Copy

rolina nell

nieuwsbrief

17 oktober 2020

Hallo,
In mijn nieuwsbrief van juni schreef ik; 'langzaam aan gaan de deuren weer open en kunnen we de kunst weer met al onze zintuigen beleven' maar nu gaan de deuren toch weer zo goed als dicht. Een storinkje in het vooruitdenken en het maken van plannen. De laatste maanden heeft about A woman hard gewerkt om een nieuwe expositie en rondetafelgesprekken te realiseren in Niffo galerie in Rotterdam. In een aangepaste vorm, conform de corona maatregelen en ondervoorbehoud van ….. heeft about A woman besloten om de expositie vooralsnog door te laten gaan. about A woman SISSA opent op zondag 1 november en de expositie is daarna nog te bezoeken op zaterdag en zondag tot en met zondag 29 november. Mijn installatie teken de tijd  op het Werelderfgoed Schokland in de Noordoostpolder heeft vele mooie foto's en reacties ontvangen. teken de tijd is nog te zien tot en met zondag 25 oktober.

about A woman - SISSA

Is een tentoonstelling met rondetafelgesprekken, georganiseerd door about A woman met de titel SISSA, waarbij de onderlinge verbondenheid van vrouwen centraal staat.

Ik maak deel uit van het platform about A woman, samen met Maritsa van Luttikhuizen, Astrid Moors en Debbie Voerman brengen wij het werk van onszelf en dat van vrouwelijke collega's onder de aandacht en gaan we het gesprek aan over onze positie in het huidige kunstenveld. Van 1 tot en met 29 november 2020 presenteren we nieuw werk van onszelf en van Efrat Zehavi bij NIFFO galerie in Rotterdam.


Voor about A woman - SISSA heb ik verder gewerkt aan de serie schilderijen Die Arbeiterin.
In deze serie concentreer ik me vooral op de toewijding en de kracht bij het aangaan van een verbinding tussen vrouwen, waarbij het lijkt dat er op de rand van het doek ook nog een ontmoeting plaatsvindt tussen de arbeiterinnen en ik, de kunstenaar.

Open 1 - 29 november 2020 zaterdag en zondag 13:00 - 17:00 uur. Opening zondag 1 november 15:00 - 17:00 uur Portretten Performance Efrat Zehavi en ook op zondag 15 november 15:00 - 17:00 uur. Lees hier, voorafgaand aan je bezoek, even het verdere programma en de maatregelen rondom het coronavirus tijdens de expositie periode bij NIFFO galerie. Reserveer je dag met tijdslot van een half uur via post@aboutawoman.nl.

NIFFO galerie
Pretorialaan 4B  
3072 EM Rotterdam
niffo.nl  | facebook evenement | flyer
1 - 29 november 2020


z.t. 2020 ei-tempera op linnen 150 x 95 cm | z.t. 2019 ei-tempera op linnen150 x 90 cm

about A woman - rondetafelgesprekken

Binnen de context van de expositie about A woman - SISSA - gaan we als kunstenaars in gesprek met gastsprekers, gasten en het publiek over de positie van de vrouwelijke kunstenaar in het huidige kunstenveld.

De rondetafelgesprekken vinden digitaal plaats via MS Teams op zondag 8 en zaterdag 14 november 2020. Deelnemers aan het gesprek zijn; de deelnemende kunstenaars, een gastspreker en aangemelde gasten.
Zondag 8 november van 15:00 - 17:00 uur gastspreker Carla Hendriks; kunsthistorica en docent aan de Rotterdamse Volksuniversiteit, specialisatie 'vrouwen in de kunstgeschiedenis'.
Zaterdag 14 november van 10:30 - 12:30 uur gastspreker Pauline Salet; research-master Gender Studies. Onderzoek naar de representatie van vrouwen in Nederlandse musea en naar vrouwelijke makers in verschillende Nederlandse kunst- en cultuurdisciplines.


Vind je het leuk om deel te nemen aan deze rondetafelgesprekken stuur dan een mail naar post@aboutawoman.nl en je ontvangt een link met verdere uitleg over het gebruik van MS Teams.

aboutAwoman.nl 
facebook evenementen 8-11-2020 | 14-11-2020

8 en 14 november 2020

z.t. 2020 ei-tempera op linnen 90 x 120 cm | z.t. 2019ei-tempera op linnen 150 x 70 cm

teken de tijd

Nog een week, tot en met zondag 25 oktober 2020, is de installatie teken de tijd te zien in de buitententoonstelling eb die wandelend af te leggen is langs 15 kunstwerken.

Museum Schokland

Middelbuurt 3  
8319 AB Schokland

museumschokland.nl | facebook evenement 
25 juni - 25 oktober 2020

teken de tijd 2020 6x100% gerecycled polyester met print 215 x 140 cm, 2x5m waslijn, gegalvaniseerd staal

RAM

De voorbereidingen voor de nachtelijke expositie RAM rond een oude schapenboet op steenworp afstand van het voormalig eiland Schokland en het bekende architectuur dorp Nagele in de Noordoostpolder zijn in volle gang.

Stichting ReRun Producties, locatie theatergroep Prins te Paard en kunstenaarsinitiatief id11 hebben de koppen bij elkaar gestoken om een nachtelijke route, die per auto af te leggen is, op touw te zetten.


Sinds 2008 ben ik betrokken bij id11. id11 heeft in Delft tot en met 2016 projecten, gastateliers en laagdrempelige presentatie plekken gerealiseerd op tijdelijke locaties. Van 2012 tot en met 2016 maakte id11 deel uit van het Europese netwerk CreArt. In 2013 start id11 een permanent artist-in-residence programma, realiseert projecten op een boerderij in de Noordoostpolder en was betrokken bij de buitententoonstelling eb op Schokland.
 
Met RAM refereren we aan de geschiedenis van de plek waar vroeger schapen werden gehouden. De werken van totaal twaalf kunstenaars worden buiten rond de boerderij en langs de Ramsweg geplaatst, en zijn vanaf de weg te zien, de werken worden uitgelicht of produceren zelf licht. Twee weekenden lang, 11, 12, 13 en 18, 19 en 20 december 2020, over een route van ongeveer 6 km die je het beste per auto kunt afleggen zijn de werken te zien. 

Mijn nieuw te ontwikkelen werk voor RAM zal naast een relatie hebben tot de plek ook een relatie hebben met de maand december. Een installatie geïnspireerd op het beeld van Maria als moeder maagd met kind. 

Schapenboet Prins te Paard

Havenweg 22 
8308 RJ Nagele
facebook evenement

11 - 20 december 2020

Er is geen tijd. Of is er niets dan tijd? 2020 houtskool op papier 250 x 150 cm

Vrijdag 25 september 2020

Wim Noordhoek kocht mijn boek album en schreef over mijn werk en het boek in een avondlog.

Een zeldzaam bezit is het album van Rolina Nell, de schilderes en tekenares van vrouwen en meisjes, dat vandaag bij mij in de bus viel. In dit boekje geen gezichten. Alleen wat ze omringt, kleren, haren, zodat je naar ze kunt raden.

Alsof de personages zich verbergen. Hun verlegenheid hebben losgemaakt.

Die verlegenheid is verdwenen in het afzakken en ophijsen, het rimpelen en slobberen, in het ongemak van de omgang met het eigen lijf. Dat je terugbrengt naar de strijd om 'pasvorm', die mannen al in de middeleeuwen streden. De technieken om stoffen met de naden tegen elkaar in te weven, zodat ze zich strak zouden trekken. Het effect van wat nu 'stretch' heet. Ach, de schilders konden lubberende kleren wel de goede vorm geven.

Wat ik van Rolina Nell zag, kortgeleden in Charlois liet de onverwachte kanten van het vrouwen -of meisjes- lichaam zien. Te beginnen met de achterkant. Het onelegantste lichaamsdeel, de knie. En dan de houdingen: het wassen van haar van voor en achteren in een emmer. Het uitdruipen. De oude, onelegante tijd komt boven.

In het wollen zwempak, de Oostduitse kunststof. Zo zie je meisjes en vrouwen die proberen aan hun ongemakkelijk zittende kleren te ontsnappen. Is het lelijk? Nee, het ongemak wordt een tweede natuur. Het onhandige jongemeisjes achtige, het proberen een jongen te zijn. Het op hun handen staan, waardoor hun rokjes omlaag vallen.

De elegantie van het ongemak.  


z.t. 2019 ei-tempera op linnen 200 x 100 cm

album 

album geeft een overzicht van mijn schilderijen en tekeningen. album is geïnspireerd op de vormgeving van een ‘ouderwets’ fotoalbum met spinnenweb papier. In album is in plaats van het spinnenweb papier gebruik gemaakt van transparant papier met daarop, in zilverkleurige inkt gedrukt, een fragment uit een schilderij. De foto’s gedrukt op ongestreken papier zijn van 86 werken vanaf 2012 (het jaar dat ik begon te schilderen met ei-tempera) tot heden. 

gegevens boek
  • afmeting: 23 x 20 cm (h x b)
  • omslag: hardcover
  • binnenwerk: 96 pagina’s ongestreken papier en 42 transparante pagina’s 
  • oplage: 250 waarvan 15 speciale edities met een originele houtskooltekening op briefkaartformaat
  • prijs € 35,- speciale editie € 150,-
  • uitgave in eigen beheer
  • milieuvriendelijk gedrukt

Het boek is milieuvriendelijk gedrukt bij Duurzame Drukkerij Tienkamp in Groningen via het procedé van waterloos offset en het gebruik van inkt op plantaardige basis.

bestellen boek
Wil je mijn boek graag bestellen? Dat kan door me even een mailtje te sturen of te bellen; info@rolinanell.nl | +31 6 810 393 57. 

Mijn boek album is ook verkrijgbaar bij galerie With Tsjalling en Ann's Art in Groningen, bij Hommes in Rotterdam en bij Museum Schokland.

speciale editie boek
De speciale editie van het boek bevat een originele houtskooltekening (14,9 x 10,5 cm). Heb je interesse voor deze speciale editie van het boek album dan kun je een tekening reserveren. Je betaald dan voor de tekening en krijgt het boek erbij. De speciale editie is € 150,-. De tekening is gemakkelijk uit het boek te halen en op een andere plek op te hangen.