Copy
November 2018
Lees deze nieuwsbrief online
Dag <<First Name>>

Via onze extra nieuwsbrief vernam je al dat de Shiatsu Academie meedoet aan de Warmste Week. Met Shiatsu for Life zetten we ons in voor de realisatie van een ontspanningsruimte met SENSEO bad voor jongeren met (neuro)motorische en andere beperkingen in Dominiek Savio. We bieden ontspannende Shiatsu sessies aan van 45' voor een kleine bijdrage van 20 euro. Wil jij ook meedoen aan deze Warmste week actie, boek dan een Shiatsu for Life sessie.  NU INSCHRIJVEN

Lees verder in deze nieuwsbrief het 2e deel over het Metaal element. Ontdek ook nog welke opleidingen er weldra van start gaan zoals, de Chi Nei Tsang Basiscursus in samenwerking met het OWC Antwerpen en de Chi Nei Tsang Vervolgcursus in de Shiatsu Academie te Marke.

Vanaf 6 nov begint er ook weer een reeks Meridiaan chi Kung lessen en op 7 nov is er een oefenavond voor de studenten Shiatsu en Chi Nei Tsang.

Het is ook weer mogelijk om kennis te maken met de kracht en eenvoud van Shiatsu via de Basiscursus die start op maandag 26 november. Je leert er een volledige lichaamsbehandeling met een heel ontspannend effect. Lees zeker verder de nieuwsbrief en ontdek de unieke kortingscode waardoor je kan genieten van 20 euro korting op de cursusbijdrage.


Lees nog even verder, heb je vragen, neem gerust contact met ons.
Hartelijke groetjes
Dominique
HET METAAL ELEMENT (deel 2)
Metaal - Seizoen - Levensfase
Metaal - Herfst is het overgangsfase die ons na de zomer meeneemt naar het meest yinne seizoen van het jaar, de winter met een maximale terugkeer van de energie naar binnen. In de grote levenscyclus van de mens komt Metaal overeen met de periode van 45-60 jaar. 
Vrouwen bereiken in deze fase de overgang en ook bij de mannen neemt de jang kracht af, al is dit proces voor hen vaak geleidelijker dan de abrupte val van de vrouwelijke hormonen na de menopauze (= laatste menstruatie).
De herfst is een fase van afscheid nemen en snoeien en het verwelkomen van een nieuw levensritme en interne ruimte. Voor de ene brengt dit verdriet en spijt over het verlies, teleurstelling over tegenslagen, anderen zijn dan net tevreden en genieten van de vrije ruimte (kinderen het huis uit, overschakelen naar 4/5 werkuren, ...) en van wat ze al gerealiseerd hebben in hun leven.
Metaal - Organen - Meridianen - 24u klok
De Longen en Dikke darm zijn verbonden met Metaal. In de 24u meridiaanklok beleven je longen hun piekmoment tussen 03u00-05u00, wakker worden op dit moment in de vroege ochtend kan ten gevolge zijn van een disbalans in je Long energie.
Je Dikke Darm is op haar hoogtepunt tussen 05u00-07u00, wat volgens de oude Chinezen het ideale moment is om naar het toilet te gaan. Bij disbalans in de organen kunnen de klachten toenemen tijdens zowel het piekmoment als tijdens het dalmoment.
De Long Meridiaan
De Longen zijn onze primaire bron van postnatale energie via de ademhaling en zijn eveneens van belang voor het zuiveren van het lichaam. Zij spelen een belangrijke rol voor je afweersysteem en helpen je te beschermen tegen invloeden van buitenaf (virussen, perverse energieën zoals koude, hitte, wind, droogte, ...). Verkoudheden of griep zijn vaak signalen van verminderde weerstand en een nood aan rust. Ook de kwaliteit van onze huid wordt bepaald door de longen, bij verzwakking zien we droge huid, kloven, droge lippen, eczeem optreden.
Andere tekenen van disbalans van de long chi zijn vermoeidheid, bleke gelaatskleur, kortademigheid, hoesten, zwakke stem (heesheid), ook de neiging tot zwaarmoedigheid, verdriet, zelfbeklag, spreken met klagelijke stem.
De Dikke Darm Meridiaan
De Dikke Darm is de jange meridiaan verbonden met het Metaal en helpt de longen met eliminatie en zuivering. De longen doen dat via de ademhaling op fijnstoffelijk niveau, de dikke darm doet dat via de stoelgang op grof stoffelijk niveau. Het betreft hier het afvoeren van wat niet langer meer nodig is en dit zowel op fysiek als op emotioneel mentaal niveau. De dikke darm ondersteunt de long in haar afweerfunctie en helpt ook bij het verspreiden en verdelen van de energie over het hele lichaam.
Een verstoorde darmfunctie toont zich vaak via constipatie en/of diarree. Ook het voorkomen van puisten en acne kunnen wijzen op disbalans van de Dikke Darm die de afvalstoffen onvoldoende kan elimineren. 
Opgelet! Wie klachten ervaart of herkent zoals hierboven beschreven, blijft er best niet te lang mee doorlopen, zoek hulp of raadpleeg je huisarts. Shiatsu biedt  aanvullende ondersteuning en werkt preventief door het balanceren van de energie en het ontspannen van lichaam en geest.
Tips om je Metaal te versterken

Verzorg je ademhaling: de neus is de poort naar de Longen en Metaal. Rustige ademhaling via de neus. Doe het sissende longgeluid (Ssssssss) dit brengt je meer ontspanning en ruimte in de longen en helpt ook om emoties en gedachten te kalmeren.
 
Gezonde basisvoeding: eet volle, ongeraffineerdere granen, volle rijst. Voeg wat meer scherpe smaken toe zoals gember, radijs, daikon, mieriekswortel, wasabi, mosterd, rauwe fijn gesneden ui. Eet ook meer witte groenten zoals rapen, daikon, pastinaak, bloemkool, kliswortel, knolselder. Vermijd geraffineerde suikers en zuivel, zeker als je last hebt van verslijming. Goed kauwen is essentieel!
 
Loslaten en opruimen: naast een gezonde stoelgang is ook opruimen van je spullen heel deugdzaam. Durf eens kritisch te kijken naar alles wat je verzameld hebt en wat daarvan weg kan. Een opgeruimde kamer/huis brengt meer ruimte, lichtheid, rust. Opruimen van spullen is ook opruimen en verhelderen van je geest.
 
Zelfbehandeling: dagelijks kloppen en masseren van Long en Dikke Darm meridiaan. De huid stimuleren met een droge wat ruwe handdoek. Masseren van Longpunt 1 en Dikke Darm 4 (behalve bij zwangerschap). Masseren in je buik langsheen het traject van je dikke darm.
 
Oefeningen: alle vormen van oefeningen waarbij je heel goed let op je ademhaling zijn deugdzaam. Je kan ook de specifieke Long en Dikke Darm meridiaanstrekking doen (zie foto hieronder of bekijk deze video) of de Meridiaan Chi Kung oefening >> video. Ook gewoon wandelen in de natuur is heel heilzaam voor je ademhaling en het stimuleert tegelijkertijd de transit in je dikke darm.
PROGRAMMA SHIATSU ACADEMIE
November 2018
December 2018
Januari 2019
Februari 2019
Uitgebreider overzicht vind je op de agenda van de website, daar kan je per maand het aanbod zien van al onze activiteiten. Vooraf inschrijven is noodzakelijk, dat doe je via het bijhorende inschrijvingsformulier op de website.
** De Shiatsu Academie is geregistreerd dienstverlener van de KMO-portefeuille. Zelfstandige ondernemers, gevestigd in Vlaanderen, kunnen gebruik maken van deze subsidie bij de Shiatsu opleidingen en nascholingen. Lees meer hierover http://www.shiatsu-academie.be/kmoportefeuille.html 
SHIATSU OPLEIDING
GRATIS SHIATSU LES
Maandag 5 nov 19u30-22u
Maak kennis met shiatsu en onze opleidingen. Leer enkele eenvoudige shiatsu technieken, stukje zelfbehandeling en relax yoga.
Vooraf inschrijven is noodzakelijk
>> Inschrijven
SHIATSU BASISCURSUS
Maandag 26 nov 3+10+17 dec 9u-16u
Leer een volledige shiatsu basisbehandeling - open voor iedereen zonder voorkennis
>> Inschrijven 
(vul bij opmerkingen code VIP1111 in en geniet van 20 euro korting - geldig tot 11/11/2018)
Oefenavond Shiatsu en Chi Nei Tsang
Woensdag 7 nov van 19u30-22u
Open voor zij die minimaal de Shiatsu of CNT Basiscursus hebben gevolgd in de Shiatsu Academie
Vooraf inschrijven is noodzakelijk via mail naar dominique.respens@gmail.com 
CHI NEI TSANG OPLEIDING
Chi Nei Tsang Basiscursus
2+3+4 nov 2018 OWC Antwerpen
In de basiscursus leer je werken op de darmen, openen, vitaliseren en ontgiften van de buik.
meer info: https://owc.be/alle-cursussen/chi-nei-tsang-basiscursus-1942
Inschrijven rechtstreeks bij OWC Antwerpen
Chi Nei Tsang Vervolgcursus
24+25 nov - 8+9 dec - 12+13 jan
In deze cursus gaan we verder met het behandelen van alle buikorganen.
Open voor zij die reeds de Chi Nei Tsang Basiscursus hebben gevolgd
MEER INFO -  INSCHRIJVEN
BEWEGINGSLESSEN
MERIDIAAN CHI KUNG
Open les op dinsdag 6 nov 19u (12 euro)
Reeks van 6 lessen 19u (70 euro)
TAOYIN YOGA
Open les op dinsdag 6 nov 20u15 (12 euro)
Reeks van 6 lessen 20u15 (70 euro)
TAOYIN YOGA - PSOAS WORKSHOP 2+3 feb 2019
met Hilde Broeckhove
MEER INFO
NIEUWSBRIEF - SHIATSU ACADEMIE
November 2018

vind de meest recente info op www.shiatsu-academie.be
Contacteer ons via mail info@shiatsu-academie.be

Je ontvangt deze nieuwsbrief door je contact met de Shiatsu Academie en/of met Dominique Respens
Stuur deze informatie gerust door naar mensen van wie je denkt dat zij interesse kunnen hebben
alvast bedankt

inschrijven voor de Nieuwsbrieven van de Shiatsu Academie - zo ontvang je deze in je mailbox


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Shiatsu Academie · Rodenburgplein · 25 · Marke 8510 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp