Copy
Versterk je Water element
VERSTERK JE WATER ELEMENT 
Hoe kan ik zelf mijn Water element versterken?
Het Water element bevat onze meest fundamentele energie die aan de basis ligt van ons leven en die we overerven van onze voorouders. Deze Prenatale energie wordt voornamelijk in de Nieren opgeslagen. Het is heel belangrijk om zorgzaam om te gaan met dit potentieel, hoe sterker onze Nier chi, hoe krachtiger ook ons immuunsysteem zal zijn. Om je Nieren te revitaliseren is Rust zeer essentieel, durven te vertragen, tijd nemen naar binnen te keren, naar binnen te kijken, te reflecteren over onszelf, te mediteren, schrijven, lezen, te rusten, te slapen, ...
Zelfbehandeling:
dagelijks masseren van Nierpunt 1 op je voetzolen. Kloppen en masseren langsheen Blaas en Nier meridianen.

Warmte op de nierzone met bv.  gembercompressen, warm pittenkussen, warmwaterkruik zijn heel deugdzaam.


Volg onze Chi Nei Tsang Self Healing video lessen via YouTube
 
Tao meditatie:
De 6 helende geluiden is een eenvoudige Tao meditatie die je helpt om stress en spanningen om te buigen naar harmonie en vitaliteit. Via deze video kan je de meditatie met het Helende longgeluid. 
Het helend geluid voor de nieren is de tchoeoeoeoe klank. In zit op een stoel, breng je de aandacht bij je nieren, je ademt naar je nieren toe, luistert en voelt hoeveel spanning, koude, pijn, angsten, ... je daar ervaart. Doe 3x het niergeluid en voel opnieuw. 
>> video Tao meditatie Nier geluid
TIP
Glimlach regelmatig naar je nieren en stuur hen dankbaarheid en liefde. Verbind je elke dag met de Water energie, met een bron van zuiver water en adem die in naar je nieren, ondersteun je je basispotentieel, je creativiteit, je doorzettingsvermogen, wilskracht en levensmoed. Zelfs een paar minuutjes aandachtige aanwezigheid en verbondenheid met je nieren heeft al effect!
Meridiaan Chi Kung:
Meridiaan Chi Kung is een set van staande oefening die de doorstroming bevorderen in je meridiaan netwerk, je helpen gronden en meer vitaliteit te ontwikkelen.

Via deze video kan je de Meridiaan Chi Kung Basisoefening voor Blaas en Nier meridiaan mee volgen (leren) 
>> video Meridiaan chi kung Blaas en Nier 


Volg elke dinsdag om 19u onze Meridiaan Chi Kung les

 
TIP
Voor zij die geen of weinig ervaring hebben met (Meridiaan) Chi Kung is het aan te bevelen om te starten met de 1e oefeningen van deze reeks, bouw het rustig op en stop regelmatig de video om de oefening op je eigen tempo te herhalen. Vanaf 20'15" kan je dan verder met de Basis Meridiaan Chi Kung voor Blaas en Nier.
Meridiaan strekking:
De Makaho Meridiaan strekkingen zijn een set van 6 yoga oefeningen voor het openen van de 12 meridianen, ze helpen je ook te versoepelen en versterken de doorstroming in je meridianen en van daaruit in heel je lichaam.

Via deze video kan je de Makaho strekking voor de Blaas en Nier meridiaan volgen (leren)
>> video strekking BL en Ni meridiaan


Volg elke dinsdag om 20u15 onze Taoyin Yoga les
TIP
Voor zij die geen of weinig ervaring hebben met Yoga is het aan te bevelen om langzaam op te bouwen, volg steeds je eigen tempo, doe de oefening traag en bewust en stop regelmatig de video om de oefening op je eigen tempo te herhalen of iets langer in de yoga positie te blijven. Zorg dat je ogen en gelaat ontspannen zijn en dat je rustig blijft doorademen in elke positie.
Gezonde Basisvoeding 
We benadrukken graag het belang van het nuttigen van volle granen, specifiek voor het Water element zijn dat boekweit, gerst en rijst. Alle wortelgroenten zijn ten sterkste aanbevolen, specifiek daikon, rapen, rammenas, knolkelder. Eet ook voedsel uit de zee zoals vis, schaaldieren, inktvis, ... ook zeewier is zeer heilzaam, kook kombu mee in je soep, rijst, ... Alle bonen zijn versterkend voor de nieren, met als toppers de aduki bonen, nierbonen, zwarte soja bonen.
Vermijd extreem jinne voeding, met name alles wat rechtstreeks uit de koelkast of diepvries genuttigd wordt, koude dranken, ijsblokjes, ijsjes, ... Verder ook matigen of weglaten van koffie, alcohol, suiker, witte meelproducten.
Kleine hoeveelheid ongeraffineerd zeezout is goed, want zout is de smaak verbonden met het Water element - Nieren, vermijd echter zoute snack zoals chips en zoute crackers.
Als kookwijze doe je er goed aan veel soepen en stoofpotjes klaar te maken, eet dus vooral warme voeding, matig met rauwkost.


Samengevat, eet dus vooral dikke groentesoepen, stoofpotjes, volle granen (rijst - boekweit) aangevuld met zwarte bonen, nierbonen, lam, kip, walnoten, kastanjes, zwart sesam zaad, donker groen loof, ... allemaal zeer voedzaam en verwarmend voor je nieren. 
Rust - Rust - Rust
zowel fysiek, emotioneel als mentaal. Op tijd naar bed gaan, wat langer uitslapen is ten zeerste aan te bevelen en deugdzaam voor de nier energie. Het is ook belangrijk om meer gemoedsrust op te bouwen door bv. te stoppen met jezelf onder druk te zetten, het vele "moeten" los te laten en de lat lager leggen.

Stilte en meditaties zijn ook heel heilzaam voor de Nier energie, zoek de nabijheid op van water, ga eens naar zee, wandel langs een rivier, ga zitten bij een bron, meer, vijver, ...

Om je Nieren op te laden is het motto "Less is More" super belangrijk, meer zijn en minder doen.


Doe vooral rustgevende activiteiten zoals, ademhalingsoefeningen, zachte yoga, chi kung, taichi, want het is belangrijk om de water energie in beweging te houden. Deze interne oefenpraktijken (chi kung, yoga en meditatie) helpen ook om terug contact te maken met ons innerlijke zelf en ondersteunen de Nier energie. Ze zijn ook goed om de mind te ontspannen, onze emoties te kalmeren en onze Spirit te verheffen.
Opgelet! Deze tips zijn bedoeld als aanvullende ondersteuning en geen vervanging van een medische behandeling van gelijk welke klacht. Bij twijfel raadpleeg steeds je huisarts en zeker als je luchtwegklachten hebt in combinatie met koorts boven 38 graden Celsius is het raadzaam om per direct (telefonisch) contact op te nemen met je huisarts.
HET WATER ELEMENT 
Winter in de Traditionele Chinese geneeswijze
De Winter behoort tot het element Water en is het meest Yinne aspect in de 5 transformaties, het meest Yinne seizoen van het jaar. Yin is donker, koud, traag en een naar binnen gerichte energie. De winter is de periode van de donkere dagen, alles vertraagt, trekt zich terug diep onder de aarde, de natuur wordt rustig, onbeweeglijk, bij momenten doodstil. In deze fase rusten de zaden veilig diep onder de grond, naar binnen gekeerd met al het potentieel voor nieuw leven, geduldig wachtend op het juiste moment om terug open te barsten en in de lente geboorte te geven aan een nieuwe cyclus.
Leven op het ritme van de Winter
In het oude China ontstond duizenden jaren geleden een heling systeem dat heel nauw verbonden was met het ritme van de natuur en dat tot op de dag van vandaag nog wordt gebruikt in diverse complementaire geneeswijzen zoals o.a. Shiatsu. Deze traditionele geneeskunst is geëvolueerd doorheen de jaren en worden nog steeds toepast bij de moderne ziektes en ongemakken.
Toen de Traditionele Chinese geneeswijze werd ontwikkeld, leefden de mensen nog in een staat van harmonie met de natuur en de seizoenen. Zo bleven ze gezond doorheen het hele jaar, omdat ze wisten wat ze best aten, hoe zich te kleden, welke activiteiten passend waren. Dat alles versterkte hun organen, meridianen, vitaliteit en hielp hun immuunsysteem om ziektes af te weren. De moderne mens staat verder af van de natuur, heeft moeite met het volgen van het ritme van de seizoenen en leeft vaak onder continue stress, dit heeft een direct impact op het Water element en op de Nieren en Blaas.
Water - Organen - Meridianen - 24u klok
De Nieren, Blaas en voortplantingsorganen maken deel uit van het Water element.
In de 24u meridiaanklok beleeft de Blaas haar piekmoment tussen 15u00-17u00, 
Je NIeren zijn op hun hoogtepunt tussen 17u00-19u00.
Bij disbalans in de meridianen en/of organen kunnen de klachten toenemen tijdens zowel het piekmoment als tijdens het dalmoment.
De Blaas Meridiaan
De Blaasmeridiaan is de koppelmeridiaan van de Nier en is verbonden met de opslag en uitscheiding van vloeibare stoffen zoals urine. Hij heeft ook te maken met de hersenen en vooral met het autonome zenuwstelsel. Het is de langste en ook meest jange meridiaan. Tijdsdruk, overvolle agenda's veroorzaken veel stress, wat de Blaas energie uitput.

Als de blaasmeridiaan uit balans is, dan is het autonoom zenuwstelsel gespannen. Daarnaast uit zich dit in blaasklachten, last van de knieën, last van de rug, krampen in de benen, een strak gevoel in de kuiten en de achterkant van de benen. Je kan dit testen door de Blaas Nier meridiaan strekking even te doen en te voelen hoe soepel je deze oefening kan uitvoeren.

Psychisch kan dit zich uiten in angsten, bezorgdheid, rusteloosheid en achterdocht.
De Nier Meridiaan
De nieren zijn de de belangrijkste opslagplaats van onze voorouderlijke (ancestrale) energie en vormen de basis van onze constitutie. Deze meridiaan heeft een sterke verbinding met het merg van de hersenen, ruggengraat en de botten, ook met de seksuele energie en voortplantingsorganen.

De nier energie geraakt vooral uitgeput door overwerk, te weinig (nacht)rust en een overmaat aan stress.
Zwakke nier chi uit zich o.a. via pijnen en stijfte van de lage rug, koude benen of algemeen kouwelijk gevoel, slecht gebit, verlies of breken van tanden, vroegtijdig haarverlies of vergrijzing, oorsuizen of gehoorverlies, impotentie, frigiditeit of onvruchtbaarheid, chronische vermoeidheid, futloosheid, frequent plassen, bedplassen of incontinentie, breekbare botten, verstoorde slaap.

Bij zwakke nier chi zijn we meer vatbaar voor angst en paniekaanvallen, rusteloosheid, gebrek aan wilskracht en doorzettingsvermogen.
 
Opgelet! Wie klachten ervaart of herkent zoals hierboven beschreven, blijft er best niet te lang mee doorlopen, zoek hulp of raadpleeg je huisarts. Shiatsu biedt  aanvullende ondersteuning en werkt preventief door het balanceren van de energie en het ontspannen van lichaam en geest.
KAIZENDO SHIATSU ACADEMIE 
VERSTERK JE WATER ELEMENT


vind de meest recente info op
www.shiatsu-academie.be
Contacteer ons via mail
info@shiatsu-academie.be

Je ontvangt deze nieuwsbrief door je contact met de Shiatsu Academie en/of met Dominique Respens
Stuur deze informatie gerust door naar mensen van wie je denkt dat zij interesse kunnen hebben
alvast bedankt

inschrijven voor de Nieuwsbrieven van de Shiatsu Academie - zo ontvang je deze in je mailbox