Copy


De Externe Dienstverlening en het Autisme Steunpunt zijn onderdeel van Stichting Speciaal Onderwijs & Expertisecentra (SSOE)

NWSBRF 12 06/2019

Wij ondersteunen en begeleiden leerlingen en bieden advies en professionalisering aan leerkrachten, docenten, intern begeleiders, mentoren, zorgcoördinatoren, schoolteams, directies en schoolbesturen. Onze aandachtsgebieden zijn: leerachterstand, gedragsproblematiek, communicatie, autisme en onderwijs, lichamelijke en motorische beperkingen. 

De laatste nieuwsbrief van dit schooljaar

Deze keer een nieuwsbrief van het Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant én de Externe Dienstverlening samen. De laatste weken voor de zomervakantie. Een tijd van terugblikken en vooruitkijken, evalueren, successen vieren en kritisch kijken naar de dingen die we kunnen verbeteren met elkaar. We kijken vooruit naar het nieuwe schooljaar. 

Deskundigheidsbevordering inplannen is belangrijk voor iedereen die in het onderwijs werkzaam is, zowel als individu als op teamniveau. In deze nieuwsbrief vindt u veel van het aanbod voor komend schooljaar. Maatwerk is mogelijk. U kunt onze specialisten inzetten tijdens studiedagen op uw school of binnen uw bestuur. Wij zijn beschikbaar voor o.a. ondersteuning op het gebied van gedrag, motoriek, lichamelijke beperking, autisme, communicatie of leerachterstand. Vraag ons naar de mogelijkheden. Door vóór de zomervakantie afspraken te maken, kunnen wij u na de zomervakantie ondersteunen tegen ons lagere tarief.

Hartelijk dank voor de goede samenwerking en het geschonken vertrouwen in het bijna afgeronde schooljaar. Een heel fijne en ontspannen zomervakantie toegewenst. Graag tot ziens!Nieuw! Training Numicon Brede Basis

Numicon is een rekenmethode die kinderen spelenderwijs meeneemt van het ‘ordenen' naar het ‘leren rekenen’. Deze rekenmethode verhoogt de prestaties van kinderen op alle rekenwiskundige onderdelen. Wij zijn officieel Numicontrainer voor Nederland en België en verzorgen al een aantal jaren trainingen in het po en so aan leerkrachten, intern begeleiders, leerlingbegeleiders en remedial teachers.

De Numicontrainingen zijn komend schooljaar zowel in Helmond als in Zwolle. We bieden ook (Incompany) trainingen op locatie aan.  

Training Numicon Brede Basis inclusief Nederlandse handleiding 
Numicon Brede Basis is een op onderzoek gebaseerde methode met een programma bestaand uit multi-sensorische leeractiviteiten. Met deze methode streven we er naar het begrip en plezier van kinderen in de rekenwiskunde te faciliteren. Dit gebeurt door gebruik te maken van gestructureerd beeld dat aansluit bij het sterke gevoel dat kinderen hebben voor patronen. Gestructureerde beelden geven duidelijkheid en voorspelbaarheid.

Klik hier voor meer informatie over de training Numicon Brede Basis

Numicontrainingen de komende periode
- 11 september: Kennismaken met Numicon
- 18 september: Numicon voor peuters en kleuters Zwolle
- 25 september: Numicon Brede Basis
- 30 oktober: Verder met Numicon 
- 6 november: Verder met Numicon Zwolle
- 13 november 2019: Numicon Brede Basis Zwolle
- 20 november: Numicon voor SBO- en ZML-leerlingen

Aanmelden of meer informatie? Ga naar www.numicon.nl.

Uitnodiging informatiemiddag DCD

"Kinderen met DCD op school en in de klas"
Kinderen met Developmental Coordination Disorder (DCD) hebben moeite met het coördineren van hun bewegingen en het aanleren van (motorische) activiteiten, zoals schrijven, knutselen, jas aantrekken, rennen, gymmen en het vertellen van een verhaal.  Ze worden vaak omschreven als ‘onhandig’.

DCD gaat meer dan gemiddeld gepaard met andere problemen waaronder leerproblemen, aandachtsproblemen en een laag zelfbeeld.

Hierbij nodigen we je uit voor een gratis informatie-
middag op maandag 23 september van 16.00-18.00 uur bij Revalidatiecentrum Blixembosch in Eindhoven.

Klik hier voor meer informatie


De middag is zeer interessant voor intern begeleiders en leerkrachten die graag meer informatie willen over DCD en/of in hun dagelijks werk te maken hebben met kinderen met DCD. 

Aanbod Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant 2019-2020

Dit schooljaar hebben we ons weer ingezet voor allerlei vragen rondom autisme en onderwijs:
  • zo hebben we 43 consultaties gedaan in alle vormen van onderwijs (po,vo, sbo, so en vso);
  • ook konden we 23 keer het Autisme Belevings Circuit geven voor scholen, maar ook voor zorginstellingen en gemeenten;
  • daarnaast waren er begeleidings-, coachings- en beeldvormingstrajecten; 
  • en hebben we veel studiemiddagen, workshops en lezingen verzorgd op scholen. Deze waren druk bezocht!
Ons aanbod voor komend schooljaar is op onze website te vinden. Een deel ingepland, zodat mensen zich individueel in kunnen schrijven en een groot deel op aanvraag. Maatwerk is altijd bespreekbaar.
 
Dus staat er iets bij waar je interesse voor hebt, neem contact met ons op. Dan maken we afspraken om de betreffende lezing, workshop of training op je eigen locatie te geven.

Inschrijven voor de nieuwsbrief van het Autisme Steunpunt kan ook via de website. 
 

Ook met autisme genieten van attractieparken en musea met de Autipas

De vakantie komt eraan, tijd om gezellig eropuit te gaan met het gezin. Toch is dat niet voor alle gezinnen en personen met autisme vanzelfsprekend. De drukte en wachtrijen bij deze attracties kan voor veel spanning en daardoor minder plezier zorgen. Daarom is er de mogelijkheid om bij de NVA een Autipas aan te vragen. Met deze pas, en soms een aanvullende doktersverklaring, is er vaker de mogelijkheid voor korting voor een begeleider, omzeilen van de wachtrijen en meer begrip voor specifieke behoeften. De pas is online aan te vragen. 

In de Autipas staat persoonlijke informatie over de betreffende persoon. Dit kan van belang zijn als iemand met autisme in het openbaar in de problemen komt, hulp nodig heeft of uitleg wil geven over wat hij/zij nodig heeft.

Ervaringsverhaal
'Zo stond ik laatst op een station waar de trein niet verder kon. Een jonge vrouw raakte in paniek en hield haar Autipas omhoog. Voor mij een signaal om aan haar te vragen wat ze nodig had. Ze gaf aan dat ze niet wist wat te doen, omdat het anders liep dan ze had verwacht. Samen bedachten we dat ze haar moeder kon bellen. De moeder gaf aan hoe ze het beste kon handelen en zo vervolgde ze haar weg. Door het omhooghouden van de Autipas kon haar omgeving snel en adequaat handelen. Een mooi hulpmiddel!'
 
Heb je een vraag of wil je reageren?
Dat kan snel en gemakkelijk via het digitaal loket.

(www.externedienstverlening.nl)
Externe Dienstverlening
Venetiëstraat 43
5632 RM Eindhoven 
088 214 01 00 
info@externedienstverlening.nl
Delen
Delen
Doorsturen
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief