Copy

Jaargang 9 - nummer 4
December 2015
 

Bekijk deze nieuwsbrief online in uw browser >>

In dit nummer onder meer:

Bestel uw oormerken op tijd via de VSS!

Ook dit jaar kunt u weer oormerken bestellen via de vereniging. Hierover heeft u onlangs al een email mogen ontvangen met daarbij de bijbehorende bestellijst. Wilt u gebruik maken van deze aanbieding dan kunt u deze lijst invullen en terugsturen naar het secretariaat. De volgende voorwaarden moet u hierbij in acht nemen:
- Alleen volledig ingevulde en ondertekende formulieren worden behandeld.
- Betaling alleen via automatische incasso
- Alleen te bestellen per 50 stuks of een veelvoud daarvan.
 
Is 50 stuks teveel dan kunt u eventueel samendoen met een collega-fokker. Via "mijn dossier" bij RVO (voorheen LNV) zijn de oormerken overdraagbaar.
 
Er zijn 2 bestelmomenten.
A. U kunt bestellen tot 16 januari 2016. De uitlevering vindt dan plaats in de tweede helft van januari
B. U kunt bestellen tot 26 maart 2016. Deze uitlevering vindt begin april plaats.
 
Heeft u hier nog vragen over of heeft u de bestellijst niet ontvangen? Neem dan contact op met het secretariaat karinwassink@vssschapen.nl  

Blauwtongvirus type 8

 

Het blauwtongvirus type 8 (BTV 8) breidt zich uit in Frankrijk. Tot eind november 2015 zijn er ruim 100 gevallen gemeld, het merendeel bij runderen. Er bestaat een reëel risico dat in het voorjaar, als de knutten weer actief worden, het virus zich verder naar het noorden tot in België en Nederland verspreidt.
 
Het Platform KSG heeft zitting in het Technisch Uitvoerings Overleg Blauwtong van het ministerie van EZ. Middels onze contacten met EZ en de GD volgen wij de ontwikkelingen op de voet.
Opvallend is dat in Frankrijk verreweg de meeste meldingen runderen betreffen. Verder lijkt het erop dat de klinische verschijnselen milder zijn dan tijdens de vorige epidemie.
De Belgische overheid heeft een voorraad BTV 8 vaccin besteld. Op dit moment is er in Nederland geen blauwtong vaccin beschikbaar. Het Ministerie van EZ heeft een deskundigengroep gevraagd een advies uit te brengen. Dit advies wordt eind december of begin januari verwacht. 
Afhankelijk van dit advies is het mogelijk dat de overheid een voorraad vaccin gaat bestellen. Wij wachten het advies af.
De Poll Dorset groep heeft een nieuwe rasvertegenwoordiger!

Dit jaar is Jorgen Munck door de VSS aangesteld als rasvertegenwoordiger voor het ras Poll Dorset. In deze Ruif stelt Jorgen zichzelf kort aan u voor:

Sinds 2010 wonen we in het gemoedelijke plaatsje Noordijk in de Achterhoek. Dat was het moment om mijn twee hobby’s uit te oefenen: schapen en bijen houden.
Het was even zoeken, maar sinds 2013 hebben we het voor ons geschikte schapenras gevonden: de Poll Dorset. Mooi uiterlijk, goede moederdieren, makkelijk af lammeren en een gunstig economisch ras.
Afgelopen oktober werd ik gevraagd als rasvertegenwoordiger hiervoor. Dan zet je voor jezelf nogmaals op een rij; wat wil ik precies met het ras en wat kan ik betekenen voor de andere fokkers.
 
Nieuwe bloedlijnen hebben we nodig, en dit jaar heb ik dan ook een ram en vier (drachtige) ooien uit Engeland gehaald.  Deze vier zijn naar twee collega-fokkers gegaan. We kunnen nu weer een aantal jaren vooruit.
Wat ik als rasvertegenwoordiger belangrijk vind, is elkaar goed op de hoogte houden van nieuwe initiatieven, van elkaars fokmateriaal en van eventuele import.
19 december is er een fokkersdag geweest waarop drie inspecteurs een aantal Poll Dorsets hebben gekeurd. De fokkers die er waren vinden het belangrijk ons mooie ras te promoten namens de VSS. Er zijn wel veel Poll Dorset fokkers in Nederland maar die zijn helaas geen lid van het stamboek. Helaas, omdat we daar geen fokmateriaal van kunnen gebruiken. Hier zijn op dit moment nogal wat misverstanden over. Als rasvertegenwoordiger zie ik het ook als mijn taak om dit goed in beeld te brengen en onze collega-fokkers hierover te informeren.

Voor vragen of ideeën voor de Poll Dorset Rasgroep is Jorgen bereikbaar via email: jmunk@xs4all.nl

De VSS wenst Jorgen veel succes en plezier met het rasvertegenwoordigersschap!
Tentoonstelling Schapenschilders in het Noord Veluws Museum
Als schapenliefhebber en trouw VSS lid was het natuurlijk een must om deze expostie met werken van oa Anton Mauve te bezichtigen.
Natuurlijk was ik weer aan de late kant ( eind november) en daardoor waren de boekjes over deze expostitie helaas al uitverkocht.
Het Noord Veluws Museum is een klein museum, maar de schapenschilderijen-tentoonstelling was een groot succes ( vandaar dat de boekjes al uit waren verkocht). Zelf op een  regenachtige donderdagmorgen was ik echt geen schaarse bezoekster! Ik ben absoluut geen vervent museum of kunst liefhebber, maar de rit naar Nunspeet en de € 7,50 euro entree was de tentoonstelling zeker waard!
Anton Mauve  ( 1838- 1888)is een schilder van de Haagse school, en ook de maker van het schilderij dat de voorkant van onze VSS folder siert. Helaas was dit schilderij nu net niet aanwezig, maar er waren genoeg andere werken te bewonderen.Hij was de eerste die grote bekendheid verwierf door het schilderen van schaapskuddes. Door het succes van Mauve zien een groot aantal kunstenaars die hem bewonderen ook de kans zich toe te leggen op het ‘schapenschilderen. De meeste schilderijen in het Museum hadden schaapskuddes als onderwerp. Het was mooi te zien hoe verschillend de schilders dit onderwerp weergaven.
Ook gaf de expositie een goed beeld van de tijd ( 19
e en 20e eeuw) en de wijze waarop de dieren werden gehouden.
Het thema ‘schapenschilders’ wordt in de expositie ook vanuit historisch én hedendaags oogpunt belicht. De geschiedenis van de schapenhouderij op de Veluwe wordt getoond aan de hand van historische documenten, foto’s en voorwerpen.  
Door de eeuwen heen zijn er al schaapskudden geweest op de Veluwe. Deze schapen werden gehouden voor de mest. De schapenmest werd met de heideplaggen uitgestrooid op de arme landbouwgrond. Als de ‘natuurmest’ wordt vervangen door de kunstmest is de noodzaak van het schapen houden voorbij. Nu worden enkele schaapskudden met herders in stand gehouden om de heidevelden te begrazen.
Naast schilderijen waren er ook enkele beelden en viltwerken te zien, zoals een voetenbankje in de vorm van een schaap.
Uit deze leuke expositie
 blijkt maar weer dat schapen een onuitputtelijke bron van inspiratie zijn voor menig kunstenaar en creatieveling!
 
Weer veel vraag naar aparte wol
Door Karin Wassink


Schapen, hoe  bijzonder ze ook zijn, hebben bijna allemaal hun bestaansrecht te danken aan hun wol. Zonder wol zouden ze niet in zoveel soorten en maten gefokt zijn, vlees is immers een produkt dat ook door veel andere dieren geleverd wordt!

Vroeger was wol dé grondstof voor alle soorten kleding, de wollen borstrok zal menigeen nog herkennen uit de verhalen van oma. Tegenwoordig hebben we daar heel andere materialen voor, en is de vraag naar wol voor industriële productie maar een fragment van het geheel.
Dat neemt niet weg dat wol op dit moment wel weer degelijk in de belangstelling staat! In het kader van de ecologie en terug naar de natuur heeft wol weer een nieuw image gekregen en is het een geliefd materiaal voor designers en hobbyisten, zeker nu ook vilt weer helemaal in de belangstelling staat!
En zeker deze laatste groep heeft op jacht naar iets bijzonders de VSS ontdekt!

Via onze website worden heel regelmatig vragen gesteld wie er bijzondere schapen heeft waar wol te koop is. Vooral de longwools zijn gewild, zoals de Wensleydale Longwool, de Leicester Longwool, de Devon en Cornwall, maar ook de Racka en de Walliser Schwarznase doen het goed.

Ook bijzondere kleuren, zoals de Solognote, Coburger Fuchs of Black Welsh en Shetland liggen goed in de markt.
En voor  echt bijzondere vachten worden goede prijzen betaald, €50,00 tot €100,00 per vacht zijn geen uitzondering, en men heeft vaak al een vacht gereserveerd voor het volgende jaar!

De kwaliteit, zowel van de wol op zich als het scheren, is vanzelfsprekend wel héél belangrijk. Als je zoveel geld betaald voor een vacht wil je ook wel wat goeds!
Let erop dat u een goede scheerder heeft, die ( zonder “2e scheer”) de vacht er in één geheel  af haalt. Haal direct de vuile delen eruit en rol de vacht netjes op en stop hem in een zak die kan “ademen’, dus papier, een net of, het beste, een katoenen zak. Op deze wijze kunt u kwaliteit leveren, en ook een nette prijs vragen voor een mooie vacht.

Maar nog leuker is het natuurlijk om zelf wat leuks te maken van uw eigen schapen!
Een vacht vilten is echt niet zo moeilijk, en hoewel het best een klus is, heb je toch in één dag een prachtig, uniek exemplaar gemaakt! Er zijn tal van mogelijkheden om een workshop  hierover te volgen. Bovendien zijn er nog veel meer dingen te maken, tassen, kussens, kleden, kleding en zelfs sieraden, mogelijkheden genoeg!

En het houden van longwool schapen is echt niet anders dan andere, is mijn persoonlijke ervaring. Ze hebben net zo veel last van myasis als andere rassen, dit probleem wordt nl niet veroorzaakt door de wol, maar door de gezondheid en hygiene in het algemeen.
En zeg nou zelf, longwools zijn wel echt plaatjes in de wei! Dus mocht u plannen hebben om uw kudde wat uit te breiden, denk dan ook eens aan deze rassen. De wol biedt oneindig veel mogelijkheden!
 
Wilt u meer weten over wol?
Het  boek “Wol in Nederland” van  o.a. Betty Stikkers  en verkrijgbaar in onze webwinkel geeft veel informatie.(prijs €19,50) Ook het Engelse boek “The Fleece & Fiber  Sourcebook” is een prachtig geïllustreerd boek over schapen en hun wol, te bestellen o.a. via Bol.com, (prijs ca €35,00)
Kom naar de Algemene Ledenvergadering!

Graag willen wij alle leden met partner uitnodigen voor onze jaarlijkse Algemene Leden Vergadering van  
zaterdag 23 januari 2016 te ’s Heerenloo Zuid, Kloosterlaan 26 te Druten. U bent welkom om 10.30 uur. De vergadering start om 11.00 uur.  
Voor het middagprogramma hebben we Dr. Ir. Kor Oldenbroek van het Centrum voor Genetische Bronnen van Wageningen Universiteit bereid gevonden een interessante presentatie te geven. Kor is een deskundige op het gebied van fokkerij met kleine populaties en kan hierover op een heel duidelijke en praktische wijze vertellen!
 
Rond 15.00 uur denken we de vergadering te sluiten. Vanzelfsprekend pauzeren we met een gezellige lunch. U ontvangt de agenda binnenkort per email. 
 
Tijdens de vergadering bieden wij u de mogelijkheid om het pas verschenen boek “Schaapsignalen” tegen een gereduceerde prijs aan te schaffen (van 29,90 euro voor 22,50 euro). Dit boek, geschreven door oa Frank Glorie (de Schapendokter) geeft een duidelijk beeld waar u zoal op moet letten bij het houden van schapen. Hoe zie je dat een schaap wormen of één of andere ziekte heeft en wat kan je daar aan doen. Het is een praktisch, rijk geïllustreerd boek.
  
Wij hopen u  te ontmoeten, maar willen, in verband met de catering ,graag weten op hoeveel leden we kunnen rekenen en of u het boek “Schaapsignalen” wilt bestellen. 
U kunt dit doorgeven per mail aan
karinwassink@vssschapen.nl

VAN SCHAPENHOUDER TOT HERDER?

Door:  Marion Teeuwen

In het najaar van 2012 arriveerden onze eerste 3 Solognote ooien. Zij kwamen onze stal bewonen die we in de warme zomer van 2012  bouwden.  Zij zouden gaan zorgdragen voor de begrazing van het weiland waar een gedeelte van de bijenvolken van Imkerij Bloem staan. Maar wie had gedacht waar dat allemaal  toe zou leiden...................

Willem en ik wonen al enige tijd in het voormalig boswachtershuisje van Buitenplaats Oosterhout.  Achter ons huis konden we het weiland pachten. Hier was plaats voor onze bijenvolken. Het weiland werd rondom ingeplant met allerlei bloeiende heesters en we zaaiden een meerjarig bloemenmengsel. Dit alles om de dracht voor onze bijen te optimaliseren.  Maar er  bleef nog een stuk grasland over en zo werd het idee geboren. Schapen die zouden ons verlossen van het vele maaiwerk.
Maar ja, welke? Afzonderlijk van elkaar gingen we op zoek naar een schaap dat bij ons zou passen. En het toeval wilde dat we beiden vielen voor het Franse heideschaap "de Solognote".

Voor onze imkerij streven we naar onbemeste kruidige graslanden.  Omdat we achter de Waaldijk wonen moesten de schapen wel af en toe tegen natte voeten kunnen.  Het van oorsprong Franse heideschaap kwam van de natte veengronden in de streek Sologne, zuidwestelijk van Parijs, die zou moeten passen in onze woonomgeving.
De stal werd in het midden van het perceel gebouwd zodat de schapen van 4 verschillende weilanden in de stal konden. We waren gebonden aan de voorschriften van de EHS (Ecologische Hoog Structuur)  en dat betekende dat de stal niet hoger dan 1.50 m mocht worden.  Ja, een stal van 1.50m dat kon niet dus daarom een graafmachine laten komen en 80 cm laten uitgraven. Onder de kleilaag kwam een prachtige zandlaag tevoorschijn. Prima ondergrond voor een potstal . Sedum dak erop en voila, de bijen hadden eveneens wat meer bloemen te bezoeken.
We gingen op zoek naar enkele Solognote schapen. Een  lekker weekendje gepland in de  bosrijke omgeving van een  Solognote fokker om daar een kijkje te nemen. We werden gastvrij ontvangen en door hun enthousiasme direct besmet met het Solognote-virus. September 2012 werden onze ooilammeren Jacqueline, Sophie en Isabelle door ons begroet in hun nieuwe stal.  

De afgelopen jaren kregen alle ooien tweelingen. De  geboorten verliepen zonder problemen en de dames ontpopten zich als voortreffelijke moeders. De kudde groeit. We hebben inmiddels ons eerste smakelijke biologische lamsvlees gegeten. We kunnen geen eerlijker vlees bedenken; met liefde groot gebracht en een goed schapenleven gehad in een kruidenrijk grasland. 

Met het nieuwe weiland wat we erbij gepacht hebben groeide het gras ons boven het hoofd. Afgelopen jaar hebben we voor het eerst zelf gehooid. Resultaat; ons eigen kruidig ruikende hooi als wintervoorraad.
Het is me steeds meer duidelijk geworden dat veel gezondheidsproblemen bij schapen terug te voeren zijn tot te eenzijdige graslanden. Schapen houden van diversiteit aan eten. Gras, kruiden, struiken etc.  Bijen hebben diversiteit aan bloemen nodig om gezond te leven en om lekkere honing te maken van de nectar van verschillende soorten bloemen. De laatste jaren worden weilanden steeds vaker bemest en gemaaid. Het  gevolg hiervan is een monocultuur aan grassen en weinig kruiden.
Iets soortgelijks zien we gebeuren met onze dijken. Het waterschap geeft onder invloed van bezuinigingen dijkpercelen grootschalig uit aan aannemers die vervolgens het beheer uitvoeren. Dat betekent dat er 2 á 3 keer per jaar gemaaid wordt en dat terwijl alle bloemen volop in bloei staan. Staat u er wel eens bij stil hoe rijk het insectenleven hierin is? Als de dijk in zijn geheel gemaaid wordt betekent dat een enorm verlies voor onze flora en fauna.  Voor de bijen van imkerij Bloem is dit ook een enorm verlies aan dracht.  En zo ontstond het idee om in de toekomst de dijk met behulp van de schapen gefaseerd te laten begrazen. Mooi idee maar dan heb ik nog wel wat te leren.....

Zo heeft mij een ander virus besmet. Het herdersvirus. Na 30 jaar als verpleegkundige gewerkt te hebben wil je ook wel eens wat anders! Inmiddels volg ik met veel plezier de 2-jarige herdersopleiding in Velp. Vakken als landschap, soortenkennis flora en fauna, schapengezondheid en ecologie worden gedoceerd. Ik loop stage bij schaapherder Jose Struik  van de Treeker Wissel. Met haar kudde trekt ze over o.a. landgoed de Treek op de Utrechtse heuvelrug. De schapen zijn kruisingen van Veluws heideschaap en het Kempisch heideschaap.....en ja u snapt het. Dit jaar is de kudde gekruist met enkele rammen van de Solognotes van de Mellifera.
Allerlei soorten werkzaamheden voer ik uit zoals nachtvakken opbouwen en afbreken,  samen met de honden de kudde hoeden, zaailingen tussen de heide uittrekken, berkenboompjes maaien etc...... Heerlijk om gezamenlijk met de kudde dit prachtige natuurgebied te onderhouden.

Afgelopen week zijn de ooien gescand. 166 schapen gedekt, 101 eenlingen en 65 tweelingen. Maart is de lammertijd. Spannend en geweldig om zo dadelijk veel aflammer ervaring te mogen opdoen. Tijdelijk bivakkeren in de stal. Dit is de enige periode van het jaar dat de kudde op stal staat. De herder heeft  het liefst eenlingen want die kunnen sneller weer met de kudde mee. Immers, het natuurgebied vraagt in het voorjaar weer om begraasd te worden.

Van mijn Solognotes zijn 5 ooien drachtig. Hopelijk zijn het tweelingen omdat de lammeren dan niet zo groot zijn en de ooien makkelijk kunnen lammeren. Tevens leidt het tot een snellere uitbreiding van de kudde.  

Iedere vorm van bedrijfsvoering  heeft zo zijn eigen belangen!

Roep rotkreupel een halt toe!
 
Deel 3: Rianne van den Broek, Annika Jansen en Johan Knaap
 

In het vorige artikel ‘Roep rotkreupel een halt’ toe (zie Ruif nr. 3 - oktober 2015) heeft Annemarie Hoenderdos ons geïnformeerd over rotkreupel in haar kudde en hoe ze dit volgens de richtlijnen van de NSFO de rotkreupel hadden overwonnen.
Om de aandacht die we in de Ruif hebben geschonken aan het hebben van rotkreupel in de kudde en hoe hier mee om te gaan, goed af te sluiten verzoeken wij jullie via deze weg een korte enquête in te vullen. 

 
De NFSO is in samenwerking met de HAS Hogeschool in Den Bosch bezig met een rotkreupelproject. Wij, drie laatstejaarsstudenten, zijn aan de slag gegaan met dit project en voeren het uit onder begeleiding van Reinard Everts, dierenarts en directeur van de NSFO.
Een onderdeel van dit project is het uitzetten van een enquête betreft de bestrijding en preventie van rotkreupel. Door middel van deze enquête willen wij zo veel mogelijk schapenhouders bereiken om er achter te komen op welke manier zij rotkreupel proberen te bestrijden en tegen te houden.


Vul dus de enquête in via deze link >> 
https://nl.surveymonkey.com/r/Rotkreupel  

Vast bedankt voor de medewerking, wij allen zijn er mee geholpen als de NSFO en de HAS hun project over rotkreupel goed kunnen uitvoeren en afronden en zij de schapensector gericht kunnen informeren over de juiste aanpak om rotkreupel te kunnen voorkomen en te bestrijden.
Mochten we meer horen over dit project of de resultaten bekend zijn, dan komen we daar in de Ruif zeker op terug. 
Rams, een prachtige film om naar toe te gaan!

Verbluffend mooi gefilmd, droogkomisch drama volgt twee IJslandse schapenhouders wier decennialange vete tot ontploffing komt als een ramp hun schapen treft. Winnaar van de Un Certain Regard-prijs in Cannes.
Hoewel ze buren zijn, hebben de twee rivaliserende IJslandse schapenhouders Gummi en Kiddi elkaar al veertig jaar niet gesproken. De communicatie verloopt via brieven die Kiddi’s hond rondbrengt. Hun vete bereikt zijn hoogtepunt tijdens de jaarlijkse wedstrijd voor de beste ram, die Kiddi meerdere malen heeft gewonnen. Nadat Gummi wederom heeft moeten aanzien dat de prijs naar de opschepperige Kiddi gaat, ziet hij een dood schaap liggen in het veld van Kiddi.
Al snel weet hij dat het de symptomen van de dodelijke en zeer besmettelijke ziekte betreft. De drastische maatregelen die hierop moeten volgen kunnen een ramp betekenen voor de hele regio.
Met een scherp oog en een tikkeltje sardonische humor trekt regisseur Hákonarson de parallel met IJslands obsessie met zelfstandigheid en zelfredzaamheid, en hoe die bewonderenswaardige kwaliteiten kunnen omslaan in isolationisme, kortzichtigheid en onbuigzaamheid. Met behulp van geweldig acteerwerk mengt Rams op meesterlijke wijze humor en hartzeer. 
 

