Copy
CIAC NEWS - Resum 2014
Clica aquí si no veus bé el correu

Nou CIAC NEWS !

Benvolgut/uda <<First Name>> ,
Li fem arribar el CIAC NEWS'14. Una nova manera de mantenir-lo informat de les tasques que fem per la indústria, amb l'objectiu de cercar la competitivitat del sector amb la seva complicitat i cooperació.

29ena Trobada de la Indústria Automoció - Per què l'automòbil?
Els passats 11 i 12 de novembre, el CIAC va patrocinar l'esdeveniment anual organitzat per IESE: Jornades de l'Automoció, en la seva 29ena edició.
Durant les ponències el Sr. Vicenç Aguilera, president del Clúster, i la Sra. Juncal Garrido, de Russell Reynolds Associates, van participar en una presentació conjunta sobre la innovació a la indústria del sector. El president del CIAC va fer èmfasi dels projectes que es duen a terme des de les Comissions del Clúster i va posar d'exemple la innovació en el picking treballat amb Google Glasses.
Donat que aquest any ens estrenàvem, oferint l'Espai de Innovació: Innovant en la indústria de l'automoció, a les Jornades i, en especial, durant el cocktail de la primera vetllada, el Sr. Aguilera va reiterar la invitació a tots els assistents.
Espai de Innovació - 29ena Trobada de la Indústria Automoció
Les empreses que van presentar els seus projectes de negoci innovadors, valorats i aprovats per un Comitè d'Experts, membres del CIAC, van poder exposar durant els dos dies a l'Espai de Innovació els seus treballs i durant el cocktail, van fer networking entre les empreses assitents a les Jornades.
El Comitè d'Experts va aprovar la presentació dels projectes de les empreses: Altran, Aqualogy, Cetemmsa, Competium, Main Memory, Novicap, Promaut, Tebis i Tecnomatrix.
Dinar Interclústers - 29ena Trobada de la Indústria Automoció
Rera la cloenda de les Jornades d'IESE, el CIAC va convocar una trobada entre tots els clústers de la indústria d'automoció de la resta de l'Estat. On es van establir sinèrgies envers el sector per impulsar la competitivitat i les possibles col·laboracions per reforçar la indústria del automòbil.  Aquesta va ser la segona trobada interclústers de l'any, éssent la primera el passat juny.
Presentacions del CIAC durant 2014
L'any 2014 des del Clúster de la Indústria d'Automoció de Catalunya, s'ha fet molta feina, el mes d'abril el Clúster feia un any, i s'ha donat a conéixer arreu. S'ha participat en Actes i s'ha estat convidat a d'altres per presentar el CIAC.
- 27/2 Cercle d'Economia de Lleida: Presentació realitzada pel nostre vicepresident, Sr. Juan Ramón Rodríguez.
- 10/4 Cambra de la Indústria, Comerç i Navegació de Barcelona: Presentació realitzada pel nostre president, Sr. Vicenç Aguilera.
- 30/4 Port de Tarragona: La Junta Directiva del Clúster va voler donar a conèixer el CIAC conjuntament.
- 3/5 SIL (Salón Internacional de la Logística): El Sr. Vicenç Aguilera i el Sr. Juan Ramón Rodríguez van participar en les ponències explicant en què treballa el CIAC envers la logística i en quins projectes treballen les Comissions.
- 6/5 Club Automoció ESADE: Sota el lema Espanya un país interessant per invertir-hi, el Sr. Aguilera va donar a conèixer les sinèrgies del sector i la innovació en la que treballa el Clúster.
- 29/5 Trobada amb la Delegació Baden-Würtemberg: El gerent del Clúster, Sr. Félix Hernández, va participar en la trobada.
- 1/7 Port de Barcelona: El Sr. Vicenç Aguilera i el Sr. Juan Ramón Rodríguez van presentar el Clúster en una jornada organitzada pel Port de Barcelona.
- 2/10 Girona, seu Generalitat de Catalunya: Per concloure la presentació de CIAC a les capitals de província catalanes, vam anar a Girona, amb la col·laboració de la FOEG, per tal de posar en comú els temes més representatius de la indústria de l'automoció. L'acte es va iniciar amb la benvinguda del president de la FOEG, Sr. Ernest Plana i posteriorment a  la intervenció del president del CIAC, Sr. Vicenç Aguilera, es va servir un aperitiu al pati de la Casa de la Cultura.
- 20/11 Ponència a C.C.O.O.: El Sr Aguilera va ser convidat a participar com a ponent a les Jornades d'Automoció de Comissions Obreres. Va tenir l'oportunitat d'explicar l'evolució del CIAC en l'últim any, ja que va estar també com a ponent en les Jornades del 2013.
Premis a les Millors Iniciatives en Logística 2014
El  passat 18 de  novembre, en  el marc de  la XVI  Edición  de Entrega de los Premios a las Mejores Iniciativas de España  en Logística, Transporte e Infraestructuras 2014, organitzats per "El Vigia" al  Museu Marítim de Barcelona amb la presència de la ministra de Foment, va ser premiat per la Millor Trajectòria Professional, el nostre vicepresident, el Sr. Juan Ramón Rodríguez.
Rera l'extensa trajectòria en el sector de la logística i la tasca realitzada, també en la Comissió de Logística del CIAC, el jurat va decidir otorgar-li aquest galardó. L'acte va tenir una assistència de més de 500 persones.
Projectes del CIAC
El Clúster ja té més d'un any i mig de vida, durant aquest temps s'ha aconseguit que 40 idees, creades pels nostres socis, des de les Comissions, s'hagin convertit en projectes i ja estan veient la llum en un entorn de proves pilot.
Per altra banda, la Junta Directiva va decidir endegar un estudi per impulsar les possibles mancances i reforçar la competitivitat de la indústria del sector a Catalunya.
Conjuntament amb INDESCAT i el Clúster Moto, ha nascut MOTORSPORT2020, un projecte per afavorir el desenvolupament de negoci envers l'esport de motor català.
Les Comissions del CIAC
A més a més, les Comissions s'estan organitzant perquè projectes que es volen desenvolupar tinguin la possibilitat de recolzar-se en finançament europeu mitjançant projectes H2020. A la vegada, també s'estan estructurant per constituir les comunitats RIS3Cat pel que fa a Sistemes Industrials i Mobilitat Sostenible. Pel que fa a aquesta última comunitat, el CIAC vol, que als inicis de l'any 2015, hi hagi una nova comissió, la Comissió Sostenibilitat, i passi a tenir-ne un total de 7 produint-se una gran cooperació de treball entre les Comissions més joves (Innovació de producte, E-Mobility i Sostenibilitat). Així doncs, les diferents Comissions han fet una gran tasca durant aquest darrer any per iniciar projectes de gran envergadura, totes coordinades pels propis socis ja que són ells els principals protagonistes del Clúster i del sector.
COMPETITIVITAT
De la mà d'aquesta comissió s'han posat en marxa projectes per fomentar la cooperació entre les empreses sòcies. A la vegada, es pot destacar que en l'últim trimestre de 2014 s'ha creat el servei de Central de Compres que es troba en la seva primera fase i amb el què els socis podran obtenir grans avantatges.
E-MOBILITY
La Comissió més jove s'ha organitzat per formar la comunitat de mobilitat i sostenibilitat per a projectes col·laboratoris RIS3Cat liderada per IDIADA.
FORMACIÓ
Per adequar l'oferta formativa del centre CFPAC a Martorell, la Comissió està col·laborant paral·lelament en la implementació al centre de la Formació Professional Dual i que aquest pugui emetre certificats de professionalitat.
També al 2015 es prepara les actuacions del clúster en matèria de formació professional a Zona Franca amb NISSAN i el projecte CARNET Cooperative Automotive Research Network, amb la col·laboració de SEAT, Generalitat de Catalunya i UPC.
INNOVACIÓ DE PRODUCTE
És la Comissió més jove junt amb la Comissió d'E-Mobility, van molt lligades de la mà. El seu responsable i col·laborador del CIAC, el Sr. Jordi Giró, ha participat durant el 2014 en la missió del Four Motors for Europe.
LOGÍSTICA
És una de les Comissions més actives i independents del Clúster. Durant aquest any 2014, ha endegat molts projectes i alguns d'ells ja s'han tancat amb èxit després d'un any i mig de vida.
TECNOLOGIA
La Comissió de Tecnologia és de les més nombroses pel que fa a empreses i membres. Està composta des dels OEM'S, TIERS 1...fins a PIMES i entre tots ells comparteixen coneixement on han pogut engegar i desenvolupar projectes de gran magnitud.
SOSTENIBILITAT
Aquesta Comissió es constituirà durant el 2015. Anirà molt lligada, en part, amb la Comissió d'E-Mobility i amb la de Innovació de Producte.
Els socis del CIAC es faran visites creuades
Com a petició dels nostres socis a la passada Assemblea, s'han concertat visites entre ells, a les seves instal·lacions per a què altres entitats sòcies del Clúster puguin veure part del seu Know-How. A la vegada, s'aprofitaran aquestes visites per fer networking i poder establir sinèrgies de cooperació. Bosch Sistemas de Frenado (febrer) i SEAT ja estan treballant en el calendari. Al mateix temps, Tecnicarton ja ha establert la seva visita pel dia 29 de gener de 2015 per rebre als socis i col·laboradors del Clúster (si en forma part, pot inscriure's a la visita creuada de TECNICARTON aquí).
Proper Acte amb suport del CIAC
