Copy
PERSBERICHT 28.01.2020
View this email in your browser

DANS VAN DE TOEKOMST IN NEGEN STEDEN

Vanaf 20 maart reist het Moving Futures Festival met een gloednieuw programma langs negen steden in Nederland.
Voor deze zesde editie werden vijftien makers geselecteerd uit vijf dansproductiehuizen. In een steeds wisselend festival- en contextprogramma op maat, presenteren deze beginnende en aanstormende choreografen en bewezen talent hun nieuwste voorstelling aan een divers publiek.

Een uitgelezen kans voor deze makers hun werk in diverse theaters te presenteren. Voor het theater is deze festivalformule een kans om uitdagend, artistiek vooruitstrevend en vernieuwend werk van jonge makers te programmeren. Theater Rotterdam opent het festival met een drie-daags programma. 
 
Moving Futures is een initiatief van vijf talentontwikkelaars in de dans: Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, De Nieuwe Oost en Random Collision. 

MOVING FUTURES 2020
Reizend festival voor onbegrensde dans
20.03 - 13.06 in het theater 
Meer info op www.movingfutures.nl >>>

HOOP


Moving Futures selecteerde vijftien makers om met hun nieuwe voorstelling mee te reizen. Zij zijn net in première of gaan in première tijdens het festival en zijn gelieerd aan een van de dansproductiehuizen van Moving Futures.

Dit jaar is er extra aandacht voor Hoop en hoe makers daar een hedendaagse invulling aan geven.

“Hoop als onverwoestbaar menselijke waarde, onontbeerlijk om de toekomst überhaupt tegemoet te kunnen zien. Hoop niet als een passief en wellicht naïef vertrouwen, maar hoop als een actief en daadkrachtig koesteren van menselijke waarden en mogelijkheden, de hoop van een nieuwe generatie makers.” Heleen Volman, DansBrabant

In veel voorstellingen komt hoop terug in de vorm van een krachtige oproep: om te geloven in het lichaam (Annemijn Rijk), om te verenigen (Ruben Chi) of om een gebed voor vrijheid van de sociale beperkingen van geslacht, nationaliteit, kleur en religie (Keren Rosenberg). Dit oeroude thema krijgt een hedendaagse jas.


Meer info over de makers en hun voorstellingen >>>

IN PREMIERE: UPCOMING


De premières Cold Hawaii van Sigrid Stigsdatter Mathiassen en Loser van OSA+MUJIKA vormen het resultaat van een uitwisselingsproject tussen Dansateliers in Rotterdam en kunstencentrum Azkuna Zentroa in Bilbao (Spanje). Moving Futures opent in Rotterdam met een premièreprogramma.

Ook in Arnhem serveert Moving Futures twee premières op één avond. Urban dansmaker Ruben Chi verbindt met zijn muzikale dansreis in Moving Sounds én de Arnhemse Meisjes presenteren hun nieuwste voorstelling, over kracht, kwetsbaarheid en vrouw-zijn: Verlaten Vrouwen.
20.03, Theater Rotterdam: Premièreprogramma: Cold Hawaii / Loser >>>
26.03, Theater aan de Rijn: Premièreprogramma: Moving Sounds / Verlaten Vrouwen >>>

VAN STARTENDE NAAR ZELFSTANDIGE MAKER


De vijf talentontwikkelaars ondersteunen makers in de aanloop naar een zelfstandige praktijk. Sommige makers presenteren doorheen meerdere edities hun werk op het festival. Het festival is er voor startende makers als Andreas Hannes en Lois Alexander, voor bewezen talenten als Keren Rosenberg en Judith Clijsters tot associate artists als Joseph Simon. Vernieuwende makers van het eerste uur, zoals Fernando Belfiore, Arno Schuitemaker en Cecilia Moisio, hebben met het festival als springplank een zelfstandige positie gekregen in het Nederlandse dansveld. 
Vijftien makers en hun voorstellingen on tour >>>
Nieuwkomers 
Karel Tuytschaever (platform BARRY).Vanuit één mannelijk lichaam verkent hij met STRANGER verschillende denkbeelden over de man. – DansBrabant
Anton van der Sluis  Mind the Body is een speelse solovoorstelling over de scheiding en de verbinding tussen het hoofd en het lichaam. - De Nieuwe oost
Kim-Jomi Fischer en Marta Alstadsæter - As Much As It Is Worth Circus en dans in een duet waarin twee ongelijke lichamen zoeken naar balans. – Dansateliers
Ruben Chi  Vier urban dansers verenigen in Moving Sounds hun ritmes in een dynamische muzikale performance - De Nieuwe Oost.
Andreas Hannes  Winnaar Moving Forward traject en BNG bank dansprijs 2020 bouwt met Tremble voort op de praktijk van het ononderbroken huppelen. Met de originele muziek en mix van componist Rival Consoles.- Dansmakers Amsterdam

