Copy
Nieuwsbrief van Stichting IJsselhoeven

Nieuwsbrief 20 december 2016

De laatste maand van het jaar staat al weer op de kalender. Altijd een periode voor reflectie én tijd om goede voornemens te maken. Als we terugkijken op 2016 mogen we met zijn allen trots zijn op alles wat we het afgelopen jaar hebben gedaan: van leifruit-cursussen tot boerderij-excursies en zeker niet te vergeten ons prachtige Groene Rivier theater in mei van dit jaar. Wilt u nog eens met ons nagenieten? Klik hier voor het nieuwsoverzicht op de website.
 
Vooruitkijkend naar het nieuwe jaar staat er weer van alles op stapel. Een ‘sneak preview’ hieronder.
 
Boerderij excursies
 
Komend voorjaar staan er 2 boerderij-excursies op het programma. Onder voorbehoud: zaterdag 18 maart in de buurt van Steenderen, en zaterdag 13 mei in de buurt van Kampen/Zalk. Interessante locaties zo'n beetje aan beide uiteinden van ons werkgebied. Noteer de data alvast in uw agenda!


 
Informatie avonden dakbedekking
 
Helaas hebben we deze afgelopen november op het allerlaatste moment moeten afzeggen. Onder andere door late publicatie van het persbericht in de lokale bladen, waren er wat weinig aanmeldingen én nogal wat mensen die zeiden wel geinteresseerd te zijn maar op zo korte termijn niet konden. Dus is besloten de avonden te verschuiven naar donderdag 9 maart (dakpannen) en donderdag 16 maart (riet). U kunt zich per avond opgeven via e-mail aan jacqueline@ijsselhoeven.nl

 

Klik hier voor meer informatie op de website.
 
Fotoverslag Groene Rivier-theater
 
Een mooi fotoverslag is tot eind februari te zien in dorpshuis De Heerd in Heerde. Daarna nog op meer locaties. Zie de aankondiging op de website.

 

Heruitvoering van een scène Groene Rivier
 
Bij de opening van de Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld eind februari 2017 zal een scène uit het Groene Rivier theater opnieuw opgevoerd worden. Het betreft de dramatische scene die gespeeld werd in de aardappelschuur op de Bissems Hofstede. Verschillende betrokkenen vertellen elk vanuit hun eigen achtergrond over wat die jaren aan sporen hebben achtergelaten. Voor de minister en anderen die erbij zullen zijn, zal goed te zien zijn wat dit soort projecten betekenen voor de mensen die in het gebied wonen.
 
Jurering ingezonden foto’s Ruimte voor de Rivier
 
Het heeft even geduurd, maar het is nu toch zover. Een kleine deskundige jury buigt zich over de ingezonden beelden rondom het thema Ruimte voor de Rivier. Drie prijswinnaars worden binnenkort geselecteerd. Informatie over de prijsuitreiking etc. volgt in het voorjaar 2017. Hou onze site en facebook hiervoor in de gaten.

Tentoonstelling dorpsgezichten in Welsum

 De Oudheidkundige Kring Voorst heeft in 2015 ter ere van haar 40-jarig jubileum zo'n 30 Visser-schilderijen samengebracht op een unieke tentoonstelling van Peter Visser in Nijbroek. De schilderijen zijn toen allemaal gefotografeerd en op plaat gezet. Deze "schilderijen" worden nu als eerste tentoongesteld in het Dorpshuis te Welsum. En wel van 4 november 2016 tot begin januari 2017.Nieuwe erfgoedregelingen in Gelderland en Overijssel
 
Vanaf 2017 zijn er nieuwe cultuur- en erfgoedprogramma’s in beide provincies van kracht. Mét hopelijk nieuwe mogelijkheden voor clubs als de onze om projecten aan te vragen en uit te voeren. Wij zijn met inzet van alles en iedereen aan het bekijken waar die mogelijkheden liggen. Tips zijn vanzelfsprekend van harte welkom via rikthybaut@ijsselhoeven.nl Wordt ongetwijfeld vervolgd!
 
Leskisten IJsselhoeven
 
Onze leskisten zijn een aantal malen ingezet het afgelopen schooljaar, met name in de zuidelijke IJsselvallei. Dat gebruik mag echter wel wat intensiever wat ons betreft. Ook komend schooljaar zijn ze weer beschikbaar. Kinderen leren over de boerderij, geschiedenis van de streek en het landschap blijft immers belangrijk. Klik hier voor meer info over de leskisten.

IJsselhoeven en IJsselbiënnale
 
In de zomer van 2017 heeft de IJsselbiënnale plaats. Van Doesburg tot Zwolle worden bij de IJssel gedurende drie maanden zo'n 25 kunstwerken geplaatst. Een (fiets-)route gaat langs de werken. De Biënnale geeft ook de mogelijkheid om er andere activiteiten aan te verbinden. Klik hier voor de IJsselbiënnale website.Stichting IJsselhoeven wil daarom, als het lukt, de deel van een IJsselhoeve gedurende de drie maanden inrichten als een Wunderkammer, een ruimte die vol is met informatie en dingen over de IJssel, IJsselhoeven en de IJsselvallei. Want: we zijn de enige in het gebied die dat kan, we hebben heel veel informatie. Bovendien kan de 'Wunderkammer' gebruikt worden voor andere activiteiten gedurende die periode. Bijvoorbeeld een 'escape-room'. Probeer door het oplossen van puzzels en vragen de sleutel van de kamer (escape-room) te bemachtigen, zodat je kunt ontsnappen voordat de IJssel gaat overstromen.
 
We zoeken mensen die willen meedenken en meedoen. In een werkgroep om het uit te werken, door de deel van de boerderij beschikbaar te stellen of door gewoon meer ervan te willen weten. Laat iets horen aan Gerard Hendrix via gerardhendrix@hx.nl  
 
Beleef 't Boerenerfgoed
 
Binnen dit project (samenwerkingsverband van 4 boerderij-stichtingen met IJsselacademie) is één IJsselhoeve aan de Scherpenzeelseweg in Olst-Wijhe uitverkoren voor een financiële bijdrage in herstel/restauratiekosten. Die herstelwerkzaamheden gaan in principe in de 1e helft 2017 plaatsvinden. Een zogenaamde infotainment route langs herstelde boerderijen in Overijssel volgt later in 2017. Klik hier voor meer informatie over dit project.
 
Versterking van het bestuur
 
Wie wil / kan ons – levendige en ook gezellige - bestuur versterken? Wij zijn met name op zoek naar iemand die (al dan niet na een ‘snuffelstage’) met ons mee wil denken en idealiter als 2e penningmeester wil fungeren. Past dat niet mooi in uw goede voornemens voor het komend jaar? Interesse? Neem dan gerust contact op met riabroekhuis@ijsselhoeven.nl


 
Tenslotte ...

Een tip voor alle mensen in uw omgeving met belangstelling voor agrarisch erfgoed en ontwikkelingen in de IJsselvallei om zich ook te abonneren op deze nieuwsbrief. Dat kan simpel via de contactpagina van de IJsselhoeven website. Via de knop Registratie kunt u zich aanmelden op de website, zodat u direct wordt geinformeerd over nieuwe activiteiten of berichten. Stichting IJsselhoeven is ook actief op facebook en twitter.

Bestuur, werkgroepen en alle vrijwilligers van Stichting IJsselhoeven u prachtige feestdagen en alle goeds voor het komend jaar!Stichting IJsselhoeven
www.ijsselhoeven.nl
info@ijsselhoeven.nl

Als u een account heeft op de website kunt u daar uw nieuwsbrief instellingen aanpassen.

Ik wil geen nieuwsbrieven meer ontvangen van Stichting IJsselhoeven

Email Marketing Powered by Mailchimp