Rams bij EYE in Amsterdam | EYE  https://www.eyefilm.nl/film/rams >>

De laatste foto's van de VSS Topdieren 2015

De redactie van de Ruif wil jullie nog de laatste Topdieren van het seizoen 2015 presenteren. Er waren dit jaar weer een mooi aantal 85+ dieren in onze vereniging.  In de algemene ledenvergadering op 23 januari 2016 zal de exterieurtopper 2015 bekend worden. 

Hetty van Riessen is trots op haar Lambiek, en dat mag ook! Want deze prachtige ram heeft ook een gouden sticker verdient dit jaar. Een leuke bijkomstigheid is dat Hetty bij de verkoop van haar goede fokproducten altijd enthousiast verteld over het VSS lidmaatschap. Dit heeft in dit jaar al geresulteerd in 6 nieuwe VSS leden afkomstig van Hetty. Bedankt daarvoor en laat het een tip zijn voor alle leden!

Ook Dirkjan Beumer had topdieren in zijn kudde, maar liefst 3!. Hij stuurde van deze dieren enkele prachtige foto's op die gemaakt zijn door Henrike Reinders. Van deze Scottish Blackface schapen heeft Dirkjan dus in 2015 een puntenbalk laten opmaken met een top resultaat van 85, 86 en 88 punten.
Karin promoot onze vereniging!
 
Wellicht hebben jullie het al gezien in vakblad Het Schaap maar er is een leuk artikel over Karin Wassink geschreven. Haar liefde voor schapen en onze vereniging komt hier goed in naar voren. Karin promoot de VSS altijd en overal. Maar dat niet alleen. Als secretaris staat ze ook altijd klaar voor onze vereniging. Verslagen maken, artikelen schrijven, leden te woord staan,etc, alles wordt altijd met veel enthousiasme door haar geregeld. Dat is zo aan het einde van het jaar zeker een bedankje waard. Dus bij deze zetten we Karin even in het zonnetje en hopen we ook in 2016 weer op haar te mogen rekenen. 
KARIN BEDANKT VOOR AL JE HULP! 

Foto gemaakt door Henk Riswick
VSS Facebook; mooi - leerzaam - interessant
Dat Facebook leerzaam en leuk is waren we al achter. Maar we komen ook wat meer te weten van onze leden en zien ook prachtige foto's voorbij komen. Deze foto uit een post van eind oktober wilden we graag me u delen.
Joyce Ruesink is een echte VSS liefhebber met maar liefst 3 verschillende bij de VSS aangesloten schapenrassen. Alle drie rassen uit Groot-Brittanië, maar alle 3 zo verschillend. Sarah de gekleurde Ryeland, Joey het Shetland schaap en Max de Manx Loaghtan.

De Ruif wordt uitgegeven onder verantwoordelijkheid van het VSS bestuur 
  
Voorzitter: Jan vd Zanden  
Selissen 2a | 5283 SB Boxtel | tel. 0411 61 66 36 | janvanderzanden@vssschapen.nl
 
Secretaresse: Karin Wassink
Hengeloseweg 4 | 7261 LV Ruurlo | tel. 0573 45 35 96|  karinwassink@vssschapen.nl
 
Penningmeester: Carel van Amersfoort
Ekris 63 | 3931 PV Woudenberg | tel. 0332 86 71 54 | carelvanamersfoort@vssschapen.nl
 
Foktechnische commissie:Harrie Roekevisch
Klokkendijk 4 |  7241 SP Lochem | tel. 06 204 14 454 | harrie@vssschapen.nl
  
Vertegenwoordiger rassenafdelingen en importbeleid: Bert Steginga
De Leiding 18 | 7738 PH Witharen | tel. 0523 677000 | bert@vssschapen.nl


Lay-out De Ruif en website www.vssschapen.nl: Hanneke Noij
Grotestraat 22 | 6617 AJ Bergharen | tel. 06-42309118 | vssschapen@gmail.com


Meer informatie over administratieve zaken?

Dan kunt u terecht bij onze administrateur:
Harry Hoving
Gageldijk 1 |  7241 RJ Lochem | tel.  0573 25 25 56 | Fax: 0573 25 25 76 | harryhoving@vssschapen.nl

Bezoek onze besloten Facebookpagina. Klik op de link hiernaast. Meld je aan via Facebook en wordt lid! Deel je nieuws, foto's en weetjes met onze vereniging!

SAVE THE DATE!