MEET, REFLECT, MOVE & GET INSPIRED

Met deze programma's laat de hedendaagse dans zich vanuit een andere invalshoek bekijken. Moving Futures exploreert de mogelijkheden de kijkervaring te verdiepen. Makers en publiek gaan - vooraf of na afloop - over de voorstelling, de thema's en inspiratiebronnen in gesprek. Zo ga je in Rotterdam na afloop van de première avond in gesprek met Sigrid Stigsdatter, de choreograaf van OSA+MUJIKA en met Marta en Kim. En er zijn diverse publieke warming ups met de makers waarbij actief kan worden mee gedanst, of Moving Classes met de makers, zoals bijvoorbeeld in Arnhem op 27 maart met de Arnhemse Meisjes. Het contextprogramma is essentieel voor de ontmoeting tussen stad en maker, tussen maker en publiek en tussen publiek onderling. Meer info >>>

Daarnaast zijn er diverse professional meetings en ateliers. In iedere stad organiseren we een inhoudelijk programma. Professionals en studenten uit het dansveld worden uitgenodigd voor een expertmeeting in de vorm van een symposium, workshop of masterclass. Moving Futures en academies, universiteiten, programmeurs of (inter)nationale netwerkorganisaties slaan de handen ineen. De eerstvolgende zijn in Rotterdam 20 en 21 maart, over Practicing Dramaturgy en in Arnhem 25 maart, over Lichaam en ruimte in samenwerking met NCPA (National Centre for Performing Arts) en de studierichting Genderstudies van de Radboud Universiteit.

TOUR MOVING FUTURES 2020


UPCOMING: 
Rotterdam 20–22 mrt, Theater Rotterdam
Arnhem 25–27 mrt, Stadstheater,Theater ad Rijn

Den Haag 23–25 apr, Theater KORZO
Utrecht 28–29 apr, Theater Kikker
Nijmegen 7–9 mei LUX Nijmegen
Tilburg 12–14 mei, Thtrs Tilburg,De Nwe Vorst
Groningen 16–17 mei, Grand Theatre
Breda 5–6 juni, Podium Bloos
Amsterdam 10–13 juni, Dansmakers Amsterdam, Theater Bellevue


Bekijk de agenda >>>


ONBEGRENSDE DANS


Moving Futures reist vanaf 20 maart 2020 langs negen steden en brengt vernieuwende dans in het theater bij jou in de buurt. Laat je verrassen door de betrokken, brutale en barrière-doorbrekende dansmakers en performers van nu. Zie hoe de toekomst hen beweegt en hoe zij de toekomst bewegen. In voorstellingen, pop-up performances, installaties, workshops, dansfilms en –feestjes beleef je dans vanuit alle perspectieven.

Moving Futures is een initiatief van vijf landelijke productiehuizen, die spraakmakend werk van getalenteerde choreografen bijeen brengen in één reizend festival voor hedendaagse dans.


Voor het volledige programma en tickets kijk op www.movingfutures.nl
----- Einde persbericht -----
Noot voor de redactie: Voor meer informatie, opvragen beeldmateriaal en/of interviewaanvragen kunt u contact opnemen met Ruth Verraes, info@movingfutures.nl. t: 0202159913


e: info@movingfutures.nl
www.movingfutures.nl


Follow us on Twitter: @MovingFutures
Follow us on Facebook: MovingFutures

Copyright © 2020 Moving Futures, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp