Copy
View this email in your browser

Kampen för ett jämställt samhälle pågår 365 dagar per år

I dag, den 8 mars, är det internationella kvinnodagen. Det är en viktig dag och ett bra tillfälle att reflektera och diskutera jämställdhet och lika villkor. Men det är inte bara i dag, utan även under de andra 364 dagarna varje år som jämställdhet och lika villkor måste stå högt på agendan.
 
”Varför är tvättsäckarna i herrarnas duschrum fullare än de på damavdelningen?” Det undrade en sköterska på Danderyds hudmottagning för drygt tio år sedan. Kvinnor och män fick olika vård. Män ljusbehandlades, kvinnor fick köpa mjukgörande preparat för egenvård. Om kvinnorna hade fått ljusbehandling hade kliniken behövt 25 procent störres budget. Tio år senare sägs att jämställdheten gått för långt, men varje dag får kvinnor färre provtagningar och undersökningar och fler biverkningar. I en ny studie (Läkartidningen 2015:112) beskrivs att en mans hjärtinfarkt kostar 40 procent mer än en kvinnas. Fler män får intensiv utredning och behandling på hjärtavdelning. Fler kvinnor dör på sjukhus vid akut hjärtinfarkt. Det här är ojämlika förhållanden som vi kan ändra på genom att alltid ha ett jämställdhetsperspektiv i våra politiska beslut.
 
Ett annat exempel på ojämställd vård visar sig nu på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Där ska nyförlösta omföderskor skickas hem efter 6-8 timmar. Det här oroar givetvis människor. Även mig. För oss socialdemokrater är det självklart att nyfödda barn ska få den bästa starten i livet och att deras mammor ska känna sig trygga med den vård de får. Jag ser det som en självklar rättighet för den nyblivna mamman att själv få välja när hon känner sig trygg nog för sin egen och sitt barns del att åka hem. Och det ska gälla på alla förlossningskliniker i vår region. Vilken vård du får ska bero på dina behov, inte på vem du är och var du bor.
 
Vår S-ledda feministiska regering driver på för ökad jämställdhet och kvinnors rättigheter och vi ser flera viktiga satsningar, inte minst inom hälso- och sjukvården. Hittills har 82 miljoner kronor avsatts för Västra Götalandsregionen, för stärkt förlossnings- och kvinnovård. Det är oerhört värdefulla satsningar, avsedda för att i första hand användas för att stärka förlossningsvården och eftervården för förlösta kvinnor. Vi socialdemokrater är i opposition i regionen. Men vi kommer att bevaka att de statliga pengarna verkligen används så som tänkt: en förstärkt hälso- och sjukvård för kvinnor. Dit hör till exempel inte nya vårdval.
 
Jag välkomnar också satsningen på den nya jämställdhetsmyndigheten, som placeras i Göteborg. Det är viktigt att samla resurser, kunskap och erfarenheter under ett tak, för att arbeta mest effektivt och rätt mot ojämlikhet. Jag tycker däremot att det är olycklig att arbetet kring våld i nära relationer, av allt att döma, inte förläggs till jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. I regionen finns en stor, bred och dokumenterat mycket god kunskap kring problematiken genom Kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV). Där får 43 000 regionanställda utbildning inom ämnet våld i nära relationer, mäns våld mot kvinnor och sexuella övergrepp. Genom VKV utbildas studenter vid de högskoleprogram som leder fram till yrken inom vården. Där bedrivs forskning med nära anknytning till den kliniska verksamheten och där drivs utvecklingsprojekt om metoder och samverkan som ska leda till ett bättre bemötande och bättre omhändertagande av patienter utsatta för våld i nära relationer och sexuella övergrepp. Jag ser det därför som ett naturligt steg att även denna gren av jämställdhetsmyndigheten i en nära framtid också hamnar i Göteborg.

Vänliga hälsningar 
Helén Eliasson
 

Följ oss i sociala medier!

Kontakt S-kansliet

Gruppledare:
Helén Eliasson
helen.m.eliasson@vgregion.se 
0761-41 02 69
Kanslichef:

Bijan Zainali
bijan.zainali@vgregion.se

tel.  0705-88 70 69

Kommunikationsansvarig:

Agnetha Andersson
agnetha.andersson@vgregion.se
tel. 0723-61 52 51 

Copyright © 2017 Socialdemokraterna i Västsverige, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 


This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Socialdemokraterna i Västsverige · Regionstyrelsen, Residenset · Vänersborg 46280 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp