Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief maart 2020

Yay, it's payday!

Heb je een betaling van NORMA op jouw rekening? Dat kan kloppen! Vandaag hebben wij betalingen over de jaren 2017 en  2018  gedaan en ook de eerste vergoedingen over 2019 uitgekeerd. Indien je hebt meegewerkt aan een productie die in 2017, 2018 en/of 2019 is uitgezonden, kan het zijn dat je recht hebt op een vergoeding. Benieuwd waarvoor je geld hebt gekregen? De factuur vind je in jouw MyNORMA-account onder ‘Financieel’. De jaaroverzichten vind je ook in het portal.

Let op: alleen vergoedingen hoger dan € 25 netto worden uitbetaald. Als het voor jou gereserveerde bedrag van vergoedingen lager is, dan sparen wij het geld op tot jouw totale vergoeding boven de € 25 uitkomt.

Nog niets ontvangen? Claim nog voor het jaar 2017!

Als je geen vergoeding ontvangt kan dat verschillende redenen hebben. Het kan zijn dat de eerder uitgekeerde voorschotten voor dit moment passend zijn. Of misschien heb je nog niet alles geclaimd. Heb je meegewerkt aan een productie die in 2017 is uitgezonden? Vergeet dan niet om voor 30 juni 2019  te claimen!

Uiteraard kun je ook voor 2018 en 2019 claimen. Dien je claims over 2018 en 2019 zo snel mogelijk in en ontvang een eerste voorschot van jouw vergoeding bij de eerstvolgende uitbetaling. 

Reactie op berichtgeving omtrent verscherpt toezicht

Gisteren heeft het College van Toezicht Auteursrechten (CvTA) een kwartaalbericht gepubliceerd, waarin staat vermeld dat NORMA in een traject van “verscherpt toezicht” komt. Met dit bericht reageren wij op het kwartaalbericht van het CvTA. Hierin leggen wij de positie van NORMA uit, net als onze werkwijze, wat wij doen voor onze rechthebbenden en de daarbij behorende uitdagingen die wij soms tegenkomen.

Shownieuws kaart positie van filmmakers aan

Shownieuws heeft onlangs een item gemaakt over de positie van Nederlandse filmmakers ten opzichte van buitenlandse Video On Demand-platforms, zoals Netflix, Disney+ en Amazon.

De voorzitter van PAM - het samenwerkingsverband van beroepsorganisaties voor scenarioschrijvers (Netwerk Scenarioschrijvers), regisseurs (Dutch Directors Guild), acteurs (ACT) én rechtenorganisaties (Lira, VEVAM en NORMA) - heeft uitgelegd dat Nederlandse filmmakers geen wettelijke bescherming hebben, waardoor zij niet meedelen in de vele streams van hun films en series.

Het is aan de wetgever om hier verandering in te brengen. In het item kondigt Tweede Kamerlid Niels van den Berge aan, zich daarvoor hard te willen maken. Bekijk de video voor het hele item. 

Tweede aanvraagronde NORMA fonds

De data en voorwaarden voor het NORMA fonds zijn bekend! De tweede aanvraagronde sluit op vrijdag 10 april. In 2020 zijn er vier aanvraagrondes voor het fonds.

Het NORMA fonds ondersteunt initiatieven die geïnitieerd zijn door performers. Denk aan projecten of activiteiten die direct of indirect de culturele, maatschappelijke en professionele belangen van performers bevorderen. Benieuwd naar welke projecten er in 2019 zijn ondersteund? Of wil je weten hoe jij jouw project kan aanmelden? Op onze website vind je alle benodigde informatie.

In memoriam Geert Timmers / Bob Fosko (1955-2020) 

Op vrijdag 28 februari is zanger, muzikant en acteur Geert Timmers (ook bekend als Bob Fosko) op 64-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Voor NORMA was Geert naast performer ook bestuurslid van 2011 tot 2018.

Onder pseudoniem Bob Fosko, was Geert Timmers de zanger en frontman van zijn bands ‘De Raggende Manne’ en 'Groep Fosko’. Ook schreef en zong hij onder meer campagneliederen voor politieke partij de SP, was reclamestem en een van de bedenkers en zangers van Hakkûhbar die met ‘Gabbertje’ een nummer-1 hit scoorde in de jaren negentig. Als acteur speelde hij in talloze tv-series, films en stond hij op het toneel. Zo was hij de kok in het bejaardenhuis in ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’, speelde hij jarenlang Pietje Precies in het Sinterklaasjournaal en stond hij in musicals als The Blues Brothers, My Fair Lady en De Jantjes.
 
Wij kennen Geert als een lieve, optimistische en betrokken man, met hart voor de zaak. Wij danken hem voor alles wat hij met de wereld heeft gedeeld, voor NORMA en onze rechthebbenden heeft gedaan en wensen zijn dierbaren veel sterkte toe.
 

Bezoek ons
Email ons
Like ons
Voeg ons toe
Volg ons
Copyright © 2020 NORMA, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.