Copy
Niet goed leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in je browser

Nieuwsbrief februari 2023

Agenda

Velon actueel

Van de voorzitter


Als Velon willen we ons graag sterk maken voor een krachtige beroepsgroep lerarenopleiders. In de staat van de lerarenopleider constateerden we al dat die beroepsgroep steeds diverser wordt.
Lerarenopleiders zijn niet alleen degenen die werkzaam zijn op lerarenopleidingen maar ook in de scholen. We zien daar dat er ook behoefte is om professionalisering bijvoorbeeld beter te laten aansluiten bij de rol van werkplekbegeleiders en/of coaches die betrokken zijn bij de begeleiding van startende leraren.

We zoeken in de komende periode dan ook naar mogelijkheden om de brede beroepsgroep lerarenopleiders te betrekken bij onze vereniging en onze activiteiten.

Hoe wij dat willen, lees je op onze website.

Helma Oolbekkink-Marchand
Lees hier het hele voorwoord >

Lerarenopleider aan het woord

Mijn naam is Zehra Kaya en ik ben sinds 2011 werkzaam op het Rhedens in Dieren. Van origine ben ik docent Frans. Later heb ik ervoor gekozen om ook een bevoegdheid te halen voor het vak Duits.

Al vrij snel kreeg ik bij ons op school de vraag of ik ook studenten wilde begeleiden. Samen met een groep collega’s heb ik destijds de cursus voor werkplekbegeleiders gevolgd en jarenlang met veel plezier studenten begeleid. Ik heb eigenlijk sinds het begin al gevoeld dat ik mijzelf hier verder in wilde ontwikkelen in de toekomst. Ik bespeurde bij mijzelf een grote mate van interesse voor het enthousiast maken van nieuwe leraren in spé. Je zou het zelfs wel een passie kunnen noemen.
Meer lezen? >

Velon congres, 13-14 maart 2023

Laatste updates - tot ziens in Zwolle
In maart komen we met meer dan 800 lerarenopleiders bij elkaar voor het Velon Congres in Zwolle. Het belooft een inspirerend congres te worden. Velon verzorgt ook enkele bijdragen. Je bent van harte uitgenodigd om hierbij aan te sluiten.

Zien we jou bij een van de themagroepen? En bij het netwerkmoment? Of kom je jouw welkomstcadeautje ophalen bij de Velon-stand op de informatiemarkt?
Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar op dinsdag 14 maart voor de supersnelle beslissers.


Themagroepen
De themagroepen van Velon verzorgen ieder een bijdrage:
* De themagroep Flexibel opleiden start in de eerste ronde parallelsessies op maandag met hun workshop ‘Flexibel opleiden’.
* Of volg een workshop van de themagroep Samen Opleiden tijdens parallelsessie ronde 2 op maandag, “Samen opleiden: gelijktijdig leren door school- en instituutsopleiders, ook bij flexibilisering”. 
* Tijdens ronde 4 van de parallelsessies op dinsdag organiseert de themagroep Lesson Study een Netwerkcafé: “Nederland en Vlaanderen ontmoeten elkaar met Lesson Study”. 
 
Netwerkmomenten
Daarnaast nodigt Velon coördinerend schoolopleiders, programmaleiders & programmadirecteuren van partnerschappen samen opleiden uit voor de netwerkmomenten op maandag 13 maart: 
1-Ga in gesprek met Velon en met collega’s over wat Velon voor jouw partnerschap kan betekenen. Dit netwerkmoment vindt plaats tijdens de lunchpauze. 
2-Ook schoolopleiders werkzaam in het mbo worden uitgenodigd voor een netwerkborrel. Tijd en plaats volgen nog. 
 
Velon-stand
Velon staat met een stand op de informatiemarkt. Ben je pas lid geworden? Dan kun je hier je welkomstcadeautje ophalen. Heb je vragen over het beroepsregister en wat dat voor jou kan betekenen? Ga de collega’s van het bureau in gesprek. Ook zijn we benieuwd, welke activiteiten je de komende periode zou willen doen bij Velon. Kom met jouw idee naar de stand! 
 
Graag tot ziens in Zwolle op 13 en 14 maart 2023!
Laatste plaatsen beschikbaar op dinsdag 14 maart >

Voor en door leden

Tijdschrift voor Lerarenopleiders, oproep voor bijdragen aan het themanummer 2023

Met het themanummer 2023 ‘Beloftevolle strategieën in de aanpak van het lerarentekort’ willen we de eerder negatieve berichtgeving counteren en op zoek gaan naar krachtige manieren om het lerarentekort aan te pakken.

Werken aan het lerarentekort betekent systematisch inzetten op het volledige professionaliseringscontinuüm, gaande van de initiële opleiding van leraren, via de inductiefase van startende leraren naar de in-service ondersteuning van leraren in hun levenslange professionele ontwikkeling. Analoog gaan we daarom op zoek naar bijdragen die dieper ingaan op manieren om met het lerarentekort om te gaan. Lever jij een bijdrage aan het themanummer? 

Uiterlijke inzenddatum: vrijdag 30 maart 2023.
Lees verder >

Opbrengst Seminar Samen blijven(d) leren

Tijdens het seminar op 8 december 2022 geven Miranda Timmermans en Peter Lorist een overzicht van vijftig jaar samen leraren opleiden: wat hebben we er van geleerd en hoe kunnen partnerschappen daar op voortbouwen? Wat is onze stip op de horizon in 2030 wanneer alle studenten in een partnerschap worden opgeleid? Welke mooie praktijkvoorbeelden zijn er al? Wat kunnen we van elkaar leren? Hoe delen we al die expertise met elkaar en maken samen stappen verder?

Bekijk de presentatie >

De redactie van het Tijdschrift voor Lerarenopleiders heeft een vacature!

Werk je aan een lerarenopleiding van een Nederlandse hogeschool of universiteit? En wil je de professionalisering van ons vak ondersteunen? 
Werk dan mee aan dit tijdschrift voor en door lerarenopleiders in Nederland en Vlaanderen.

Je werkt samen in een redactie van 10 personen, met ieder een eigen expertise. Het tijdschrift verschijnt vier keer per jaar en biedt een podium voor artikelen die relevant zijn voor lerarenopleiders en opleidingen. Er is ruimte voor verschillende soorten artikelen: onderzoeksartikel, praktijkvoorbeeld, beschouwend artikel, nieuwe aanpak/methodiek, opiniebijdrage en recensie.
Bekijk de vacature >

En verder...

Op welke manieren dragen masteropgeleide leerkrachten in het primair onderwijs bij aan hun eigen ontwikkeling en aan de kwaliteit van de school?

Vraag via de Kennisrotonde

Basisscholen kunnen masteropgeleide leerkrachten onder meer inzetten bij het ontwerpen van lessen en bij lesbezoek. Persoonlijke kenmerken en leiderschapskwaliteiten van masteropgeleiden verhogen hun bijdrage aan de schoolkwaliteit. Het gaat dan om geloofwaardigheid, geloof in eigen kunnen en het vermogen om collega’s te mobiliseren. Ook schoolkenmerken zijn van belang, zoals inbedding in het personeelsbeleid, het inzetten van verschillende typen masters, en erkenning en ondersteuning door het management. Voorts helpen een sterk netwerk in de school, en een open en lerende cultuur.
Lees verder >

Doornroosje

Stel je voor dat je net als Doornroosje 100 jaar in slaap valt en wakker wordt in 2123… Hoe ziet leraren opleiden er in die verre toekomst uit?

Deel jouw toekomstbeelden met ons!

Doe mee! >

Een internationaal perspectief op reken- en wiskundeonderwijs

De internationale, vakdidactische literatuur op het gebied van het reken-wiskundeonderwijs laat zien dat dit vak heel specifieke eisen stelt aan het onderwijs. Om dit internationale perspectief voor het voetlicht brengen is de werkgroep Wiskunde voor Morgen gestart met een serie notities. In deze notities worden toonaangevende internationale artikelen op het gebied van reken-wiskundedidactiek besproken.

Meer informatie >
 
Wat biedt Velon jou?

Ben jij een gedreven lerarenopleider? Kijk je kritisch naar jezelf? Wil je je verder ontwikkelen als de professional die voor beginnende leraren het verschil maakt? Word dan lid van Velon! We zetten de voordelen voor je op een rij.
 

Wijzigen hoe je mailings ontvangt of wil je niet langer mailings van ons ontvangen? Ga dan naar voorkeuren aanpassen.
Bewerk hier je voorkeuren.

Eventueel kun je je ook direct van alle Velon-mails uitschrijven.