Copy
Novosti
Otvori u web pregledniku

prosinac, 2022.

Drage čitateljice i čitatelji,

na početku ovog elektroničkog biltena želim vam čestitati nadolazeće blagdane – miran vam i sretan Božić te svako dobro u novoj 2023. godini!

Završili smo 2022. godinu izglasavanjem novog Zakona o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti u Hrvatskom saboru što znači da iduća godina pred nas stavlja važan zadatak usklađivanja rada s odredbama novog Zakona. To je svojevrsni nastavak izmjena zakonodavnog okvira započetog sa Zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, preko Zakona o priznavanju i vrednovanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija pa sve do Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

Novi zakonodavni okvir ističe važnost kvalitete te u tom smjeru nastoji poboljšati učinkovitost postojećeg sustava osiguravanja kvalitete na nacionalnoj razini. Donosi brojne novosti i promjene koje pred našu Agenciju stavljaju različite izazove, na koje ćemo nastojati uspješno odgovoriti u razdoblju pred nama.

No, prije toga slijedi kratki osvrt na protekle mjesece u kojima važno mjesto zauzimaju međunarodne i domaće suradnje. Iznimno mi je drago što smo prepoznati kao primjer dobre prakse u Hrvatskoj i Europi. To je zasigurno plod dugogodišnjeg rada, a svaka nova suradnja, posjet Agenciji ili izlaganje na međunarodnim skupovima jednako nas veseli.

Vrijednosti u visokom obrazovanju usko su povezane s kvalitetom, a upravo se o toj temi sve češće govori u međunarodnim krugovima. Pandemija bolesti COVID-19 donijela je mnoge promjene i izazove u sektoru obrazovanja, a naglo pomicanje nastave iz učionica na digitalne platforme više nego ikad ukazalo je na važnost akademskog integriteta i čestitosti. Time potaknuti, otvorili smo raspravu o akademskom (ne)poštenju među hrvatskim studentima. Na taj smo način željeli doprinijeti stvaranju ozračja u kojem će se jačati i razvijati kultura stručnosti i pravednosti, a posljedično i odnos povjerenja među ljudima i prema institucijama.

Više o našim ostalim aktivnostima pročitajte u nastavku biltena.

Još vam jednom želim sretne blagdane u ime svih djelatnika Agencije za znanost i visoko obrazovanje!
mr. sc. Sandra Bezjak,
v. d. ravnatelja AZVO-a

Održana konferencija o akademskom poštenju studenata

 
Akademsko nepoštenje dugoročni je problem društva, a ne isključivo visokog obrazovanja, poruka je konferencije „Koliko nas brine akademsko (ne)poštenje studenata?“, održane 25. studenog u Zagrebu u organizaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje s ciljem otvaranja rasprave o različitim oblicima akademskog nepoštenja kod studenata u Hrvatskoj i njihovim posljedicama, trendovima te mogućim rješenjima.
 
Više informacija...

Predstavnica AZVO-a izabrana u CEENQA-in Izvršni odbor

 
Na redovitoj Generalnoj skupštini članica Mreže agencija za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju centralne i istočne Europe (CEENQA) održanoj 24. rujna 2022., dr. sc. Vesna Dodiković Jurković, zamjenica ravnateljice AZVO-a izabrana je za članicu CEENQA-ina Izvršnog odbora.
 
Više informacija...

Održan sastanak mreže
CroQAnet

 
 
Sastanak i radionica Mreže jedinica sustava osiguravanja kvalitete na visokim učilištima u RH – CroQAnet održani su 21. listopada 2022. godine u Zagrebu, a tema susreta bila je razmjena iskustava o unutarnjem vrednovanju sustava osiguravanja kvalitete visokih učilišta. 

Održana edukacija za izradu samoanalize

 

 
Edukacija za izradu samoanalize za predstavnike visokih učilišta koja sudjeluju u postupku reakreditacije prema Planu reakreditacije za 2023. godinu održana je 30. studenoga u Zagrebu. U prvom dijelu edukacije bilo je riječi o osnovnim informacijama o samom postupku i temeljnim dokumentima, dok je drugi dio bio radioničkog karaktera, posvećen standardima kvalitete.
 
Više informacija...

Predstavnice AZVO-a sudjelovale na EQAF-u

 

 
Predstavnice Agencije za znanost i visoko obrazovanje sudjelovale su na Europskom forumu za osiguravanje kvalitete (EQAF), koji se od 17. do 19. studenoga 2022. godine održavao u Rumunjskoj. Pomoćnica ravnateljice AZVO-a, Ivana Borošić izlagala je i vodila raspravu u radioničkom dijelu konferencije na temu „Cross-Border Collaboration of QA Agencies: Good Practices for Building Trust and Promoting Shared Values“. 
Više informacija...

Predstavnice AZVO-a izlagale na ERI SEE radionicama

 

U organizaciji Obrazovno-reformske inicijative za jugoistočnu Europu (ERI SEE) u Zagrebu su 25. i 26. listopada 2022. godine održane radionice na temu priznavanja inozemnih kvalifikacija u visokom obrazovanju te povezivanja priznavanja i vanjskog osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju. Predstavnice AZVO-a predstavile su svoju praksu u priznavanju, odnosno vrednovanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija te svoje postupke vanjskog osiguravanja kvalitete.
 
Više informacija...

AZVO na 6. danu kvalitete Sveučilišta u Zagrebu

 

Sveučilište u Zagrebu 28. studenoga 2022. godine organiziralo je šesti Sveučilišni dan kvalitete na temu Promjene u sustavu osiguravanja kvalitete: Sveučilište u susret novim izazovima i prilikama. V. d. ravnatelja mr. sc. Sandra Bezjak uz uvodno je izlaganje predstavila i prijedloge novih zakonskih rješenja te izazova koji stoje pred sustavom visokog obrazovanja, odnosno buduće procese unutar sustava osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju.
 
Više informacija...

V. d. ravnatelja AZVO-a sudjelovala na panelu o razvoju digitalnih kompetencija nastavnika

 
 
Mr. sc. Sandra Bezjak, v. d. ravnatelja Agencije za znanost i visoko obrazovanje, sudjelovala je na panelu „Razvoj digitalnih kompetencija nastavnog osoblja na projektu
e-Sveučilišta“ održanom 12. listopada 2022. u okviru Tjedna Centra za
e-učenje Sveučilišnog računskog centra Srca.
 
Više informacija...

Održan webinar o povezanosti mikrokvalifikacija s HKO-om

 

 
U organizaciji MZO-a održana je virtualna radionica pod imenom „Povezanost mikrokvalifikacija u visokom obrazovanju s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom“ namijenjena predstavnicima visokih učilišta. Predstavnice AZVO-a predstavile su postupak i iskustva u formalnom i stručnom vrednovanju prijedloga standarda kvalifikacija i prijedloga standarda skupova ishoda učenja za upis u Registar HKO-a.

 
Više informacija...

Održana radionica za dionike u sustavu vaučera

 
Predstavnice Agencije za znanost i visoko obrazovanje prezentirale su ulogu standarda kvalifikacija i skupova ishoda učenja u primjeni Hrvatskog kvalifikacijskog okvira za razvoj obrazovnih programa utemeljenih na načelima cjeloživotnog učenja na razini visokog obrazovanja na radionici za predlagatelje standarda zanimanja i dionike sustava vaučera, održanoj 24. studenog 2022. na Sveučilištu u Rijeci.

 
Više informacija...

Agenciju posjetili predstavnici slovenske agencije NAKVIS

 

 
Agenciju za znanost i visoko obrazovanje 6. rujna 2022. posjetili su predstavnici Nacionalne agencije Republike Slovenije za kvalitetu u visokom obrazovanju (NAKVIS). Razgovaralo se o usklađivanju rada agencija s ESG-jima, iskustvima u postupku vrednovanja u svrhu članstva u ENQA-i, inicijativama u sklopu CEENQA-e, izazovima u provedbi procesa vanjskog vrednovanja, mikrokvalifikacijama i drugim temama.
 
Više informacija...

Agenciju posjetio mađarski
MAB 
Agenciju za znanost i visoko obrazovanje 26. kolovoza 2022. posjetili su predstavnici mađarske akreditacijske agencije MAB (The Hungarian Accreditation Committee) kako bi razmijenili iskustva i prakse u području osiguravanja kvalitete te razgovarali o mogućim područjima suradnje. 
Više informacija...

Predstavnici kosovske agencije KAA posjetili AZVO


Predstavnici Kosovske akreditacijske agencije (KAA) susreli su se 22. rujna 2022. godine s v. d. ravnatelja AZVO-a mr. sc. Sandrom Bezjak u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje te su razgovarali o daljnjem osnaživanju međusobne suradnje prvenstveno kroz razmjenu iskustva u području osiguravanja kvalitete visokog obrazovanja i primjene ESG-ja.
 
Više informacija...

Studijski posjet AZVO-u
u okviru projekta SEQA 

U okviru ENQA-inog projekta SEQA  („Supporting European QA Agencies in meeting the ESG“) od 31. kolovoza do 2. rujna 2022. godine Agenciju za znanost i visoko obrazovanje posjetila je predstavnica agencije za osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja iz Malte, gđa Viktoriia Maltseva.

 
Više informacija...

Održana završna konferencija ERASMUS+ projekta OCTRA
 

Završna konferencija Erasmus+ projekta OCTRA, čiji je partner AZVO, održana je 30. kolovoza 2022. u Rigi. Predstavljeni su rezultati te dokumenti koji su se razvili unutar projekta  – Guidelines for improvement of course catalogues for the use in credential evaluation i Comparative Report on online course catalogues and databases for transparency and recognition.
 
Više informacija...

Održan sastanak koordinacijske grupe za projekt „European Qualifications Passport for Refugees“

 
U organizaciji Vijeća Europe u Strasbourgu je 16. studenoga 2022. godine održan deseti sastanak koordinacijske grupe za projekt  „European Qualifications Passport for Refugees“ (EQPR) na kojem je sudjelovala predstavnica AZVO-a. 
Više informacija...
Facebook Facebook
Twitter Twitter
Web stranica Web stranica
Kontaktirajte nas:
Agencija za znanost i visoko obrazovanje
Donje Svetice 38/5
10000 Zagreb
Telefon: 01/6274-800
Faks: 01/6274-801
javnost@azvo.hr 

www.azvo.hr
www.zci.hr
www.studij.hr
www.postani-student.hr
www.upisi.hr

Ovaj e-mail je poslan na: <<Email adresa / Email Address>>
Odjava    Promjena podataka 

Sva prava pridržana © 2022 Agencija za znanost i visoko obrazovanje


Email Marketing Powered by Mailchimp