Copy
Nieuws en tips van vakgroep Wilde Weelde
Bekijk deze mail in je browser

april 2016
Hoera, het is weer lente!

Na een winter die we nauwelijks winter kunnen noemen konden we afgelopen weekend genieten van de eerste zonnestralen. De stinzenplanten bloeien nu volop, ze profiteren van het zonlicht nu de bomen nog niet in blad zijn. De narcissen hebben nog nooit zo lang gebloeid, vanaf december waren er al verschillende soorten en variëteiten te zien. Nu zijn ook de wilde narcissen met hun fladderige bloemen aan de beurt. Narcissus pseudonarcissus ssp. lobularis steelt wat mij betreft de show!
foto: Margo van Beem
De vijver wordt weer wakker!
artikel van Ruurd van Donkelaar

Half maart, dan is het weer zover. Ik kijk altijd reikhalzend uit naar de eerste mooie lentedagen want dan wordt onze vijver wakker. De eerste tekenen van een nieuw groeiseizoen zijn al eerder aanwezig.

Als er geen sneeuw en ijs ligt beginnen soms al in december de vroegste waterplanten met uitlopen. Het zijn vooral de verschillende waterranonkels, Fijne waterranonkel ( Ranunculus aquatilis) en Stijve waterranonkel ( Ranunculus circinatus) die het eerste hun tere draadachtige blaadjes laten zien. Ook de Ondergedoken moerasscherm (Apium inundatum), een aquatisch broertje van de selderij, is er al vroeg bij. Ze profiteren zo van de ruimte, het licht en de vrijgekomen voedingsstoffen in de vijver terwijl de andere robuuste waterplanten zoals krabbenscheer, waterpest en hoornblad nog op de bodem liggen.

Een andere echte voorjaarsgroeier in onze vijver is de waterviolier (Hottonia palustris). Vanaf half februari zag ik af en toe een kleine watersalamander tussen de waterplanten scharrelen. Ook salamanders kunnen vroeg aanwezig zijn, soms kruipen ze al voor de winter terug de vijver in. Maar half maart dan begint het echt, dan trekken de padden, kikkers en salamanders massaal naar de vijver en loop ik iedere avond met een zaklamp te gluren wie er nu weer aanwezig zijn. Lees verder...
Ruurd van Donkelaar in de kwetsbare natte vegetatiezone van zijn vijver.
foto: Ruurd van Donkelaar Groenadvies
Er komt een vijver in de volkstuin...
Column van Gerdien Griffioen

Of ik een tuin wil ontwerpen in een volkstuinencomplex? De klant vraagt me dat omdat ze een tuin heeft daar, niet van moestuinieren houdt maar wel meer wil genieten van haar tuin en het tuinhuisje op het complex. Ik kom kijken op een ijskoude vrijdagmorgen. We zitten buiten, voor het tuinhuisje te praten over haar wensen en we inventariseren de mogelijkheden van de tuin. Het moet natuurrijk worden en de vraag is wat er met de (kapotte) vijver moet gebeuren. Het is zo’n mooie plek dat ik voorstel om de plastic bak weg te halen en een natuurrijke vijver te maken met een glooiende oever. Lees verder...
Hemelwater
Rectificatie.
Een oplettende lezer heeft ons er op gewezen dat de toename van de jaarlijkse neerslag volgens KNMI sinds 1906 niet 18% per jaar is, maar dat de neerslag sinds 1906 met 18% is toegenomen! Het volledige artikel kun je nog steeds lezen op de website van Wilde Weelde! Artikel lezen...
Agenda

dagelijks t/m 27 november 2016, Appeltern
Bezoek de Wilde Weelde Wereld in de Tuinen van Appeltern. De Tuinen zijn bijna het hele jaar, elke dag geopend, ook op zon- en feestdagen!
www.appeltern.nl

2 april t/m 11 september, Gorinchem
Floralia in het Gorcums Museum.
In de expositie Floralia tonen Nederlandse kunstenaars van nu hoe zij geïnspireerd zijn door bloemen: een ode aan de bloem in schilderijen, tekeningen, foto's en beelden.
www.gorcumsmuseum.nl

9 en10, 16 en 17 en 24 april,
Laag Keppel
Opentuindagen 2016 bij De Warande. Genieten van stinzenplanten en andere bijzondere bosplanten.
www.dewarande.nl

15, 16 en 17 april, Weesp
Bloembollenfestijn in De Theetuin van Jaqcueline van der Kloet
www.theetuin.nl

24 april, Rotterdam
Hortulanuswandeling in Trompenburg. Thema: ‘bloeiende bollen’
www.trompenburg.nl

7, 8, 21 en 22 april, Appeltern
In april wordt er weer volop gewerkt in de Wilde Weelde Wereld.
Wilde Weelde-leden gaan verder met de aanleg van het stinzenbos en het inplanten daarvan. Kom één van deze dagen rustig eens kijken en een praatje maken!

9 juni 2016, Eindhoven
DE THE PUINTUIN. Discussie door Vincent Wittenberg en gasten, onderdeel van de lezingenserie bij het Van Abbemuseum: Van wie is de straat?
www.vanabbemuseum.nl


Tuintip
Het is nu de tijd om verschillende wintergroene heesters zoals struik-klimop (Hedera helix 'Arborescens'), Japanse kardinaalsmuts (Euonymus japonicus), wintergroene kamperfolie (Lonicera henryana) te snoeien. Ook wintergroene varens kunnen nog gemakkelijk teruggeknipt worden voordat de nieuwe bladeren zich ontrollen.
 
Tuinslak op tongvaren
foto: Emiel Versluis


 
Nieuwsbrief doorsturen
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
COLOFON
Wilde Weelde is een netwerk van vakmensen die milieubewust werken vanuit een ecologische visie.

Deze nieuwsbrief verschijnt 10x per jaar.
Jaargang 2, nummer 3

Copyright © 2016 Vakvereniging Wilde Weelde, Alle rechten voorbehouden
Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven via de website van Wilde Weelde

Vragen of opmerkingen?
Ons mailadres is:
margo@visavisontwerpers.nl

uitschrijven voor nieuwsbrief    pas je gegevens aan

Email Marketing Powered by MailChimp