Copy
Bekijk e-mail in jouw browser

Nieuwsbrief juni

FIVE2NINE

Katrien en Violet vertellen

Een half jaar lang gingen Katrien en buddy Violet in het kader van het project FIVE2NINE samen op pad. Hieronder een korte impressie van hun ervaringen:


“Katrien en ik vonden de deelname aan het project echt een fantastische ervaring! Doordat we beiden vrijwillig deelnamen, was het de ideale manier om vriendschap te sluiten, waarbij we allebei een gelijkwaardige inbreng leverden.

Aangezien we véél gemeenschappelijke interesses hebben, was het vinden van activiteiten niet zo moeilijk. Zo gingen we vaak theetjes drinken en lekkers eten en leerden we ook elkaars families kennen. Maar ons absolute hoogtepunt blijft toch de Thuisdag 2016! Samen schoven we uren aan voor die ene, perfecte foto met onze favoriete Thuis-acteurs.  

Soms kwamen we (onverwacht) in spannende situaties terecht. Zo moesten we eens 45 minuten wandelen voordat we een bushalte vonden, waren we beiden ontzettend stijf de dag na een proefles yoga, en stapten we af aan de verkeerde metrohalte. Ondanks de tegenslagen, lachten we ons er steeds door en werden we beiden sterker door onze belevenissen!

Het was een heus avontuur! We zullen deze ervaring altijd met ons blijven meedragen en om het in de woorden van Katrien te zeggen: 
 
“ik zeg u geen vaarwel, maar see you later?!”"

Het avontuur van Katrien en Violet zit er nog niet op. Samen besloten ze de zoektocht naar “normale” vrijetijdsactiviteiten verder te zetten. 

Interesse om samen met een jongere met een hersenletsel de uitdaging aan te gaan om leuke vrijetijdsactiviteiten te vinden? Rondpunt is steeds op zoek naar buddy’s en jongeren voor het project FIVE2NINE. Voor meer informatie: 

E-mail: joke.schepers(at)rondpunt.be 
Tel: 03 205 74 80.
Website FIVE2NINE
 

Theaterproductie 'Fractie van een Seconde' schiet uit de startblokken

24 mei 2016: Première in de Arenbergschouwburg van Antwerpen.


Acteurs van dit theaterstuk zijn Rudy Claeys, verkeersslachtoffer met een tetraplegie en Stef Vanlee, verpleegkundige op de spoeddienst. Samen geven ze het beste van zichzelf om leerlingen uit het secundair onderwijs te motiveren tot het maken van juiste keuzes in het verkeer.

Het theaterstuk is grappig én serieus. Het maakt jongeren bewust dat ze ervoor kunnen kiezen zich veilig te gedragen in het verkeer. Als toeschouwer leef je mee met de ervaringen van verkeersslachtoffer Rudy en groeit je bewondering voor zoveel doorzettingsvermogen. 

‘Fractie van een seconde’ is het resultaat van een intensieve samenwerking, van vrijwillige inzet en professionele omkadering. Rondpunt was vanaf de aanzet betrokken als procesbegeleider bij het uitwerken van deze theaterproductie.
De authentieke ervaringen van Stef en Rudy maken dat de oproep om in het verkeer zorg te dragen voor elkaar overkomt. 

‘Fractie van een seconde’ maakt, door een beklijvende theatervoorstelling, gevoed door humor en menselijke emoties, elke toeschouwer bewust van zijn/haar verantwoordelijkheid. Een voorstelling bijwonen en aanraden aan al jullie geliefden is onze boodschap!”  
Dominique Filliers en Christian Agneessens, Fonds Jan Filliers.

Ben je als school geïnteresseerd in deze educatieve theatervoorstelling? Plaats dan jouw aanvraag via www.fractievaneenseconde.be.

Reserveer nu al jouw 'Getuigen onderweg' voor het najaar

De aanvragen voor volgend schooljaar lopen stilaan binnen.

Ben jij ook graag nog voor het zomerverlof zeker van jouw getuige voor het najaar?

Wacht niet langer en maak nu al jouw reservatie via onze site.

Steun Fonds Jan Filliers of vraag hun hulp

Als eerbetoon aan Jan Filliers, meester distillateur en mede-eigenaar van de Graanstokerij Filliers, overleden in een zwaar busongeval, werd het Fonds Jan Filliers opgericht. 

Het Fonds Jan Filliers reikt beurzen uit aan slachtoffers met blijvend letsel na een ongeval.
De beurs ondersteunt het slachtoffer in zijn/haar verdere persoonlijke ontwikkeling.

De ondersteuning kan bestaan uit een financiële bijdrage voor het bekostigen van bijvoorbeeld hulpmiddelen om een droom/project te realiseren. Of het ter beschikking stellen van specialisten bij een aangepaste begeleiding, het steunen van aangepaste studies, zinvolle vrijetijdsbesteding, sportactiviteiten, enz. De ondersteuning is aanvullend aan de dekking, voorzien door de verzekeraar.

Een aanvraag dien je in bij de Koning Boudewijnstichting die het fonds beheert.
Elke aanvraag wordt besproken door de leden van het Bestuurscomité van het Fonds.  

