Copy
Nyhetsbrev från Skolmatsakademin.


Nyhetsbrev
 
mars 2020
 

Hälsning från verksamhetsledaren


Jag ser hos er idag ett självförtroende, trygghet med råvarorna, slipade argument gentemot eventuella invändningar från matgästerna och en stolthet över att laga god, näringsriktig och klimatsmart mat till era matgäster, samt därmed ge dem de allra bästa förutsättningarna för att orka skoldagen.
Läs hela Elsas krönika här.

Bli bäst på matfoto och sociala medier!


Matfoto inspirerar både oss själva och andra. Genom att lära oss att bemästra hantverket och dela bilderna med matgäster, målsmän och andra skolkök via social medier kan vi höja vårt anseende och får större förståelse för vårt arbete. Den 2 och 15 april arrangerar Skolmatsakademin webbinarier kring matfoto i offentliga kök och hur du lyckas på social medier. Läs mer om webbinarierna och anmäl dig här.

Gör din växtbaserade matlagning proteinrik och smakfull med våra enkla tips.


Genom att använda kokta bönor eller linser kan du öka mängden protein i dina vanliga såser, soppor och dressingar. Mixa bönor och tillsätt för en klimatsmart och näringsrik måltid. Vill du veta hur du sätter extra smak och fyllighet på dina vegetariska och mjölkfria rätter hittar du även goda tips här, ha gärna miso, noriblad, Bjäst och soja på lager.

Hallå där Jenny!


Jenny Isenborg Sultan är koststrateg på Södertälje kommun och ansvarig för den offentliga testbädden i EU-projektet MatLust. Hon är även kontaktperson för kommunens arbete med ”Diet for a green planet” – ett måltidskoncept som ska bidra till en hälsosam kosthållning som jorden kan producera på ett hållbart sätt. Läs intervjun som ger dig många bra tips för hållbara skolmåltider. >>

Fram med grönsakerna!

 
Nu serverar Skolmatsakademin en serie bordsryttare på temat säsongsanpassade grönsaker och rotfrukter. Serien har tagits fram inom ramen för Klimatklivet samt Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om, som är en kraftsamling för västsvenska aktörer som agerar för en attraktiv och hållbar framtid. Välj grönsak utifrån säsong.

Ta del av recepten från Det nordiska skafferiet i Skövde och Vänersborg!


Under sportloven i Västra götalandsregionen arrangerade Skolmatsakademin två utbildningsdagar på tema: Det nordiska skafferiet – växtbaserad matlagning med nordiska råvaror. Förutom att gå därifrån mätta och belåtna resulterade dagen i en hel del smakfulla recept värda att testa ute i våra skolkök. Läs kursledaren Daniéls presentation och ta del av recepten här.
kollage forskarforum

Välkommen till Forskningsforum kring framtidens mat!


Hur kan blå proteiner som sill och alger bli mer vanligt? Vad handlar forskningen inom sustainable nutrition om? Hur och när kan tallriken fyllas med 3D-printad mat? Den 28 april arrangeras ett spännande seminarium kring hur den offentliga måltiden kommer att se ut i framtiden. Seminariet arrangeras av Måltid Sverige tillsammans med Chamers, RISE, Örebro Universitet och Göteborgs universitet. Läs mer och anmäl dig här

Skolmaterialet ”Hållbart såklart” är serverat!

Konsumentverket lanserar nu ”Hållbart såklart” – utbildningsmaterialet som innehåller sex fristående filmavsnitt, 24 färdiga lektioner och sex digitala quiz om hållbar konsumtion, konsumenträttigheter och privatekonomi. Materialet riktar sig till elever i årskurs 7-9, men kan med fördel användas i andra årskurser. Ta del av materialet och tipsa läraren i konsumentkunskap om material som du hittar här.

White Guide Junior – anmäl er senast 1 april!

 
White Guide Junior är tävlingen som ska bidra till att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin genom att premiera goda exempel. Vissa av tävlingskategorierna är fortfarande öppna för anmälan. Läs mer och anmäl er för att vara med och tävla!
Logo Skolmatsakademin
www.vgregion.se/skolmatsakademin
Skolmatsakademin och GDPR
Skolmatsakademins nyhetsbrev skickas ut via nyhetsbrevtjänsten MailChimp. Det är även hos MailChimp din mailadress är sparad som prenumerant. MailChimp följer lagen i enlighet med GDPR och med enda syfte att skicka ut nyhetsbrev till dig från Skolmatsakademin. 
Läs mer om deras hantering av dina personuppgifter via deras integritetspolicy samt deras villkor.
Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
RISE och Västra Götalandsregionen logos
Skolmatsakademins nyhetsbrev 2020
Avregistrera mig   |  Prenumerera


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Skolmatsakademin · Västra Götalandsregionen · Västra Götaland 40226 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp