Copy
Nieuws en tips van vakgroep Wilde Weelde
Bekijk deze mail in je browser

juli/augustus 2016
Kom naar de belevingsdag op 21 augustus!

Iets leuks doen aan het eind van je vakantie? Of weer eens poolshoogte komen nemen hoe de Wilde Weelde Wereld is gegroeid afgelopen jaar? Kom dan zeker naar de belevingsdag van Wilde Weelde op zondag 21 augustus 2016. 

In de Wilde Weelde Wereld is van alles te beleven. Je kunt zelf of met je kinderen komen spelen in het koekoeksbos of komen genieten van al het leven in en om de grote vijver. Op een warme dag kun je zelfs een duik nemen in de zwemvijver!

Wilde Weelde leden zullen zich deze dag presenteren, zodat je kennis kunt maken met de veelzijdigheid van Wilde Weelde. Alle thematuinen in de Wilde Weelde Wereld zullen live toegelicht worden. Op het grote plein, centraal in de Wilde Weelde Wereld, kun je onder het genot van een kop koffie of thee een praatje maken, fotocollages bekijken van de wording van de Wilde Weelde Wereld of gewoon even bijkomen van alle belevenissen. In deze nieuwsbrief een kleine greep uit de activiteiten die we op 21 augustus organiseren. Tijdens de belevingsdag is nog veel meer te doen! Daarover kun je meer lezen op de website van Wilde Weelde, want daar vind je het volledige programma.

Waterbeleving met Johan Geerdink

Wilde Weelde heeft als thema van 2016 'Wild Water'. We hebben allemaal gemerkt dit jaar dat het een thema is dat iedereen raakt. De ene keer door te veel dan weer door te weinig water. Johan Geerdink laat zien hoe water een onderdeel kan zijn van de tuin.

Tuinbeleving is het sterkst als alle zintuigen geprikkeld worden. Water beweegt, geeft leven en ontspant door er in te zwemmen of het geklater. Water kan op vele manieren worden toegepast; als beekje, fontein, buffer voor de planten en nog veel meer. Tijdens de lezing wandelt Johan door de Wilde Weelde Wereld langs de waterpartijen en deelt zijn visie op water in de buitenruimte en de kracht van de juiste toepassing en inpassing.

Johan Geerdink is mede-eigenaar van De Tuinen van Geerdink in Neede. Dit hoveniersbedrijf is een veelzijdig uitvoerend bedrijf. Van advies en ontwerp tot uitvoering en onderhoud op onder andere gebieden van natuurlijk spelen, (zwem)vijvers, natuurlijke-natuurrijke tuinen en allerhande reguliere werkzaamheden.

Plantenwandeling met Ernst Oostindie

In de Wilde Weelde Wereld staat een diversiteit aan planten van inheems tot uitheems maar passend in een natuurlijke tuin. Ernst Oostindie neemt u mee door de tuin langs deze planten en verteld erover.

Over eetbare planten met sierwaarde, bijzondere groeiplekken maar ook over de natuurlijke herkomst van onze cultuurplanten. Wil je een natuurlijke weelderige tuin? Loop dan zeker mee, Ernst verteld u hoe ontwerp en plant elkaar kunnen aanvullen en versterken.

Ernst Oostindie  is eigenaar van het hoveniersbedrijf 'Binnen de hagen'.  Bij het maken van het ontwerp,  komt hij met ideeën en materialen waar wij nooit aan gedacht zouden hebben. Uiteindelijk ligt daar de tuin in volle glorie. De hovenier is niet de schrijver/regisseur van het fleurige toneelstuk maar de regisseur/decorbouwer.

Lezing: Beleven met je zintuigen - Iris Veltman

Een tuin kan zoveel meer zijn dan een mooi plaatje! Een plek om tot rust te komen, om in op avontuur te gaan, een ruimte om te beleven… Groen heeft een bewezen positief effect op ons welzijn en vooral doordat het meer zintuigen prikkelt dan alleen het zicht.
Ik wil je tijdens de Belevingsdag van Wilde Weelde graag vertellen over de manieren waarop je een tuin kunt beleven en hoe je daarop inspeelt.
Ik vertel vanuit mijn eigen ervaring als tuinontwerper en adviseur voor mijn bedrijf Iris’ Garden Ecology, waarmee ik streef naar een tuin als een ecosysteem dat draait rond een prettige tuinbeleving voor de gebruikers.
www.irisgardenecology.nl
Workshop: Natuurlijk spelen

Aan de hand van een kleine opdracht ontdekken we wat de waarde van een natuurspeelplek voor kinderen kan zijn. Anneke Rodenburg en Wencke Habermann begeleiden deze korte workshop en kunnen u veel vertellen over natuurlijk spelen. Ga mee op ontdekkingstocht in het Koekoeksbos en neem je kinderen mee!

Anneke Rodenburg ontwerpt natuurlijke tuinen en natuurlijke speelplekken.  Recent heeft ze het boek 'Stap voor stap naar groene kinderopvang'  geschreven.  Ze heeft natuurspeelplekken en speelbossen ontworpen. O.a. voor Landschap Overijssel, diverse gemeenten, scholen en agrarische kinderopvanginstellingen.
Tuin en Vlinder

Wencke Habermann is ecologisch hovenier en tuinontwerpster te Deventer. Ze ontwerpt, onderhoudt en helpt bij het realiseren van milieuvriendelijke, duurzame en natuurrijke tuinen bij particulieren, speelgelegenheden voor kinderen, buurttuinen en tuinen voor zorginstellingen en wat er nog meer aan mooi's op haar pad komt.

Wencke Habermann Natuurlijk Groen

Grijp je kans!

Wilde Weelde verloot onder nieuwsbrieflezers 2x één vrijkaart voor De Tuinen van Appeltern.
Wil je ook kans maken op een vrijkaartje t.w.v. €12,50 stuur dan een mail naar info@wildeweelde.nl met je naam- en adresgegevens. Wie weet hoor je tot één van de gelukkigen!

 
Agenda

dagelijks t/m 27 november 2016, Appeltern
Bezoek de Wilde Weelde Wereld in de Tuinen van Appeltern. De Tuinen zijn bijna het hele jaar, elke dag geopend, ook op zon- en feestdagen!
www.appeltern.nl

18 september, picknicken in de Wilde Weelde Wereld in Appeltern
'Oogsten uit de tuin'

Eind van de zomer is er altijd wat eetbaars in de tuin te vinden. Uit een natuurrijke tuin is het verzamelen van eten een gezonde bezigheid. Ook dieren foerageren in de Wilde Weelde Wereld. Laat je verrassen door Wilde Weelders die op zoek gaan naar iets eetbaars.
www.wildeweelde.nl

16 oktober, picknicken in de Wilde Weelde Wereld in Appeltern
'Tuinadvies en schetsservice'
Het tuinseizoen loopt op zijn eind. Een mooie tijd om de balans op te maken; Wat ging er goed in de tuin, wat wilt u veranderen? Met de winter voor de boeg is het nu een goed moment om nieuwe plannen te maken voor volgend jaar. Wilde Weelders geven advies.
www.wildeweelde.nlTuintip
Als je tuin pas is aangeplant of tijdens lange droge periodes in de zomer is het nodig om je planten water te geven. Geef je planten het liefst 's avonds of 's morgens vroeg water. Geef dan heel veel water te gelijk, dat is beter dan iedere dag een beetje. Het water dringt dan beter de bodem in en is dan langer beschikbaar voor de plant.

Zet planten in pot tijdens de vakantie zoveel mogelijk in de schaduw, dan verdampen ze minder. Zorg dat ze regelmatig water krijgen of zoek een goed logeeradres!
Tot ziens tijdens de belevingsdag! De volgende nieuwsbrief verschijnt in september 2016.
 
Nieuwsbrief doorsturen
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
COLOFON
Wilde Weelde is een netwerk van vakmensen die milieubewust werken vanuit een ecologische visie.

Deze nieuwsbrief verschijnt 10x per jaar.
Jaargang 2, nummer 6

Copyright © 2016 Vakvereniging Wilde Weelde, Alle rechten voorbehouden