Beste ondernemer,

We bevinden ons in de derde week van de Coronacrisis. Afgelopen week werd bekend dat de maatregelen tot 28 april zullen worden verlengd. Ik spreek velen van u en realiseer mij dat het hele moeilijke tijden zijn.

In onze vorige nieuwsbrief bracht ik u op de hoogte van het gemeentelijk pakket aan maatregelen. Deze tweede nieuwsbrief heeft bijna de lengte van een krant gekregen, omdat ik u niets wil onthouden. Zo zit deze nieuwsbrief vol inspirerende verhalen en mooie initiatieven en geef ik u als laatste graag een update over de ToZo, NOW en andere belastingmaatregelen. 

Ik zie dat iedereen hard aan de slag is, en dat zullen wij ook blijven doen. Mocht er behoefte zijn aan een persoonlijk gesprek, laat het me vooral weten!

 
Friso Douwstra, wethouder Economie
Samen wekelijks overleg

Iedere week is er een telefonisch overleg tussen de gemeente Leeuwarden en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. Hier houden we elkaar op de hoogte, praten we over hoe we kunnen samenwerken, elkaar kunnen helpen en van elkaar kunnen leren. Ook deze nieuwsbrief is tot stand gekomen dankzij al deze partijen.

Heeft u vragen, opmerkingen, ideeën of zijn er knelpunten?
Laat dit weten aan uw eigen vereniging of de Federatie058. Zij kunnen uw vragen of opmerkingen kenbaar maken tijdens het wekelijkse overleg.
Ondernemen in crisistijd
Inspirerende verhalen en mooie initiatieven

 
Om lokale ondernemers in Leeuwarden te helpen in deze moeilijke en spannend tijd, wordt er op zeer korte termijn een online stadsplatform gerealiseerd. Een samenwerking van Stichting Binnenstadsmanagement Leeuwarden, Deo Volente Research en Welkom in Leeuwarden.

Het platform heeft als doel om winkels en horecagelegenheden in Leeuwarden in contact te brengen met de inwoners van de stad en omliggende dorpen. Alle informatie wordt straks overzichtelijk weergeven op één website: www.winkelsleeuwarden.nl. Hierbij kunt u denken aan algemene informatie over de onderneming, actuele openingstijden, afhaal- en bezorgmogelijkheden en (kortings)acties. Ook kunt u als ondernemer een persoonlijke verhaal toevoegen. Het mag dan wel crisis zijn, in deze tijd tonen veel ondernemers zich creatief! Zo werken veel ondernemers bijvoorbeeld met speciale aanbiedingen. Dit is straks allemaal terug te vinden op het nieuwe stadsplatform wat naar verwachting rond 10 april online zal gaan.

Wilt u hier ook aan meewerken? Stuur een e-mail naar info@welkominleeuwarden.nl voor meer informatie, vragen of opmerkingen.
Achter de schermen werd er op Bedrijventerrein de Hemrik al hard aan gewerkt, maar door de Corona crisis is het online platform ‘Parksharing’ nu vervroegd gelanceerd. Op dit online platform kunnen ondernemers zowel vraag als aanbod delen met collega bedrijven op het bedrijventerrein.

"Juist in deze tijden wordt het belang van (lokaal) samenwerken en samen delen extra duidelijk’’, vertelt Herman Kiestra voorzitter van bedrijvenvereniging de Hemrik. Er kan van alles met elkaar gedeeld worden van heftrucs, opslagruimte en parkeerplekken tot aan personeel. ‘’Enerzijds, is er bij sommige bedrijven bijvoorbeeld grote vraag naar materialen. Anderzijds, is er ook een grote bereidheid bij het bedrijfsleven om daar waar mogelijk te helpen.’’ Bedrijven kunnen een gratis account aanmaken en gelijk aan de slag met het plaatsen van vragen of aanbod. Ook kunnen ze via het platform contact opnemen, deals sluiten en eventuele transacties afhandelen."
In Grou zijn horecabedrijven Amicaal, De Kade en Kofschip eigenlijk direct na de maatregelen gestart met het leveren van afhaal en bezorg maaltijden, of de opschaling hiervan. Complete maaltijden om thuis te genieten zoals men gewend is. Eventueel aangevuld met een favoriet drankje van de Silershop. Ook voor feestdagen kun je bij deze ondernemers terecht. Zo vertelt Ronald Visser van Amicaal: ''net als anders blijven we dingen verzinnen. Denk aan een paasbrunch to go met een etagère in bruikleen of Willem's borrelbox tijdens Koningsdag.''

Horeca groothandel en ambachtelijk slager Krikke is nagenoeg volledig afhankelijk van de horeca. Nu ook groothandels hun deuren mogen openen voor de consument, zijn ze hard aan de slag gegaan om de consument de mogelijkheid te geven om horecaproducten te bestellen. Hiervoor hebben ze een tijdelijke website gelanceerd: www.vleesatelier.nl. Ook voorzien ze zowel bestaande relaties als andere horecabedrijven van advies. Een simpele rekensom van Krikke hieronder, laat zien dat stilstand een hele grote achteruitgang is voor ondernemers.
Rekenvoorbeeld
Beeldt u in... Erik en Annemiek hebben in een middelgrote stad een succesvol en gezellig eetcafé. Hun cijfers per week (van nog voor de Corona Crisis):
 • Omzet € 15.000,-
 • Inkoop € 4.500,- (30% vd omzet)
 • Lonen € 4.125,-
 • Vaste kosten € 3.980,-
KEUZE A: nu niets doen en de volle N.O.W. subsidie pakken
 • Omzet € 0,-
 • Inkoop € 0,- (30% vd omzet)
 • Lonen € 4.125,- (blijft doorlopen)
 • N.O.W. 90%: € 3.712,-
 • Vaste kosten € 3.980,-
 • Dit kost hen: € 8.105,-.
 • Ze krijgen € 3.712,- subsidie.
Totale verlies: €4.392,- p.w.

