Copy
Pioniersnieuws Nieuwjaarswensen 2016
View this email in your browser

Beste lezer,

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u in het verleden als bezoeker of deelnemer betrokken was bij een activiteit van de Stichting Pioniers van de Toekomst. 


Wij brengen u graag op de hoogte van ons reilen en zeilen in 2016


Veel in beweging

Minister Kamp presenteerde kortgeleden de Energieagenda voor de toekomst. President elect Trump wil zich onttrekken aan het Parijse milieuakkoord.
Zomaar 2 van de vele actualiteiten die spelen rond het einde van dit jaar en die weerspiegelen dat er veel gaande is rond het zoeken naar het juiste evenwicht tussen economische, sociale en milieu belangen.
Als Pioniers van de Toekomst spannen wij ons in om dat goede evenwicht juist in onze eigen omgeving vorm te geven. Velen ondersteunden ons daarin. Bedankt daarvoor!
Wij rekenen ook op een goede samenwerking in het nieuwe jaar. Laten we daar op proosten.

Maar eerst het laatste nieuws van dit jaar.

Een greep uit de activiteiten in 2016

Voor de 5de keer een Symposium Duurzaamheid. Deze keer in de bioscoop  met het onderwerp "Advocaat van de aarde".

Hoe laten wij de wereld na voor onze volgende generaties? Hoe zetten wij ons in voor een duurzame aarde? Dat was de centrale vraag tijdens ons goed bezochte Symposium Duurzaamheid op 6 oktober jl. In de bioscoop in Emmeloord. Programmamaker en regisseur Kees Brouwer van VPRO’S Tegenlicht. Hij vertelde zijn indrukken en belevenissen die hij had ervaren tijdens het filmen van de Schotse advocaat Polly Higgins. Onze wereld kent vier internationale misdrijven: oorlogsmisdrijven, genocide, foltering en misdaden tegen de menselijkheid. Polly Higgins vindt, met nog een aantal medestanders, dat aan deze zeer ernstige schendingen van het internationale recht een vijfde dient te worden toegevoegd: ecocide. Degenen die ecologische verwoesting teweeg brengen zouden daarvoor aansprakelijk gesteld moeten kunnen worden, aldus Higgins.  En dus aangeklaagd, gedagvaard en gestraft. Higgins was proces-advocaat, maar heeft haar leven en werken inmiddels geheel in dienst gesteld van de aarde, als juridisch eco-activiste. Ook de Nederlandse activiste Katy Olivia van Tergouw was tijdens ons symposium aanwezig en riep iedereen op om de petitie op de site  http://stopecocide.nl/ te tekenen. We willen u graag attenderen op de site van ecocide. Ook het Tegenlicht programma Advocaat van de Aarde kunt u nog steeds bekijken.http://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/15-11-2015/VPWON_1232884.
De boeiende lezing van Kees Brouwer op het Symposium Duurzaamheid is uit de reacties op te maken goed binnen gekomen bij de aanwezigen. Vooral de combinatie met de beelden van de documentaire over Polly Higgens waarin wij haar volgen in haar strijd om ecocide in het strafrecht te krijgen.
Vragen die ons bezig houden na het symposium zijn bijvoorbeeld:
* Is de term ecocide je vertrouwd  geworden?
* Heb je mensen verteld over wat je hebt gezien en gehoord op deze avond?
* Heb je de petitie van van Katy Olivia van Tergouw op de site http://stopecocide.nl/ getekend?
* Kijk je (nog) meer naar VPRO uitzendingen van Tegenlicht?
* Denk je na zo'n uitzending ook bij jezelf, ik zou willen dat wij hier in de Noordoostpolder ook een Meet Up hebben.
Vragen die bij ons leven en die we graag met jullie willen delen.
U kunt reageren via onze mailadres info@pioniersvandetoekomst.nl

Naast het symposium hebben we ook georganiseerd:
  • 3 Duurzaamheidsmarkten met als onderwerpen Energie, Fairtrade en Afval in samenwerking met verschillende partijen in het centrum van Emmeloord
  • Het aanbieden van smaaklessen voor scholen en organisaties
  • Het organiseren van proeverijen op locatie
  • Het ondersteunen van de Streekmarkt
  • In samenwerking met restaurant Le Mirage, Studio te Gast en Truus Kookt, 2 x de Omgekeerde Kaart georganiseerd
  • De voorbereidingen van de tot standkoming van de eerste Postcoderoos van de Coöperatie Energie Pioniers voor het bevorderen van het gebruik van regionaal opgewekte herwinbare energie
  • Voorlichting via pers, bijeenkomsten en website
Ook in 2017 zullen we weer van ons laten horen. De uitkomst van de klimaattop in Parijs sterkt ons om geïnspireerd door te werken aan onze doelstelling.

Wilt u met ons optrekken of heeft u suggesties voor ons? Wij horen het graag. Dit kan via de contactpagina op onze website, www.pioniersvandetoekomst.nl. Hier vindt u ook meer informatie over ons. We hopen u in 2017 weer vaak te ontmoeten.  

Het bestuur van de stichting dankt alle vrijwilligers, organisaties, bedrijven en sponsors die in 2016 met ons samenwerkten.

Voor 2017 wensen we een ieder een vredig, liefdevol en duurzaam jaar toe. 

Henk Tiesinga
Voorzitter Pioniers van de Toekomst

 

Vanuit een gedeelde doelstelling worden we ondersteund door: 
Copyright © 2016 Pioniers van de Toekomst, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp