact op te nemen met de huisarts.
KAIZENDO SHIATSU ACADEMIE