KEUZE B: Ondernemen: ze starten een bezorg- of afhaalservice met een deel van hun team
 • Omzet € 7.500,- (50% vd omzet)
 • Inkoop € 2.250,- (30% vd omzet)
 • Lonen € 4.125,- (blijft doorlopen)
 • N.O.W. 45%*2) vd lonen: € 1.856
 • Vaste kosten € 3.980,-
 • Dit kost hen: € 2.855,-
 • Ze krijgen € 1.856,- subsidie.
Totale verlies: € 998,- p.w.

CONCLUSIE: per week verliezen deze ondernemers € 3.393,75 minder als ze gaan doen waar ze goed in zijn: ondernemen! Over een periode van 9 weken is de besparing maar liefst € 30.543,75. “Niet alleen besparen we meer dan 30 duizend euro door aan het werk te blijven, maar we houden ook positief contact met ons team en onze gasten” aldus Annemiek
HW Charter uit Grou verhuurt momenteel geen boten. Hans Willem Rienks maakt – samen met Sytze Brouwer, Harmen Brouwer, Laurens Meinsma en Koen Toornvliet – een VR toer door Friesland voor ouderen en iedereen die thuis zit. Deze tour is 2x per dag Live te volgen via www.fryslanboppe.nl.

Kompas in Grou verkoopt prachtige kleding. Althans, normaal. Door de Corona crisis is de omzet met 80% terug gelopen. Om inkomsten te kunnen blijven realiseren is Bas van Losser gestart met online veilingen via Facebook en Instagram. Zo verkoopt hij mooie kleding, zonder met hoge kortingen te hoeven werken. Om de ondernemers niet in de problemen te brengen hebben modemerken de uitlevering (en betaling) van de nieuw bestelde collectie doorgeschoven naar volgend jaar.

BusinessClub Grou heeft een advertentie gesponsord in het Middelpunt om de regio te laten zien dat ondernemers open zijn en graag hun inkomsten willen behouden. Regionaal kopen geeft de MKB-ers de liquiditeit die ze hard nodig hebben nu de toeristen weg (moeten) blijven.
Heeft u een leuk initiatief gespot dat de aandacht verdient?

Mail ons, dan delen wij het item met ondernemend Leeuwarden. Meer voorbeelden van hoe andere ondernemers met de crisis omgaan vindt u hier.
Update van de maatregelen

NOW regeling start per maandag 6 april
De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. De NOW komt in plaats van de bestaande werktijdverkorting, die hiermee per direct komt te vervallen.

Het UWV werkt eraan om de regeling te laten ingaan op maandag 6 april. De periode waarover u tegemoetkoming kunt krijgen, hangt niet van deze datum af. U kunt een tegemoetkoming krijgen voor omzetverlies vanaf 1 maart 2020.

Kijk voor meer informatie op de website van het UWV.

Tozo-regeling ook geldig voor Directeur-grootaandeelhouders (DGA's) 
De Tozo-regeling is niet alleen voor ZZP-ers, maar ook voor de DGA van een onderneming (met of zonder personeel). Ook een DGA van een BV kan gebruik maken van de regeling, mits er sprake is van volledige zeggenschap (>50%) en het dragen van de financiële risico’s. De DGA dient dit te verklaren en dat zijn/haar BV nu geen salaris kan uitbetalen en deze betalingen ook stop zijn gezet.

Kijk voor meer informatie en het aanvraagformulier op de site van Bureau Zelfstandigen Fryslân.


Nog meer belastinguitstel voor ondernemers 
Ondernemers die in de problemen komen door de coronacrisis konden al uitstel aanvragen voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting en omzetbelasting/btw. Gisteren, 2 april, werd bekendgemaakt dat ondernemers nu ook uitstel kunnen aanvragen voor: kansspelbelasting, accijns, de verbruiksbelasting alcoholvrije dranken, assurantiebelasting, verhuurderheffing, energiebelasting en andere milieubelastingen. Het uitstel geldt tot in ieder geval 19 juni, maakte staatssecretaris van Financiën Vijlbrief bekend.

Kijk voor meer informatie op de site van Rijksoverheid


Totaaloverzicht Rijksmaatregelen

Als laatste treft u onderstaand een overzicht van alle maatregelen van de Rijksoverheid aan, met als datum 27 maart jl. De originele en laatste versie is hier te downloaden. U kunt voor de uitleg van de verschillende maatregelen en veel gestelde vragen ook kijken op de website van de KVK. Of bel op werkdagen tussen 08:30-17:00 met het KVK Coronaloket, tel: 0800-2117
 
Twitter
LinkedIn
instellingen aanpassen of afmelden

privacystatement