Copy

Bewegen is Gezond - jan 2017

Lees deze nieuwsbrief online

Dag <<First Name>>

Vooreerst een voorspoedig en energiek 2017 !! Dat je je een jaar lang bemind mag voelen, begeesterd, verwonderd, heen en weer geslingerd, ademloos, geraakt, bewogen, bezield, verrast, ontzet, prettig gestoord, geliefd, dankbaar, enthousiast, ... 

In deze nieuwsbrief belichten we het belang van voldoende en gezond te bewegen. De jaarwisseling is vaak de periode van de goede voornemens. Naast gezonde voeding (na de feestelijke dagen) is er ook vaak de intentie om meer te gaan bewegen. Toch lukt het vaak niet om voldoende beweging in het dagelijkse leven in te bouwen. Nochtans heeft voldoende bewegen een positief effect op de algehele gezondheid en welbevinden, zowel, fysiek als emotioneel mentaal.


Waarom en hoeveel Bewegen?
Bewegen vermindert de kans op diverse welvaartzieken zoals hart- en vaataandoeningen, een hoge bloeddruk, osteoporose, dikke darmkanker, overgewicht, diabetes type II, een depressie. Bewegen heeft ook een preventieve werking op diverse klachten zoals rugpijn, het ontspant en vermindert stress, het kan de slaap verbeteren.
In de Westerse visie is de aanbeveling 1 van onderstaande opties om een gezondheidseffect te bekomen :
  1. Bewegen: Minimaal 30 min per dag bewegen gespreid over de dag, bv. wandelen, fietsen, zwemmen, in de tuin werken, boodschappen met de fiets of te voet doen.
  2. Stappen: 10.000 stappen per dag
  3. Sporten: 3 keer 30 min per week sporten.
Hoewel de meesten onder ons wel degelijk beseffen dat bewegen gezond is, zijn er tal van excuses: Ik ben niet zo sportief. Ik hou dat nooit vol? Ik haat sporten? Ik heb het nu al zo druk? Ik verlies toch geen kilo's. Het is te duur, te ver, te moeilijk, ... 1000 en 1 smoezen om er toch niet aan te beginnen. Wat is jouw favoriete excuus om niet te bewegen?
Zij die het leuk vinden om in groep te bewegen zijn alvast van harte welkom op de wekelijkse MCK en Yoga lessen.


Oosterse Bewegingsvormen
In het Oude China stond elke vorm van bewegen zoals Chi Kung en Yoga in teken van gezondheid en lang leven (onsterfelijk worden). Deze zachte bewegingsvormen zijn gericht op het bevorderen van de doorstroming van de Chi - Levensenergie doorheen het hele lichaam. Excessief sporten/bewegen verbruikt meer chi dan dat er opgebouwd kan worden. Zie hoe het topsporters vergaat na hun sportieve loopbaan, velen zijn opgebrand en vertonen tal van fysieke (slijtage) klachten, niet direct het toonbeeld van gezondheid op lange termijn. De Oosterse bewegingsvormen beogen vooral de opbouw van vitaliteit, bevorderen van lenigheid en souplesse, versterken van de gronding. Dit alles met respect voor het lichaam, veel aandacht voor de adem, ontspanning vinden in de inspanning. Dit is hun visie op een gezonde geest in een gezond lichaam dat een lang en gezond leven ondersteunt.

Wat is Meridiaan Chi Kung?
Meridiaan Chi Kung is een set van rechtstaande oefeningen die de energie doorstroming bevorderen in heel je lichaam. Deze oefenreeks helpt ook stevig te gronden, meer flexibiliteit en kracht te ontwikkelen. Je ontdekt gaandeweg de kracht van de 12 meridianen en de 5 transformaties. Meridiaan chi kung helpt om stevig te gronden, soepel te worden en kracht op te bouwen. Behalve op de meridianen hebben deze oefeningen eveneens een diepgaand effect op de organen, pezen, gewrichten, diafragma, ademhaling, spijsvertering, ...
Meridiaan Chi Kung elke dinsdag 19u-20u15 (open lessen op 17+24 jan 2017) - Video

Wat is Taoyin Yoga?
Het is een Chinese Yoga vorm, duizenden jaren oud en wordt gezien als de voorloper van alle energetische bewegingskunsten van China. Het is een zachte vorm van yoga met liggende en zittende oefeningen die de energiestroom in heel het lichaam op gang brengt. De Tao Yin oefeningen werken verfrissend, voedend, regulerend en vernieuwend op je lichaam. Een belangrijk aspect in Tao Yin is dat het een afwisselend ritme van actie en rust heeft, wat voor een zuiverend, en regelend effect zorgt. Dit wordt nog versterkt door de aandacht voor de ademhaling, de verbindende brug tussen lichaam en geest. Tao Yin is ook een vorm van meditatie in beweging. Alle oefeningen worden zo bewust mogelijk uitgevoerd, vanuit een zachte, gefocuste intentie, zonder haast en prestatiedrang.
Taoyin Yoga elke dinsdag 20u15-21u30 (open lessen op 17+24 jan 2017)

De Psoas = spier van de ziel
Zowel in de Yoga als in de Meridiaan Chi kung speelt de Psoas spier een belangrijke rol. Het is de meest diepliggende spier van het menselijke lichaam en heeft een complexe taak. Ze zorgt ervoor dat we rechtop kunnen staan en onze benen kunnen heffen tijdens het wandelen. De Psoas stabiliseert de wervelkolom en geeft ondersteuning aan de vitale organen. Ze is verbonden met het middenrif en heeft zodoende een directe connectie met de ademhaling. Bij veel mensen is de Psoas chronisch gespannen door de stress, angst en het snelle, moderne leven. dit leidt tot diverse klachten zoals lage rugpijn, ischias, afwijkingen aan de wervelkolom, heuppijnen, ... Een chronisch gespannen Psoas leidt bovendien tot kortademigheid en hoge borstademhaling. Veel onverwerkte traumatische herinneringen zitten onbewust opgeslagen in de Psoas. Het permanente gevoel van onrust en alertheid doet een vicieuze cirkel ontstaan die de stress in stand houdt. Via bewuste lichaamsoefeningen (MCK en Yoga) en door diepe massage (Chi Nei Tsang) kan de Psoas terug ontspannen en verlengen, dit opent de weg naar herstel, bevrijding en balans.
Gronding via de Psoas workshop 1+2 apr 2017 van 10u-17u

Tot slot
Naast de bewegingslessen ben je eveneens van harte welkom voor persoonlijke begeleiding in onze praktijk voor Shiatsu, Chi Nei Tsang, Cranio Sacraal, Lymfe Detox massage, Coaching gesprek, Menopauze Consult.
Helemaal onderaan deze nieuwsbrief vind je ook nog een overzicht van ons Winter aanbod met o.a. Yoga, Meridiaan Chi Kung, CNT, Hartelijke Communicatie, een open workshop Cranio Sacraal Behandeling.

Geniet van een mooie jaarwisseling
Hartelijke groetjes
Dominique
Meridiaan Chi Kung
Meridiaan chi kung
Start 17 jan 19u

Winterreeks van11 dinsdagen
Open lessen 17+24 jan

>> meer info  
>> Inschrijven


 
Winter Yoga
Taoyin Yoga
Start 17 jan 20u15

Winterreeks van 11 dinsdagen
Open lessen 17+24 jan
>> meer info 
>> inschrijven
          
Psoas release
Gronding via de Psoas 
 workshop 1+2 apr

10u-17u (bijdrage 160)
Kortingsprijs 140 bij betaling vóór 15 feb
>> meer info    
>> inschrijven

 

PROGRAMMA WINTER 2017

17 jan 2017 - 19u00-20u15 - Start Winterreeks Meridiaan Chi Kung 11 lessen - meer info

17 jan 2017 - 20u15-21u30 - Start Winterreeks Taoyin Yoga 11 lessen - meer info

18 jan 2017 - 19u00-21u30 - Oefenavond Shiatsu en CNT - meer info

28 jan 2017 - 09u30-16u30 - CNT 1 - Vervolgcursus 3 weekends - meer info

30 jan 2017 - 19u00-22u00 - Basiscursus Shiatsu Syntra Kortrijk 8 avonden - meer info

09 feb 2017 - 19u00-21u30 - Shiatsu intro Vormingplus Kortrijk 3 av + 1 zaterdag - meer info

15 feb 2017 - 19u00-21u30 - Basiscursus Hartelijke Communicatie 6 avonden - meer info

20 feb 2017 - 19u00-21u30 - Oefenavond Shiatsu en CNT - meer info

06 mrt 2017 - 09u30-16u30 - Cranio Sacraal open workshop 3 maandagen - meer info

01 apr 2017 - 10u00-17u00 - Workshop Psoas release met Hilde Broeckhove - meer info

22 apr 2017 - 09u30-16u30 - Workshop Shiatsu bij Kinderen met Hilde Verhulst - meer info


Shiatsu Cyclus 1 - Basiscursus + Meridiaanstudie - Dagopleiding:

10 mrt 2017 - 09u00-16u00 - Start Shiatsu C1 - Basiscursus Marke 4 vrijdagen - meer info

21 apr 2017 - 09u00-16u00 - Start Shiatsu C1 - Meridiaanstudie Marke 13 vrijdagen - meer info

NIEUWSBRIEF - SHIATSU ACADEMIE
Gezond bewegen - jan 2017
vind de meest recente info op www.shiatsu-academie.be
Contacteer ons via mail dominique.respens@gmail.com

Inschrijven
voor de Nieuwsbrieven van de Shiatsu Academie


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Shiatsu Academie · Rodenburgplein · 25 · Marke 8510 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp