Copy
Voimaannuttava synnytys -sivuston Terhi ilahduttaa raskaus ja synnytys aiheisella joulukalenterilla.
View this email in your browser

Joulukalenteri ~ 17.12.


"Ihmiset, jotka kieltävät seksuaalisten tuntemusten olemassa olon synnytyksessä, unohtavat mitä kehossa tapahtuu hyvän suudelman aikana. Veri syöksyy aivojen ajattelevalta puolelta, neokorteksista, emättimen kudoksiin ja juuri se aiheuttaa turpoamisen, joka laajentaa emättimen avautumaan riittävästi mahdollisimman kivutonta yhdyntää varten. Oksitosiini ja beta-endorfiinien määrä kohoaa rajusti. Kun nainen synnyttää hänellä on vielä suurempi tarve sen kaltaiselle turpoamiselle." 
- Ina May Gaskin / Birth Matters - A Midwife´s manifesta

Synnytykseen liittyy monia intiimejä elementtejä.. Vauva syntyy emättimen kautta ja se jos mikä on intiimimpiä alueita kehossa. Äänenkäyttö on luonnollinen osa synnytystä ja ääni on myös hyvin intiimi asia. Monille juuri sen takia äänen päästäminen toisten kuullen on hyvin ison kynnyksen takana. Synnytykseen kokemuksena saattaa liittyä aiempia kokemuksia elämässä, jotka voivat olla hyvinkin intiimejä.

Synnytysympäristö (erityisesti fyysinen ja sosiaalinen) vaikuttaa paljon siihen kuinka syvälle henkisellä ja intiimillä tasolla rohkenee heittäytyä. Muistan yhdestä omasta synnytyksestäni, että en kehdannut ehdottaa suutelemista mieheni kanssa vaikka mielessäni kävi sen kipualievittävä vaikutus.  Suukkoja annettiin kyllä, mutta ei mitään kunnollista suutelemista. :) Olisi ollut mielenkiintoista kokeilla millä tavalla se toimii vai toimiiko.

Intiimintunnelman mahdollistaminen on minusta yksi kätilön ja erityisesti doulan tehtävistä. Luoda siis synnyttäjän ja hänen mahdollisen puolison tai tukihenkilön kanssa sellainen ympäristö ja tunnelma jo raskausaikana ja synnytyksessä, että mahdollisimman luonteva heittäytyminen synnytykseen olisi mahdollista.

~~~~
Neljän lapsen äiti, Maria on kirjoittanut omassa blogissaan orgastisesta synnytyksestä.. Kannatta lukea! Linkki tekstiin
TÄSSÄ.
Joululoman odotusta...

Joulun aikaan lapsiperheelliselle "rauhallisen joulun toivotus" on minusta vitsi. Eihän sellaista yhtälöä ole olemassakaan, ainakaan nelilapsisessa perheessä, jonka lopputulos olisi rauhallinen joulu. :) Lapset tuo jouluun ihan oman tunnelmansa. Vaikka joulun aika onkin yhtä hässäkkää ja koulujen ja kerhojen lomasta aiheutuvaa sisarusten nahistelua (ei onneksi koko aikaa kuitenkaan), niin olen todella kiitollinen siitä, että on näitä lapsia meidän kanssa jouluilemassa. Vaikka haaveissa onkin rauhallista joulumusiikin kuuntelua ja glögin juontia kynttilöiden ja joulukuusen tunnelmallisessa valossa, niin tiedän jo ettei se onnistu. Se olisi mahdollista sitten kun lapset on nukkumassa, mutta en vain itse enää pysy hereillä siinä vaiheessa. :)

Se on itseasiassa myös syy siihen miksi tämän päivän posti tulee tavallisesta poiketen vasta päivällä... Nukahdin illalla lapsia nukuttaessa. Univelkaa oli sen verran paljon, että torkuin puoli 11 asti. Eli yöimetystä, lasten yöllisiä peittelemisiä, lasten kouluun laittamista, pienempien aamutouhuja, ym. lukuunottamatta nukuin kellon ympäri. :) Antti Tuiskun hauskan Party-biisin sanat "oon painanut liian pitkää päivää" tuntuu kyllä sopivilta tähän viimeiseen puoleen vuoteen, kun olen päivät hoitanut lapsia, perheen asioita, esikoisen luokan yhdysvanhempiasioita, välillä yhdistys- ja "firma"juttuja, ym. ja sitten yöllä tehnyt lisää "firma"juttuja. Hullua tämä suurperheellisen kotiäiti-yksityisyrittäjän elämä. :D   

Onneksi joulu tulee keskeyttämään tämän hässäkän ja saa rauhoittua perheen kesken. Jouluun ei ole enää montaa yötä, joten toivotan tässä vaiheessa teille muillekin mukavaa joulunodotusta. :) Meillä täällä on parhaillaan ties kuinka monetta kertaa piparijutut tekeillä. Tällä kertaa yritetään koristella ja jopa säästää niitä jouluksi. Tähän mennessä kaikki on mennyt parempiin suihin sitä mukaa kun niitä on tehty. :)
Mikä saa synnytyksen käyntiin?

Molekulaarinen mekanismi sikiön keuhkoissa saa aikaan synnytyksen käynnistymisen. Kaksi proteiinia aktivioivat geenejä sikiön keuhkoissa lähellä täysiaikaisuutta ja saavat kohdun aloittamaan synnytyksen. Tutkimuslöydöksestä uutisoi jo kesällä Science Daily.

Lue lisää
 
"Mattikin sai kuunnella sydänääniä. Mari kertoi jaksavansa oikein hyvin. Lääkäri oli tyytyväinen ja sanoi, että kohdunsuu oli auki jo 7sm. Vaikka lapsivettä oli tullut jo aikaisemmin, hän sanoi tuntevansa rakon. Niinpä hän suoritti kalvojen puhkaisun. Koska kohdunsuu oli auennut hieman epätasaisesti, enemmän toiselta kuin toiselta reunalta, hän muistutti minua siitä, että välillä on syytä vaihtaa kylkeä. Sen me olimme Matin kanssa unohtaneet. Olin siihen asti saanut kiintopisteen ikkunaruudusta. Nyt sain sen vesihanasta.
Supistukset tulivat tämän jälkeen hyvin tiuhaan, kahden minuutin väliajoin ja Matti sai niiden kestoajaksi joka kerran  yli minuutin."
~~~
Leena Valvanteen (lääninkätilö, valtiot. maist.) kirjoittamasta Maijan ja Matin synnytyskoulu -kirjasta "Maijan synnytystarina" jatkuu päivittäin jokaisessa joulukalenterin "luukussa" aina jouluaattoon asti. Kirja on vuodelta 1968.
Share
Tweet
Forward
+1
Pin
Verkkokauppaan tästä
www.voimaannuttavasynnytys.fi
Copyright © 2015 Voimaannuttava synnytys & Terhi Nummi, All rights reserved.


Our mailing address is:
terhinummi@gmail.com

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list