Copy
Nieuws en tips van vakgroep Wilde Weelde
Bekijk deze mail in je browser

Februari 2017
Natuurtuin Nu

Vakgroep Wilde Weelde heeft ‘Natuurtuin Nu’ gekozen als jaarthema voor 2017.
Elke maand besteden we uitgebreid aandacht aan een van de vele aspecten van de ‘Natuurtuin Nu’.

Natuurtuin, natuurlijk?
Bij Wilde Weelde laten we ons graag inspireren door de natuur, ook bij het maken van tuinen en bij het groenbeheer. Maar kan een tuin eigenlijk wel natuurlijk zijn? Natuur omvat immers juist datgene wat zich ontwikkelt en handhaaft zonder dat de mens zich ermee bemoeit? Het gaat er om, hoeveel natuur we toelaten of zelfs uitnodigen.

In de loop van de geschiedenis zien we over dit onderwerp heel verschillende opvattingen voorbij komen.
In een ver verleden was de natuur alomtegenwoordig, gevaarlijk en bedreigend. In tuinen in de Middeleeuwen, Renaissance en Barok toonde de mens vooral zijn overheersing op de natuur, door streng symmetrische lijnen en snoeivormen toe te passen. Alleen nuttige of lieflijke planten kregen een plaats in de tuin. in de Romantiek liet men de teugels wat vieren. Tuinen weerspiegelden toen een ideaalbeeld van landschap en natuur. Sterk gecontroleerd door de mens, dat wel.

Lees verder...
Even voorstellen: Bestuur Wilde Weelde

Vakgroep Wilde Weelde is in 1999 opgericht en vindt zijn oorsprong in de Stichting Oase waarin natuurtuinen en -parken zijn verenigd. Vanuit deze stichting kwam het initiatief om de kennis over natuurlijk en ecologisch tuinieren verder te verspreiden over Nederland. Dit leidde tot de oprichting van Vakgroep Wilde Weelde en is inmiddels uitgegroeid tot een netwerk van zo'n 200 bedrijven; ontwerpers, hoveniers, kwekers, boomverzorgers, adviseurs en leveranciers van verantwoorde tuinmaterialen, vakmensen die milieubewust werken vanuit een ecologische visie.

Wilde Weelde is een vereniging met zeven bestuursleden. Samen met de leden zetten zij de lijnen uit voor het beleid van de vereniging. Dit jaar verwelkomen wij Jasper Helmantel als nieuwe voorzitter en Anita van Noort als nieuw bestuurslid communicatie.
Een mooi moment om het bestuur aan je voor te stellen.
Op de foto (van links naar rechts) staand: Jeroen Soontiëns, Emiel Versluis, Jasper Helmantel, Wencke Habermann en Annemieke Tuin. Ervoor: Anita van Noort en Ruud Snijders.
Lees verder
Notenbrood
Ingrediënten
- 200 gram hazelnoten
- 100 gram amandelen
- 200 gram walnoten
- 6 eieren
- 2 eetlepels walnotenolie of olijfolie (dit is niet nodig wanneer de massa al goed plakt)
- optioneel: 100-200 gram gemalen kokos
- gedroogd fruit
Je kunt eventueel 50 à 100 gram gesmolten roomboter toevoegen.
Bereiding
Doe de hazelnoten en amandelen in de keukenmachine zodat ze fijngemalen worden.
Klop in een kom de eieren los. Meng de gemalen hazelnoten en amandelen met de walnoten, de olijfolie of gesmolten roomboter en eventueel de gemalen kokos door het eimengsel. Roer alles goed door elkaar zodat het een mooi geheel wordt.

Je kunt naar eigen smaak (combinaties van) gedroogd fruit toevoegen. Denk aan cranberry’s, dadels, vijgen, rozijnen, gedroogde abrikoos. Roer alles tot een smeuïg geheel.
Doe het mengsel in een broodbakvorm en dek deze af met aluminiumfolie. Zet het in de oven op 175 graden gedurende 45 minuten. Haal de aluminiumfolie eraf, zet de vorm weer terug in de oven voor 45 minuten op 175 graden. Laat het notenbrood eerst afkoelen als het klaar is, voordat je het in plakjes snijdt.
Eet smakelijk!

Angelique Zeelen
Knoest
Cornus mas:
de gele Kornoelje


Van bodembedekkend heestertje tot een uit de kluiten gewassen boom: in de Cornusfamilie vind je altijd wel een exemplaar dat jou past als je een interessante heester voor de tuin zoekt. De oorsprong van de meeste soorten ligt buiten Europa. En daar liggen een paar interessante verschillen met de Cornus mas.
De inheemse Cornus
Voor de natuurrijke tuin is de Cornus mas een aanwinst. Hij komt in grote delen van Europa nog in het wild voor. In Nederland vooral in Zuid Limburg. De plant groeit uit tot een struik van maximaal 5 meter hoog; een beetje bolvormig. Hij wordt regelmatig als solitair gebruikt, maar komt in een groep beduidend beter tot zijn recht. Hij stelt geen bijzondere eisen aan de bodem en hij kan uit de voeten met een plekje in zowel zon als schaduw.
Lees verder
Onder de loep:
Astrum tuin- en groenprojecten


Een paar jaar geleden kon je in de rubriek Onder de loep, kennismaken met een Wilde Weelde-bedrijf. Met het vertrek van de interviewer kwam ook een eind aan deze rubriek.
Dat vonden we toch wel heel jammer dus hebben we Onder de loep wat afgestoft en in een nieuw jasje gestoken. Het concept: Wilde Weelde-collega's interviewen elkaar en geven ons een kijkje in elkaars keuken.

Lisette Gordijn, werkzaam bij Wilde Weelde-bedrijf Willemstein Hoveniers bijt de spits af. Zij ging op bezoek bij Anita en Wibo van Noort van Astrum tuin- en groenprojecten uit Nootdorp.
Lees verder
Agenda

4 maart, Wageningen
Landelijke dag Vlinderstichting
www.vlinderstichting.nl

1 maart, Appeltern
De Tuinen van Appeltern zijn weer open
www.appeltern.nl

10 maart, Appeltern
Onderhoudsdag in de Wilde Weelde Wereld.
Elke eerste vrijdag van de maand wordt er door een groep Wilde Weelders
onderhoud gepleegd in de Wilde Weelde Wereld. Kom langs als je toch
in het tuinenpark bent. De aanwezige collega's adviseren je graag over
ecologisch tuinieren.

11 en 12 maart, Eenrum
Helleborusdagen op De kleine Plantage
www.dekleineplantage.nl

18 maart, Amsterdam
Themarondleiding voorjaarsbloeiers.
Hortus botanicus Amsterdam
www.dehortus.nl
 



Tuintip
Siergrassen
Knip nu het verdorde blad van niet-wintergroene siergrassen tot vlak boven de grond af. Binnenkort komt het nieuwe blad weer tevoorschijn en dat wil je niet beschadigen.
Dorre bladeren van groenblijvende siergrassen trek je er gewoon tussenuit.

 


 
Nieuwsbrief doorsturen
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
COLOFON
Wilde Weelde is een netwerk van vakmensen die milieubewust werken vanuit een ecologische visie.

Deze nieuwsbrief verschijnt 10x per jaar.
Jaargang 3, nummer 2

Copyright © 2017 Vakvereniging Wilde Weelde, Alle rechten voorbehouden