Meer informatie over het ontstaan van het Fonds, hoe een aanvraag in te dienen of hoe het Fonds te steunen, vind je op www.fondsjanfilliers.be

Supportteams NAH

Zowel in de provincie Vlaams-Brabant als in de provincie Antwerpen is een supportteam NAH werkzaam. De supportteams bieden binnen de specifieke provincie vorming en adviesverlening voor wie mensen met een niet-aangeboren hersenletsel ondersteunt: mantelzorgers, eerstelijnshulpverleners en organisaties.

Zij ondersteunen hen door hun kennis en expertise ter beschikking te stellen over:
  • de gevolgen van een NAH op iemands gedrag, emotionele welzijn en zijn sociaal, cognitief, executief ... functioneren;
  • (ondersteunings)mogelijkheden op het vlak van leren, werken en vrijetijdsbesteding;
  • beschikbare hulpmiddelen;
  • zorgafstemming;

Dit kan gebeuren in de vorm van adviesgesprekken, supervisie, psycho-educatie of vorming op maat.

Doel is om de draagkracht van een netwerk rond een persoon met een NAH te verstevigen, het thuis wonen te stimuleren en/of te voorkomen dat een intensievere vorm van ondersteuning noodzakelijk is. 

Contactgegevens: 
Supportteam NAH Vlaams Brabant
0491/56 12 22  
nah.vlabra@gmail.com

Supportteam NAH Provincie Antwerpen
Annick Fransen
03/240 61 64
NAH@provincieantwerpen.be

Voor meer informatie surf naar: https://www.kennisplein.be/Pages/Supportteams-NAH.aspx

FEVR - Europa viert feest

De FEVR (Europese koepel van verenigingen van verkeersslachtoffers) viert op 6 juli 2016 haar 25-jarig bestaan in Brussel.

Rondpunt is lid van deze vereniging sinds 2014.

FEVR zette ons thema op de agenda van de Europese Unie en ook bij de Verenigde Naties. Recent wonnen zij in Spanje de MAPFRE Foundation 2015 award (€ 30.000).

Zij werden beschouwd als het beste verkeersveiligheidsinitiatief. In hun promotiefilmje voor deze award namen zij ook beelden op van onze herdenkingsdag voor verkeersslachtoffers in Lommel in 2015.

Getuigenissen bij bedrijven

Rondpunt onderzoekt samen met verzekering KBC of getuigenissen van verkeersslachtoffers, nabestaanden en veroorzakers een goed instrument kunnen zijn om verkeersveilig gedrag te stimuleren bij bedrijven.

Verzekeringsmakelaars kunnen bedrijven een getuigenis aanbieden om chauffeurs aan te zetten tot gedragsverandering.

Getuige Mario ging einde maart op pad om zijn verhaal te brengen. Zijn getuigenis werd positief onthaald.

Think Tomorrow: een communicatiebureau met een groot hart

Enkele maanden geleden schreef Think Tomorrow de wedstrijd “Midsummer Madness” uit voor het goede doel met als prijs een uitgewerkte mediastrategie! Rondpunt schreef zich in met een campagne rond vluchtmisdrijf en … we wonnen! 

Op 21 juni, de langste dag van het jaar, spendeerde Think Tomorrow een ganse dag helemaal gratis aan dit campagne-idee voor Rondpunt. In de week zonder vluchtmisdrijf van 26-30 september rollen we deze campagne uit. 

Daarom zetten we hen in deze nieuwsbrief graag in de bloemetjes.

Bedankt Think Tomorrow!
 

Jaarverslag 2015 vers van de pers

Benieuwd wat Rondpunt vorig jaar zoal uitspookte?
Download hier je gratis exemplaar.

Met feedback of vragen mag je je richten tot info(at)rondpunt.be.

NAH Liga

Een belangrijke stap werd gezet in het NAH-landschap.

De Vlaamse Liga NAH en alle personen en organisaties die zich inzetten voor een betere kwaliteit van leven van mensen met een NAH verenigen zich in de ‘NAH Liga’.

Via het Vlaams Platform NAH, dat nu deel uitmaakt van de NAH Liga, gaan diverse organisaties aan de slag rond thema's zoals lotgenotencontact, vorming en opleiding, sensibilisatie, gebruikerswerking, brede zorg enz.

De NAH Liga wil tevens hét aanspreekpunt zijn voor diverse overheden over materies die NAH aanbelangen. De komende maanden wordt de werking van de NAH Liga verder concreet gemaakt.

www.vlaamseliganah.be

Colloquium Evaluatie Staten-Generaal

Op 28 april waren we te gast in de KU Leuven om de aanbevelingen van de Staten-generaal 2007 te evalueren. Meer dan 100 gemotiveerde mensen waren aanwezig om realisaties en knelpunten te bespreken. Minister Vandeurzen concludeerde: “Er zijn in de opvang van verkeersslachtoffers stenen verlegd, maar er blijft ook veel werk aan de winkel”. 

Enthousiast doen we voort. We zijn blij hierin te kunnen samenwerken met veel partners uit tal van sectoren. Op 16 juni lag een voorstel met nieuwe actiepunten op tafel in de Vlaamse stuurgroep voor verkeersslachtoffers en in de zomer van 2016 maken we dat concreet. 
© 2016 Rondpunt vzw


Schrijf je uit     Update je profiel