Copy
Externe Dienstverlening is een onderdeel van Stichting Speciaal Onderwijs & Expertisecentra (SSOE)

NWSBRF 12 09/2019

Wij ondersteunen en begeleiden leerlingen en bieden advies en professionalisering aan leerkrachten, docenten, intern begeleiders, mentoren, zorgcoördinatoren, schoolteams, directies en schoolbesturen. Onze aandachtsgebieden zijn: leerachterstand, gedragsproblematiek, communicatie, autisme en onderwijs, lichamelijke en motorische beperkingen. 


Nieuw in Nederland en België; Nederlandstalige handleiding 'Numicon Brede Basis'

Directeur basisschool 't Busseltje in Eersel neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Numicon is een uniek rekenprogramma dat kinderen van 3 tot 6 jaar spelenderwijs meeneemt naar het leren rekenen. Oxford University Press® heeft aan Stichting Speciaal Onderwijs & Expertisecentra (SSOE) de licentie verleend voor het uitgeven van de Nederlandstalige handleiding ‘Numicon Brede Basis’. Met deze handleiding kunnen leerkrachten een stevig fundament leggen voor een goede rekenwiskundige ontwikkeling bij jonge kinderen in zowel basis- als speciaal onderwijs.

Deze week is het eerste exemplaar officieel uitgereikt in groep 1 en 2 van basisschool ’t Busseltje in Eersel aan directeur Sanne Roumen. Sanne: ‘We werken nu drie jaar met de methode Numicon. De methode is laagdrempelig en geeft aan wat onze leerlingen in de onderbouw nodig hebben om te komen tot een goede rekenwiskundige ontwikkeling. Ons team is daarom erg gelukkig met de vertaling, zodat we nóg meer uit onze rekenlessen kunnen halen. Wij zien de bijzondere mogelijkheden die deze methode Numicon biedt.’De handleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte waarin de rekenwiskundige basisbegrippen worden beschreven waar kinderen in de onderbouw aan werken. Ook wordt uitgebreid beschreven hoe de methodiek in de lessen ingepast kan worden.  

Het logistieke gedeelte van de webshop, het inpakken en verzenden van de handleiding en Numiconmaterialen, wordt verzorgd door leerlingen met een beperking tijdens hun interne stage op school.
 
De Nederlandstalige handleiding en de Numiconmaterialen zijn te bestellen via webshop.ssoe.nl

Trainingen Numicon de komende periode
- 18 september: Numicon voor peuters en kleuters (Zwolle)
- 25 september: Numicon Brede Basis
- 30 oktober: Verder met Numicon
- 6 november: Verder met Numicon (Zwolle)
- 13 november: Numicon Brede Basis (Zwolle)
- 20 november: Numicon voor SBO- en ZML-leerlingen

Ook incompany mogelijk
Steeds meer teams kiezen voor een Incompany training, zowel in het basisonderwijs, sbo als so. De training wordt dan op locatie gegeven. Het grote voordeel van deze keuze is dat het hele team meegenomen wordt in het werken met Numicon.

Nieuw! Workshop sensorische informatieverwerking

In het onderwijs is steeds meer aandacht voor leerlingen met bijzonderheden in de sensorische informatieverwerking. Denk aan leerlingen die last hebben van omgevingsgeluiden of die niet stil kunnen zitten of snel afgeleid zijn. Hiervoor is een nieuwe workshop ontwikkeld die wij op locatie aan kunnen bieden. 
 
Tijdens deze workshop ga je met je collega’s actief aan de slag met het onderwerp ‘sensorische informatie-
verwerking’. Je leert welke basisbegrippen hierbij horen, hoe de sensorische informatieverwerking in kaart gebracht kan worden en wat dit betekent voor je handelen in de klas. Het is een actieve bijeenkomst waarbij zelf doen en ervaren een belangrijke plaats innemen. 

 


Weer terug naar school: een stap naar herstel

  • 'Julia heeft ‘gewoon’ de griep gehad, maar houdt al maanden ernstige vermoeidheidsklachten.'
  • 'Esther is heel vaak thuis met buikpijnklachten en heeft geen idee waar die vandaan komen.'
  • 'Bas houdt het op school maar een paar uur uit, dan wordt zijn chronische hoofdpijn zo erg dat hij naar huis moet.'
Herkent u een van deze leerlingen bij u in de klas of op school, waarbij schoolverzuim ernstige vormen aanneemt? 

Lichamelijke klachten kunnen op vele verschillende manieren ontstaan, zowel acuut als geleidelijk. Als het goed gaat, nemen de klachten na verloop van tijd vanzelf af. Bij bovenstaande leerlingen zijn de klachten tegen de verwachting in niet over gegaan. Er is sprake van een verstoord herstelproces. De term die voor dit klachtenbeeld gebruikt wordt is SOLK: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Het betreffen lichamelijke klachten die langer dan enkele weken duren en waarbij na adequaat medisch onderzoek geen somatische aandoening wordt gevonden die de klacht voldoende verklaart. 

Bij onze Externe Dienstverlening nemen de aanvragen voor het ambulant begeleiden van deze leerlingen toe. Daarom zorgen wij er voor dat onze expertise up to date blijft. In deze nieuwsbrief aandacht voor de laatste ontwikkelingen en datgene waarmee wij u van dienst kunnen zijn in de begeleiding van deze leerlingen.
 

Aankomende activiteiten vanuit het Autisme Steunpunt

Medio oktober verschijnt de nieuwsbrief van het Autisme Steunpunt. Om te voorkomen dat belangstellenden de data van activiteiten die zeer binnenkort plaatsvinden missen, hieronder een overzicht.
 
01-10: Autisme Belevings Circuit (ABC) in de avond
21-10: Lezing Autisme en de overgang van po naar vo
02-12: Lezing Autisme en prikkelverwerking

Kijk voor het volledige overzicht in de agenda op de website. Al deze geplande activiteiten kunnen we ook incompany en op maat verzorgen.
Op onze website kunt u zien welke ondersteuning wij nog meer bieden.

Inschrijven voor de nieuwsbrief van het Autisme Steunpunt kan ook via deze website. 
 
Heb je een vraag of wil je reageren?
Dat kan snel en gemakkelijk via het digitaal loket.

(www.externedienstverlening.nl)
Externe Dienstverlening
Venetiëstraat 43
5632 RM Eindhoven 
088 214 01 00 
info@externedienstverlening.nl
Delen
Delen
Doorsturen
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief