nieuwsbrief — oktober 2017
bekijk deze mail in je browser

dag van de stilte  jaarcampagne


De jaarcampagne die vertragen, verstillen en kwaliteitsvolle aandacht maatschappelijk aan de orde stelt, bereikt binnenkort opnieuw een hoogtepunt. Op diverse plekken in Vlaanderen, Brussel en Nederland organiseren tal van organisaties sensibiliserende activiteiten. Meer hierover met een groeiend aanbod van initiatieven vind je op www.dagvandestilte.be. Denk eraan om als organisator ook hier je activiteit bekend te maken. We kijken er naar uit om je op één van deze activiteiten te ontmoeten.

waar? overal te lande (Vlaanderen/Brussel & Nederland) | wanneer? hoogtepunt op zondag 29 oktober | meer info? klik hier

alain corbin over stilte  lezing


Op zondag 29 oktober - in het kader van de dag van de stilte - komt de Franse historicus Alain Corbin naar België. In zijn succesvolle boek 'Histoire du silence. De la renaissance à nos jours' (2016) brengt hij een wel erg bijzondere geschiedenis: die van de stilte in al zijn aspecten - intimiteit, discipline, tragiek. Tegelijk is het een uitnodiging tot introspectie in deze gemediatiseerde tijd waarin stilte onder druk staat. Stilte kan ons inspireren tot grootse daden, kunstwerken en filosofieën. Een aanrader!

waar? Flagey (Studio 4), Brussel | wanneer? zondag 29 oktober om 11u | meer info & ticket(s)? klik hier

waerbeke cahier 5  vers van de pers


Echte verandering vertrekt vanuit stilte, niet vanuit de processen die naar verstilling voeren. — Waerbeke stelt temidden van alle drukte en hectiek de unieke waarde van verstilling maatschappelijk aan de orde – los van theorieën, overtuigingen, confessies, religies of levensbeschouwingen.
Deze bloemlezing markeert de afronding van een intense periode van pionieren. Dit is het eerste Waerbeke Cahier na haar officiële erkenning als sociaal-culturele beweging in 2011. Het bundelt een aantal teksten die sindsdien binnen de werking van Waerbeke tot stand kwamen. Vaak vanuit de luwte, soms vanop het voorplan, brengen de auteurs met eigen motivatie en deskundigheid stilte mee in beweging. Daarmee geven zij uitdrukking aan het fundament waarop Waerbeke de komende jaren verder wil bouwen: met haalbare interventies stilte als bron van leefkwaliteit helpen aanboren in zoveel mogelijk contexten voor zoveel mogelijk mensen. Met bijdragen van o.a.: Kristien Bonneure, Edel Maex, Matthijs Schouten, Francis Smets, Danny Wildemeersch en Tim Parks.

meteen bestellen? klik hier

stilte op stuivenberg   nieuw kleinood


Waerbeke en het Libbrechtgenootschap nodigen je van harte uit op een unieke evocatie naar aanleiding van de laatste tekst die filosoof Ulrich Libbrecht kort voor zijn overlijden schreef. In een gesprek met enkele medewerkers van Waerbeke getuigde Ulrich Libbrecht van een diepe persoonlijke herkenning van stilte als dragende en creatieve kracht. Deze memorabele ontmoeting was voor hem aanleiding tot het neerschrijven van enkele beschouwingen over stilte die we kunnen lezen als een soort geestelijk testament. De tekst verschijnt nu als Waerbeke-Kleinood 2.

“Wat ik moet uitschakelen om de echte stilte te horen is
het denken, want dit laatste reduceert de grond van de ervaring tot
 een verwoorde logica die de werkelijkheid verdringt en deze omzet
in een beeld over de werkelijkheid.” 

— Ulrich Libbrecht

uitnodiging? klik hier | waar? Stuivenberg 5, Wortegem-Petegem | wanneer? zaterdag 11 november (vanaf 15u) | inschrijven: info@waerbeke.be

waerbeke conferentie 2017  terugblik

Beklijvend. Verrijkend. Verdiepend. Verbindend. Inspirerend. Heb genoten van een prachtig programma. Stevige inhoud in de voormiddag, tijdens de middag het netwerken, in de namiddag meer aandacht voor de praktische toepassing. Ik denk dat het al wie erbij was deugd heeft gedaan en gestimuleerd voor verdere initiatieven. Heel blij dat ik erbij kon zijn...
Met de vele positieve reacties die we ontvingen na de jongste Waerbeke Conferentie mogen we spreken van een geslaagd opzet voor bijna 200 ingeschrevenen. Van harte dank aan al wie deze dag mee mogelijk maakte. Van fotograaf & visual storyteller Hans Stockmans ontvingen we een prachtig beeldverslag. Een gedeeltelijke audioweergave zal later dit jaar te beluisteren zijn via de eventsite.
 
terugblik met beeldverslag? klik hier
 

steven vrancken  stilte niet sexy?

Op de Waerbeke Conferentie in Antwerpen was er ook het opgemerkte optreden van muzikant & componist Steven Vrancken die tussen de gesprekken door subtiele intermezzo’s ten gehore bracht, met piano en stem. Tijdens het laatste panelgesprek ging het op een bepaald moment over de grote uitdaging en moeilijkheid om stilte meer onder de aandacht van de media te brengen. Iemand gaf aan dat stilte niet kan opboksen tegen het dagdagelijkse mediageweld dat wél in de kijker en op de voorpagina’s komt. “Stilte is niet sexy”, klonk het met ieders instemming. Naar aanleiding hiervan poste Steven een kleine reflectie op zijn blogsite. Interessant ook om nader kennis te maken met het werk van dit bijzonder talent via Voice Yoga.
 
verder lezen? klik hier

in pursuit of silence  belgisch fragment


In oktober 2013 reisden de makers van de documentaire In Pursuit of Silence naar België om kennis te maken met het werk van Waerbeke. Zo klinkt het in hun recente wereldwijde nieuwsbrief Notes on Silence: "A social-cultural movement looking to integrate silence into all areas of society. There is no other group like it in the world that we are aware of. We’re big fans. Here’s a scene we shot with Waerbeke that despite all our best efforts could not fit into the film." Ondertussen is de film ook beschikbaar op dvd.

waerbeke clip bekijken? klik hier (paswoord: waerbeke) | dvd bestellen? klik hier

column  katharina mullen • altijd verlof?


Nu de verlofperiode voor de meesten van ons achter de rug is, verschijnen in de bladen talloze tips voor het verlengen van ons vakantiegevoel of het vermijden van ‘vakantie-blues’. IDEWE, een dienst voor preventie en bescherming op het werk besluit uit haar onderzoek dat acht op de tien werknemers bij het hervatten van het werk last hebben van ‘vakantie-blues’. Haar advies luidt: langzaam beginnen, bewust nagenieten en vakantieverhalen uitwisselen met collega’s. Daarmee blijft de vakantie-mind-set behouden bij de overgang naar het werk. In haar column gaat trainer & coach Katharina Mullen dieper in op het onderhouden van kwaliteitsvolle aandacht.

meer waerbeke-columnsklik hier
 
copyright © 2017 Waerbeke vzw, alle rechten voorbehouden

contact:

WAERBEKE vzw
Waarbekeplein 19
B - 9506 Waarbeke (Geraardsbergen)
tel: +32 (0)54 24 57 54
info[at]waerbeke.be

meld mij af van deze mailinglijst   

Email Marketing Powered by Mailchimp