Copy
Versterk je Aarde element
Het Aarde element in de Traditionele Chinese Geneeswijze
Aarde staat voor harmonie en stabiliteit, het is de uitwisseling van alle seizoenen, het center. Het is ook heel sterk verbonden met de late zomer / Idian summer. De Nazomer is de overgangsperiode tussen de zomer (vuur) en de Herfst (metaal) zodoende is dit de transitie van Jang naar Jin van de excessieve groei en expansie (lente en zomer) naar het binnenwaartse beweging, koeler, meer mysterieuze periode (herfst en winter). Deze transitieperiode is doorgaans >> lees verder
VERSTERK JE AARDE ELEMENT
Hoe kan ik algeheel mijn Aarde element versterken?
De Aarde energie heeft vooral deugd van regelmatig te bewegen en allerlei oefeningen te doen. Gaande van rekken en strekken, specifieke yoga oefeningen, Chi Kung, wandelen, fietsen... Je doet er goed aan regelmatig oefenschema op te stellen, eventueel samen met anderen, dat werkt stimulerend zeker als je even geen zin hebt kan samen bewegen/sporten motiverend werken. Doe grondende activiteiten zoals werken in de (moes)tuin, wandeltochten, blote voeten wandeling, ...
Aarde staat ook voor het voedende aspect en dus is gezonde basisvoeding essentieel, vanuit zijn centrale positie vormt Aarde voeding het belangrijkste onderdeel van je dagdagelijkse maaltijden.
Bewaak je grenzen, zelfzorg is het fundament om anderen vanuit overvloed te verzorgen en bij te staan. Durf te vertragen, ga grote plannen (lente en Zomer) opdelen in praktische stappen, de energie in de late zomer is ook aan het vertragen, de dagen korten in, de temperatuur begint te zakken, er is een overvloed in de natuur om te oogsten, je te koesteren en de overvloed op te nemen.
Aarde versterkende voeding
Kies voor elke maaltijd voedsel dat harmoniseert en het centrum vertegenwoordigt - mild zoet voedsel, geel of goudkleurig voedsel, rond voedsel. Selecteer voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze het midden harmoniseren - gierst, maïs, wortelen, kool, ... Bereid voedsel eenvoudig voor. Oefen moderatie als richtlijn en eet op regelmatige tijdstippen. In de late zomer doe je er goed aan om over te schakelen de salades en smoothies naar in warmer en voedzamer voedsel zoals soepen, wortelgewassen, ...
 • vermijden of verminderen van het eten van geraffineerde suikers, zuivel, witte meelproducten, verwerkte voedingsmiddelen, kant en klaar maaltijden
 • zoete smaak: zoete groenten en granen zoals gierst en mais, zoete groentendrank
 • groenten: knolgewassen, wortelen, kool, kekerbonen, sojabonen, pompoen, aardappelen, snijbonen, yams, verse tofu, zoete aardappelen, zoete rijst, rijst, amarant, erwten, kastanjes, hazelnoten, abrikozen, meloen.…
Tao meditatie
De 6 helende geluiden is een eenvoudige Tao meditatie die je helpt om stress en spanningen om te buigen naar harmonie en vitaliteit. Via deze video kan je de meditatie met het Helende longgeluid. Het helend geluid voor de Milt is de Whgoooooo klank. In zit op een stoel, breng je de aandacht bij je Milt, je ademt naar je Milt toe, luistert en voelt hoeveel spanning, zorgelijkheid, onzekerheid, wantrouwen, ... je daar ervaart. Doe 3x het Miltgeluid en voel opnieuw. 
Meridiaan Chi Kung
Meridiaan Chi Kung is een set van staande oefening die de doorstroming bevorderen in je meridiaan netwerk, je helpen gronden en meer vitaliteit te ontwikkelen.

Via deze video kan je de Meridiaan Chi Kung Basisoefening voor Maag en Milt meridiaan mee volgen (leren) 
>> video Meridiaan chi kung Maag en Milt

elke dinsdag om 19u onze Meridiaan Chi Kung les
Meridiaan strekkingen
De Makaho Meridiaan strekkingen zijn een set van 6 yoga oefeningen voor het openen van de 12 meridianen, ze helpen je ook te versoepelen en versterken de doorstroming in je meridianen en van daaruit in heel je lichaam.

Via deze video kan je de Makaho strekking voor de Maag en Milt meridiaan volgen (leren)
>> video do-in en 6 meridiaan strekkingen

Volg elke dinsdag om 20u15 onze Taoyin Yoga les
TIP
Voor zij die geen of weinig ervaring hebben met Yoga is het aan te bevelen om langzaam op te bouwen, volg steeds je eigen tempo, doe de oefening traag en bewust en stop regelmatig de video om de oefening op je eigen tempo te herhalen of iets langer in de yoga positie te blijven. Zorg dat je ogen en gelaat ontspannen zijn en dat je rustig blijft doorademen in elke positie.
Opgelet! Deze tips zijn bedoeld als aanvullende ondersteuning en geen vervanging van een medische behandeling van gelijk welke klacht. Bij twijfel raadpleeg steeds je huisarts en zeker als je luchtwegklachten hebt in combinatie met koorts boven 38 graden Celsius is het raadzaam om per direct (telefonisch) contact op te nemen met je huisarts.
AARDE ELEMENT- DE NAZOMER
Het Aarde element in de Traditionele Chinese Geneeswijze
Aarde staat voor harmonie en stabiliteit, het is de uitwisseling van alle seizoenen, het center. Het is ook heel sterk verbonden met de late zomer / Idian summer. De Nazomer is de overgangsperiode tussen de zomer (vuur) en de Herfst (metaal) zodoende is dit de transitie van Jang naar Jin van de excessieve groei en expansie (lente en zomer) naar het binnenwaartse beweging, koeler, meer mysterieuze periode (herfst en winter). Deze transitieperiode is doorgaans aangenaam, rustig en bloeiend. Men kan het gevoel hebben dat de tijd stopt en de activiteit moeiteloos en dromerig wordt, het roept Eenheid op, harmonie en de middenweg tussen de uitersten. De uitwisseling tussen periodes (de twee equinoxen en twee zonnewendes zijn ook buffers tussen de seizoenen. Het Aarde Element vertegenwoordigt cruciale pauzes in de lichtpatronen die we ervaren vanuit de zon, het centrum van ons zonnestelsel. Luister en let op de subtiele stroming om je af te stemmen op de nazomer. Vind de ritmes en cycli die het leven eenvoudig en harmonieus, gecentreerd en evenwichtig maken. Geel en oranje zijn de kleuren van het seizoen.
Aarde - Organen - Meridianen - 24u klok
De Milt en de Maag behoren tot het Aarde element. 
In de 24u meridiaanklok beleeft de Maag haar piekmoment tussen 07u00-09u00, 
Je Milt is op haar hoogtepunt tussen 09u00-11u00.
Bij disbalans in de meridianen en/of organen kunnen de klachten toenemen tijdens zowel het piekmoment als tijdens het dalmoment.
De Milt
De Milt is het primair orgaan van de vertering en van belang voor de transformatie van voedingsstoffen in Chi. Belangrijke functies zijn transport en transformeren van lichaamssappen, de organen op de juiste plaats houden en het bloed in de bloedbanen houden. De milt si verbonden met onze intelligentie, abstract denkvermogen en logisch denken.

Herkennen van Milt disbalans:
 • moeite met vertering, opgeblazenheid, grillige stoelgang
 • overgewicht, overeten
 • pijnlijke menstruatie, langer bloedverlies, nadruppelen
 • drang naar zoetigheden
 • de neiging om te gaan liggen na de maaltijd
 • vermoeidheid tussen 9 en 11 uur (maximaal tijd van de milt rmeridiaan).
 • problemen met de aders en vochtopstapelingen
 • makkelijk blauwe plekken, spontane bloedneus
 • orgaanverzakking
 • vatbaar voor schimmelinfecties
 • Psychisch: onzekerheid, wantrouwen, piekeren, zorgelijkheid
De Maag
De maag is heel belangrijk voor de opbouw van postnatale chi via onze voeding. De maag ontvangt voedsel en kan als metafoor gezien worden voor de mogelijkheid om het leven te accepteren waarbij je het voedsel kan bezien als (levens)ervaringen. Zij die gemakkelijk een grote variëteit aan voedsel kunnen verteren hebben een groter vermogen om te genieten van het leven en zich aan te passen aan de vele verschillende ervaringen die ze opdoen. Zij die eerder een beperkte variëteit aan voedsel kunnen opnemen hebben eerder de tendens enggeestig te zijn en veel van wat het leven hen te bieden heeft af te wijzen. De dalende kracht van de Maag meridiaan zorgt voor gronding en stabiliteit. Bij een sterke maag is men emotioneel evenwichtig, gegrond, bij zwakke maag is er tendens tot zenuwachtigheid, zorgelijkheid.

Herkennen disbalans van de Maag:
 • sinusverstopping, slijmvorming
 • oprispingen, boeren, de hik, branderig maaggevoel
 • stinkende adem, bloedend en pijnlijk tandvlees
 • verstoorde eetlust, excessief eten
 • migraine/hoofdpijn aan de voorkant van het hoofd
 • vermoeide benen, zwakke spieren
 • Psychisch: piekeren, malende gedachten
Opgelet! Wie klachten ervaart of herkent zoals hierboven beschreven, blijft er best niet te lang mee doorlopen, zoek hulp of raadpleeg je huisarts. Shiatsu biedt  aanvullende ondersteuning en werkt preventief door het balanceren van de energie en het ontspannen van lichaam en geest.
NIEUWSBRIEF - SHIATSU ACADEMIE 
VERSTERK JE AARDE ELEMENT


vind de meest recente info op
www.shiatsu-academie.be
Contacteer ons via mail
info@shiatsu-academie.be

Je ontvangt deze nieuwsbrief door je contact met de Shiatsu Academie en/of met Dominique Respens
Stuur deze informatie gerust door naar mensen van wie je denkt dat zij interesse kunnen hebben
alvast bedankt

inschrijven voor de Nieuwsbrieven van de Shiatsu Academie - zo ontvang je deze in je mailbox

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.