En el context econòmic actual, el recent creat Mercat Alternatiu de Renta Fixa (MARF) ha despertat un gran interès entre les empreses i s'està desenvolupant les emissions de deute en aquest mercat. El nostre col·laborador, Garrigues, creu que és de gran interès dins la situació actual. El proper 19 de gener, tot iniciant el calendari de 2015 on el CIAC dóna suport als seus associats, es celebrarà aquesta sessió informativa en les instal·lacions del Clúster. Aquest Seminari és obert a tothom i està dirigit als responsables de direcció financiera i fiscal, direcció general, direcció jurídica i direcció de RR.HH. Es pot inscriure aquí.
CIAC al Món
Durant el 2014, el CIAC ha tingut presència internacional amb l'objectiu d'establir sinèrgies amb diferents regions del món on la indústria de l'automoció té un paper destacat o el tindrà en un futur proper. Per això, durant aquest any el CIAC ha anat a Mèxic, a Alemanya, a la regió canadenca del Quèbec...entre d'altres.
Entre els dies 6 i 10 d'octubre, el CIAC va acompanyar l'expedició d'empreses d'automoció en la missió a Mèxic. De la mà de l'Honorable Conseller del Departament d'Empresa i Ocupació, el Sr. Felip Puig, el president del CIAC, va assistir amb la idea de què Mèxic és un punt estratègic fonamental per l’entrada de les empreses catalanes en els mercats llatinoamericans. Va poder establir fonts de cooperació entre Catalunya i aquesta regió d'Amèrica Central. Mèxic és un país amb molt potencial de creixement pel que fa el sector de l'automoció i les empreses d'automoció del nostre territori presents en la missió, amb un total de 22, van quedar molt satisfetes de poder tancar acords i futurs convenis amb entitats d'aquest país americà, a la vegada que van agrair la tasca feta per ACCIÓ, amb la cooperació del CIAC. Varen mantenir reunions amb l’Associació Mexicana de la Indústria de l’Automoció (AMIA) i varen visitar empreses de primer nivell com Bosch, General Motors, Nissan o Volkswagen per conèixer de primera mà les seves necessitats, possibilitats de col·laboració i perspectives de futur. L'objectiu de les empreses de poder trobar oportunitats de negoci i de inversió es va complir amb la possibilitat de tenir un mercat per expandir-se i invertir sense deslocalitzar-se.
Francisco Ortega, director general de Tecnicarton i president del Clúster d'Envasos i Embalatges de la Comunitat Valenciana, va donar la seva opinió, durant una entrevista amb el CIAC, sobre la missió institucional a Mèxic. El Sr. Ortega va exposar que la missió va ser intensa en treball, però gratificant a la vegada, ja que Tecnicarton comtepla la internacionalització a Mèxic en el seu pla estratègic. Per aquesta raó, van participar en la missió tenint més facilitat d'accés als OEM's i TIER's 1 del país americà fent els diferents contactes de les empreses que els interessava com els responsables de compres.
En una segona entrevista, la Sra. Sílvia Ibáñez, directora comercial d'Infun va exposar que la missió a Mèxic els va servir perquè l'empresa vegi el potencial de creixement que té la regió visitada, a la vegada que varen establir contactes per poder establir-se a la regió properament - "Fins que no arribes allà, no pots fer els contactes adequats que sense el Clúster no podríem haver realitzat "- indicava la Sra. Ibáñez. La seva intenció, com empresa, és cobrir tota la quota americana i Mèxic és una bona regió per fer-ho donat el seu creixement.
Sílvia Ibañez
                              Sílvia Ibáñez                            
                     Directora Comercial d'Infun
                    Francisco Ortega
           Director General de Tecnicarton
Pel que fa l'any 2015, el CIAC té previst mantenir les relacions amb les regions on la indústria de l'automoció té un paper destacat. En conseqüència, participarem a la missió a Corea i Japó, el proper febrer 2015. A la vegada, que s'està planificant la presència a Alemanya, Xina i Marroc. sempre per encapçalar i acompanyar les empreses del sector de Catalunya que vulguin invertir i expandir-se a nivell internacional.
Bon nadal i feliç any nou
Des del CIAC li volem desitjar un bon nadal i feliç any 2015, un any on el Clúster estarà, com des del seus inicis, al costat de totes les empreses per fer més competitiva la indústria d'automoció catalana. Gaudeixi de la nostra nadala, BONES FESTES!
 
Copyright © 2014 Clúster de la Indústria d'Automoció de Catalunya

Podeu consultar les newsletters anteriors aquí
Visitar-nos a www.ciac.cat o contactar-nos a comunicacio@ciac.catPasseig de Gràcia 129, 3a planta. Barcelona 08008

Donar-me de baixa del CIAC NEWS    Actualitzar les meves dades
Segueix-nos al nostre LinkedIn
Segueix-nos al nostre LinkedIn